Gorillaz kao definicija suvremenosti


Jeste li skloni kreativnom? Proučite Gorillaz. Kompletan projekt ‘Song Machine’ uključuje animirane videospotove, radijski show na stanici Apple Music One, serijal stripova, virtualne nastupe uživo, različite vrste memorabilija i skorašnji film na Netflixu.

Svaka od pjesama, sukladno nakani, ima svoje goste, a među njima se nalaze redom impresivna i imena snažne umjetničke povijesti. Foto: naslovnica albuma

Album ‘Song Machine Season One: Strange Timez’ grupe Gorillaz pokazatelj je mogućnosti koje kreativnim ljudima i umjetnicima daje današnje doba informatičke pismenosti i platformi koje inspiraciju znače. Jer, sedma kolekcija britanskog animiranog glazbenog benda jedan je od finalnih produkata projekta ‘Song Machine’, nastalog u obliku internetskog serijala koji će na mjesečnoj bazi donositi nove pjesme – uglavnom s gostima – koje ne moraju nužno biti povezane, ali koje donose nove i nove epizode jednoga glazbenog serijala. Projekt je lansiran 30. siječnja, a album nam je došao gotovo devet mjeseci kasnije. Devet mjeseci? Slučajno? Tko zna!

Pjesme na ploči ‘Song Machine Season One: Strange Timez’ nude nam različite žanrovske odrednice. punk-rock, bossa novu, synth-pop i elektroniku. Pretežu radovi sporoga tempa, a – poput pravog almanaha – nude priče koje korespondiraju s ovim čudnim vremenom kojemu svjedočimo. Svaka od pjesama, sukladno nakani, ima svoje goste, a među njima se nalaze redom impresivna i imena snažne umjetničke povijesti. Od Eltone Johna i Roberta Smitha preko Becka, Slowthaija, Octaviana i St. Vincent do Fatoumate Diawarae, Georgije i Schoolboy Q-a. Ta različitost determinira sadašnjost no, reći će član projekta Remi Kabaka Jr., ‘to je i definicija suvremenosti, zar ne?’. U razgovoru za Apple Music One, Remi Kabaka će dodati: ‘Zanimljivije je stvarati u epizodama, jer u trenutku možete realizirati svoje misli i impresije bez potrebe da se njih kasnije prisjećate kada, u jednom trenutku, radite kompletan album.’

‘Članovi grupe Gorillaz su još jednom pokazali sposobnost da svoju besprijekorno uglađenu produkciju prilagode širokom broju talenata i gostiju, osiguravši pritom da njihov rad ostane šarmantno jedinstven’, napisat će Consequence of Sound u opisu plče ‘Song Machine Season One: Strange Timez’. I zaista je tako. U pjesmama s ovoga albuma uživat ćete jednakim intenzitetom kao što ste to činili i s ranijim njihovim radovima. Uz još jednu novu mogućnost: traganje za identitetima umjetničkog njihovih gostiju i detaljima koje svi zajedno nude.  Luksuzno izdanje u obliku dvostrukog albuma nudi sedamnaest pjesama, a ono japansko stvar više. Cijeli paket uključuje i pridodani almanah grupe. Luksuzno vinilno izdanje, pak, donosi i tri umjetnička postera, knjigu sa slikama Jamieja Hewletta i CD, a superluksuzni box donosi jedanaest 7-inchnih singlova s instrumentalima, jedanaest 12-inchnih postera i glazbenu kutijicu koja svira temu ‘Strange Timez’.

Kompletan projekt ‘Song Machine’ sastava Gorillaz uključuje animirane videospotove, radijski show na stanici Apple Music One, serijal stripova, virtualne nastupe uživo, različite vrste memorabilija i skorašnji film na Netflixu. Dakle? Neka netko kaže da novo doba nije stvoreno za ostvarivanje kreativnih ideja. Samo je potrebno osmisliti ih i odlučno krenuti u realizaciju. Djelovanje grupe Gorillaz najbolja je potvrda kako vlastite umjetničke ambicije možete ostvariti na nizu platformi i mnoštvu kreativnih razina.

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s