Domaća zadaća (51): Senidah, Kim Verson, Elon i drugi


Fascinacija klasicima i energija koja nam treba. Win-win situacija i život u trenutku. Ljubavna priča i novo lice. I još! Svakoga tjedna odabiremo pjesme i skupimo ih na playlistu Domaća zadaća. Donose je Sound Report i Airplay Radio Chart.

Pjesme prikupljene s različitih strana glazbenog spektra dajur azličite atmosfere i načine doživljaja glazbe. Foto: Josip Ninković (Kim Verson), Foto kolaž: Maja Trstenjak

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na servisima Apple MusicDeezer i Spotify objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje.

Senidah – ‘Replay’

Nevjerojatna je Senidah. Baš i kao ova pjesma. Sve što lansira instantno postane hit, a posjeduje iznimno visoku dozu kvalitete i inovativnosti u svom žanru. Uz to je prilika iskorištena da se napravi kampanja s istoimenim modnim brendom, stoga je ova pjesma win-win situacijama u svim pogledima. Uz izvrstan gitaristički dodatak i primarno rokerski karakter tamnog i prepoznatljivog vokala ovo je pun pogodak. (Maja Trstenjak)

Mimi Mercedez – ‘Podivljam’

Mimi je iznenadila publiku i predstavila pjesmu u reggae stilu. “Podivljam” je savršena kombinacija njenog prijašnjeg stila opasne djevojke i iskrenosti koje je predstavila na nedavno objavljenom EP izdanju “2020”. Savršen korak naprijed u njenoj karijeri, zreliji poduhvat i ozbiljniji pristup uz koji je teško predvidjeti što će biti dalje, a upravo je ta uzbudljivost ovdje najnapetija. Svi koji do sada možda nisu slušali Mimi i bili poklonici njenog stila, ovu pjesmu svakako trebate poslušati. (Maja Trstenjak)

Roy Beatie – ‘How’

Dobro de, reći ćete, je li ovo još jedna od stvari za ‘puzanje po zidu’? Možda. No, činjenica je da ‘How’ uključuje mnoštvo toga u vlastiti vokabular. Singl glazbenika koji se krije iza imena Roy Beatie – i nekadašnjeg člana grupe Dosh Lee – doziva svakojako: od ambijenta elektroničkog arta preko house varijacija do prog rocka. Možda ćete u pjesmi otkriti fascinaciju radom klasika glazbene kuluture, grupe Pink Floyd, i bit ćete u pravu. Taj komadić glazbenog svemira lako se iščitava u rukopisu koji nam je ovih dana dostavljen. Vrijedi ga se dohvatititi, jer pokazuje kako glazbeno istraživanje može biti inspirativna kreacija i kreativna igra. (Goran Komerički)

Pete Spruce x Mačci – ‘Tko je ovdje lud?’

DJ i producent Pete Spruce za suradnike na prvom singlu na hrvatskom jeziku odabrao je Mačke. Izdanje je nastavak njegovog umjetničkog opusa koji je ranije objavljen za prestižnu elektronsku diskografsku kući Spinnin’ Records, a spoj prepoznatljivog hrvatskog popa u svjetskog elektro zvuka veoma je zanimljiv spoj koji svakako vrijedi poslušati. (Maja Trstenjak)

Kim Verson – ‘Divlji i slobodni’

‘Divlji i slobodni’ su energija koja nam treba, odluka kojoj ćemo se prikloniti i vrijednost koja će nas voditi. Da se osjetimo živima. Da budemo otvoreni ljepotama koje nam se nude. I kojih ima, ma ne biste vjerovali koliko. Važno je promijeniti naočale i otkriti kako sami stvaramo vlastiti svijet: naumom optimizma, željama koje šaljemo u svemir i shvaćanjem da je doista sve moguće. 

Kim Verson servirala nam je pop refren živog ritma i jasne poruke. Divlji smo i slobodni onoliko koliko se otvorimo takvom svijetu. Njezina nova autorska pjesma je ‘Dan je tvoj’ nove pop generacije i – poput singla grupe Meritas iz devedesetih – u dvadesetima nudi soundtrack jačanja osobnog samopouzdanja. I hrabrost da budemo ono što jesmo, ali to sakrivamo – pa i od samih sebe – iz iracionalnog straha od javne osude. Pa što ako osuđuju? Neka beru svoju brigu.

