Ed Sheeran ima dvije najemitiranije pjesme domaćeg etera i novi rekord Airplay Radio Charta


Takav rezultat dogodio se prvi puta u povijesti Airplay Radio Charta, od 2002. naovamo, i sjajan je uvod u izlazak njegova albuma ‘=’ koji će biti objavljen slijedećeg petka. Među prvih pet na listi ARC 100 smjestili su se Minelli, The Weeknd i Dua Lipa.

Foto: Atlantic Records/Dancing Bear

Ed Sheeran je ostvario jedinstveni rezultat mjerenja popularnosti u Hrvatskoj i drugi tjedan zaredom se pozicionirao na dva čelna mjesta liste ARC 100 s pjesmama ‘Bad Habits’ i ‘Shivers’. Takav rezultat dogodio se prvi puta u povijesti Airplay Radio Charta, od 2002. naovamo, i sjajan je uvod u izlazak njegova albuma ‘=’ koji će biti objavljen slijedećeg petka. Istovremeno, britanski kantautor četrnaesti puta zaredom predvodi listu najemitiranijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru sa singlom ‘Bad Habits’ i svega je jedan tjedan udaljen od ovogodišnjeg rekorda koji je postavio The Weeknd. Kanadski kantautor je – sam ili u suradnji s Arianom Grande – na prvom mjestu Airplay Radio Charta s pjesmom ‘Save Your Tears’ boravio ukupno petnaest tjedana.

Airplay Radio Chart je nastao na temelju zbroja podataka o emitiranju pjesama licencne produkcije u programima radijskih stanica širom Hrvatske prema podacima servisa 1Played. Lista ARC 100 uzima u obzir izdanja objavljena unutar 80 tjedana od njihova inicijalnog ili ponovnog objavljivanja, a ukupna formula mjerenja temeljena je i na podacima i stupnju koncesije radijskih stanica i podacima o istraživanju slušanosti radijskih programa u Hrvatskoj.

Ovotjedni uspjeh Eda Sheerana tek je nastavak niza radijske potražnje njegovih singlova u hrvatskom radijskom eteru. Domaći radijski selektori godinama kontinuirano prate i odabiru njegove pjesme za redovni program, a takav pristup similaran je onome na globalnoj razini. ‘Bad Habits’ je krajem srpnja dospio i na broj jedan liste Billboard Global 200 koja mjeri popularnost pjesama u cijelome svijetu, a nedavno je ostvario nove rekorde Službene liste singlova u Velikoj Britaniji. Na vrh britanskog mjerenja popularnosti potom se popeo i singl ‘Shivers’. Na listi ARC 100, Ed Sheeran ima tri pjesme, jer se ‘Visiting Hors’, koji će također biti dijelom njegova četvrtog studijskog albuma, nalazi na 83. mjestu. U ovih četrnaest tjedana vladanja hrvatskim radijskim eterom, Eda Sheerana nisu uspjela zamijeniti traženja izdanja velikih imena koje će domaće stanice, također tradicionalno, rado prigrliti. Među njima su The Weeknd, Dua Lipa, David Guetta, ABBA i Camila Cabello. To nije uspjelo ni globalno uspješnim suradnjama koje potpisuju The Kid Laroi feat. Justin Bieber (‘Stay’), Elton John & Dua Lipa (‘Cold Heart (Pnau Remix)’ ili Coldplay x BTS (‘My Universe’).

Lista ARC 100 na trećem mjestu ima singl ‘Rampampam’ u izvođenju rumunjske pjevačice MInelli, četvrti je The Weeknd s pjesmom ‘Take My Breath’, a peta je Dua Lipa. U pitanju je ‘Love Again’, objavljen kao šesti singl s albuma ‘Future Nostalgia’. Dua Lipa je drugi izvođač koji ima dvije pjesme među prvih deset (na broju osam je mash-up duet s Eltonom Johnom), a isto tako ima i treći singl među četrdeset (suradnja ‘Levitating’ s DaBabyjem nalazi se na 38. mjestu). Istovremeno, hrvatski Top 10 donosi pravu sliku globalnosti kojoj prisustvujemo posljednjih godina jer deset najtraženijih licencnih radijskih pjesama dolazi iz pet različitih zemalja smještenih na tri kontinenta. Zanimljivo je da svega jednu pjesmu potpisuje izvođač iz Sjedinjenih Dražava (Camila Cabello), a Australija ima dvoje predstavnika (The Kid Laroi, Shouse). Najviše predstavnika ima Velika Britanija (tu su još i Mistajam i John Newman), a iz Francuske dolazi David Guetta.

Među sto najemitiranijih stranih singlova u Hrvatskoj ovoga tjedna je jedanaest promjena – četiri su noviteta i sedam pjesama koje su se vratile na listu ARC 100 – a najviši novi ulaz među sto (hot shot debut) istovremeno je i najviši novitet među četrdeset (hot airplay). Radi se o pjesmi ‘Rushing Water’ kojom Sting najavljuje izlazak novoga albuma, a smjestila se na 27. mjestu. Nove ulaze zabilježili su Elton John & Stevie Wonder sa singlom ‘Finish Linbe’ (ARC #35), The Rolling Stones s pjesmom ‘Troubles A’ Comin’ (ARC #60) i Years & Years sa stvari ‘Crave’ (ARC #90). Zanimljivo je kako tri četvrtine noviteta pripada veteranima glazbene scene od kojih svaki ima pola stoljeća ili više angažmana na svjetskoj sceni popularne glazbe. Najveći skok ostvario je, također, veteran. Francuski DJ Bob Sinclar je skokom od 33 mjesta dospio na 39. mjesto sa suradnjom ‘We Could Be Dancing’ koju je ostvario sa švedskom pjevačicom i autoricom Molly Hammar.

Aktualno izdanje liste ARC 100 objavljeno je s datumom od 18. listopada. Pjesme možete preslušati putem playliste ARC 100 koja se nalazi na profilima Airplay Radio Charta na servisima Apple Music, Deezer i Spotify. Listu čertdeset najemitiranijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru možete pronaći na stranici top-lista.hr Hrvatske diskografske udruge. Radijsku prezentaciju liste možete slušati u emisiji ARC Top 40 u programu HR2. Radijski show dostupan je i na radijskom podcastu putem Slušaonice Hrvatskoga radija.

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s