AC/DC, dakle. Jeste li sumnjali u energiju hard rock djedova? Mi nismo.


‘Power Up’ razigrana, ispunjena energijom i onoliko heavy koliko biste i očekivali. Gotovo da biste pomislili kako su materijal snimali Airbourne, Greta Van Fleet ili kakvi drugi novoborci, a ne veterani s polustoljetnim stažom.

Album ‘Power Up’ prva je ploča grupe koja u zadnjih 35 godina nema nijednu pjesmu u čijem imenu se nalazi riječ ‘rock’. Foto: Naslovnica albuma ‘Power Up’

‘Ne možete nazvati album ‘Rock ili propast’ i onda propasti’, rekao je Angus Young u razgovoru za globalni radio Apple Music One. Taj ‘Rock ili propast’ bio je, dakle, album ‘Rock or Bust’, ploča koju su 2014. objavili članovi grupe AC/DC i za koji se vrlo uvjereno činilo kako će biti njihov posljednji u karijeri. Posebice nakon što nas je prije tri godine napustio suosnivač benda Malcolm Young, a iz grupe su otišli basist Cliff Williams i bubnjar Phil Rudd. Povrh toga, činilo se kako je bez sluha ostao i pjevač Brian Johnson.

Pa dakle, tko bi uložio i novčića u reinkarnaciju povijesnog artefakta? A vidite, dogodilo se. I to na kakav način. I to u kakvoj godini. ‘Mislim kako smo čekali da svijet stigne do samog ruba bijede pa da ga onda možemo razveseliti s ovom stvari’, nastavit će Angus u miskrofon Zaneu Loweu. Dakle? Petak 13. u godini pandemije i dobu opće apstinencije live koncerata bio je ključan. Veterani hard rocka ukazali su svoje čudo. I sedamanesto glazbeno čedo .

Pitate li glazbene kritičare, album ‘Power Up’ grupe AC/DC je odlično djelo. Na agregatu Metacritic skupio je 80 od 100 postotnih bodova, a u opisima materijala nizaju se epiteti poput ‘frenetičan’, ‘himničan’, ‘rezolutan’ i ‘moćan’. Čini se kao da se i nakon gotovo pola stoljeća – australski bend postoji od 1973. godine – ništa nije promijenilo. Osim broja svjećica na torti svakoga od članova sastava.

‘Jednostavno rečeno’, zaključit će Consequence of Sound, ‘AC/DC su ušli u studio, zanemarili poslovične zastoje i snimili svoj najbolji album u tko zna koliko godina, zapalivši iskru radosti u jetkom vremenu.’ I da,  recenzent uglednog glazbenog medija u pravu je. Ta iskra veselja doista dolazi sa svakim tonom ove ploče. Jer je ‘Power Up’ razigrana, ispunjena energijom i onoliko heavy koliko biste i očekivali. Gotovo da biste pomislili kako su ga snimili Airbourne, Greta Van Fleet ili kakvi drugi novoborci.

‘Album ‘Power Up’ sastava AC/DC posveta je Malcolmu Youngu na isti način na koji je sedmi album ‘Back in Black’ bio posveta prvom pjevaču Bonu Scottu’, ističe Angus Young. Pjesme su rukopisno nastajale u doba stvaranja albuma ‘Black Ice’ iz 2008. godine, a produkciju potpisuje Brendan O’Brien koji je stavio produkcijski potpis i pod dva njihova posljednja albuma. Materijal je, zanimljivo, sniman još u kolovozu i rujnu 2018. godine i zaključen početkom prošle. I to u studiju Bryana Adamsa u kanadskom Vancouveru.

Zanima li vas još pokoja posebnost? Album ‘Power Up’ prva je ploča grupe koja u zadnjih 35 godina nema nijednu pjesmu u čijem imenu se nalazi riječ ‘rock’ i prva je nakon albuma ‘Blow Up Your Video’ iz 1988. koja nema naslovnu pjesmu. Zanimljivo? Svakako. baš kao i najnoviji dokaz da propast hard rock djedova nije na vidiku. Upravo suprotno. Očekujemo da nakon završetka svjetske zdravstvene krize, budemo počašćeni njihovom novom koncertnom turnejom.

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s