Radijski potencijal? Ljetna intenzivna rotacija. Jer, ako ćemo ‘Divlji i slobodni’ slušati u svom omiljenom eteru, odmah ćemo se osjećati bolje i poletnije. Čarolija uspjeha nazirat će se jasno. Hodat ćemo uspravno i trčati poletno. Ususret danu ili večeri koja je pred nama. (Goran Komerički)

ŽEN – ‘Uroni u san’

Priznajte, ma koliko vam govorili da treba živjeti u trenutku, uvijek se radije utoplite u sanjarenjima o prošlosti ili zamorite brigama što nosi sutra. Ljudski mozak je velika enigma, a strahovi od pogrešnog koraka rastu sa svakim metrom koji projiciramo unaprijed. ŽEN su se potrudile da nas na to upozore i njihov sanjivi singl indie popa sugerira kako je ‘opusti se’ baš-to-što-nam-treba. Jer će nam ‘ne mršti se, zažmiri, opusti se i zavali se’ dati nepodnošljivu lakoću postojanja. I tu više nije važno radi li se o indie popu, post rocku ili progresivnom pogledu na glazbu. Pjesma ‘Uroni u san’ zvuči meditativno i uljuljkava. Posebice ako je slušate izgubljeni od obaveza i izbezumljeni od očekivanja. Nekada je najbolje pustiti stvarima da se same dese. (Goran Komerički)

pitaj klince – ‘Pamboo de jean’

Ne znamo je li Mate, zapravo, Matilda i da li je Sven, s druge strane, Erik. Ali sigurno je da Mate i Sven imaju odgovor za sve, a on glasi: pitaj klince. Nedavno objavljeni EP zagrebačkog dua ‘iz ulice žireva’ eklektično je djelce, vele. Pjesma ‘Pamboo de jean’ je ogledan primjer estetike ravnodušnog stvaranja i poetike homemade zvuka. Je li inventivan? Aha. Biste li ga željeli slušati iznova? Naravski. Koliko dugo? Nemilice. Dakle, što čekate? EP ‘Dušice’ je na svakom streaming servisu koji drži do sebe. Što nudi? Hm, eklektiku? Malko ekspermineta, derivat progresa, zeru jazza i mjestimicu bluesa. Bas i bubanj isto. Motivi su nabacani, ali tako i treba biti. (Goran Komerički)

Ischariotzcky – ‘Fury of the Nile’

Koncept pjesme ‘Fury of the Nile’ na površinu dovodi tamu unutrašnjeg ja, diskutira snagu neobuzdanog bijesa koji dovodi do nekontolirane katastrofe i ostavlja za sobom pustoš. Strašno je uokvireno gudačima i jaukom, onome nakon kojega ima malo prilike za povratak. Zašto? Jer zatomljena ogorčenost izlazi van s tim većim posljedicama što smo je dublje odlučili pospremiti. Ljutnja koju tematizira Ischariotzcky manje će vas zastrašiti ako joj pristupite razmišljanjem o lirici. Jer su stihovi apstraktni i svatko od nas ih prihvaća ovisno o svjetonazoru, receptivnom iskustvu, raspoloženju ili kontekstu trenutka. Novi singl grupe Ischariotzcky ima turobnu atmosferu i širinu koja će vas odvesti u okrilje klasičnog. Takva umjetnost nije za svakoga, no ona u sebi nosi određenu vrstu uzvišenosti. (Goran Komerički) 

Tia – ‘Ego’

Novo lice glazbene scene je Tia, koja se predstavila laganom i vrlo senzualnom pjesmom “Ego”. Produkcijski potpis dala je ekipa iz studija Republika – Mihovil Šoštarić potpisuje produkciju, miks i mastering dok Vlaho Arbulić uz Tiu potpisuje glazbu i tekst. Vizualna interpretacija pjesme prati razinu one glazbene u maniri svjetskog r’n’b-a i pravo je osvježenje domaće scebe, (Maja Trstenjak)

Elon – ‘EKV’

Elon je predstavio debitantski album “Krvavo leto” u koji je, kako je sam naveo, unio posljednji atom vlastite snage, najiskrenije pristupio tematici i javnosti otvorio dušu. Pohvale stižu sa svih strana, a popis suradnika na ovom albumu uistinu je impresivan. Ljubavna priča koju krije pjesma “EKV” na zanimljiv način spaja dvije generacije i dokazuje svevremenost istoimenog benda i njihove pjesme “Ti si sva moja bol” na koju se referira u reggeaton ritmu. Izvrsno. (Maja Trstenjak)

Pjesme s popisa možete prelušati putem playliste Domaća zadaća koja se nalazi na profilu Airplay Radio Chart na servisima Apple MusicDeezer i Spotify.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s