Ariana Grande: Istraživanje ljubavi, seksa i povjerenja na albumu ‘Positions’


Terapija glazbom je uspjela, poruke ljudima da je ostave na miru postoje, ali naglasak pjesama s albuma ‘Positions’ je na malim ljepotama i povremenim zavrzlamama koje donosi život.

Glazbeno promatrano, ploča ‘positions’ zaokružena je cjelina niza glazbenih iskustava koja vas vode od klasičnog R&B-ja preko neo soula, disco glazbe, funka, microhousea, electro housea do hip hopa. Foto: Naslovnica albuma ‘Positions’

Ariana Grande je na novome albumu više eksplicitna, a manje tjeskobna. Terapija glazbom je uspjela, poruke ljudima da je ostave na miru postoje, ali naglasak je na malim ljepotama i povremenim zavrzlamama koje donosi život. Album ‘positions’ čuva tu stabilnost – životnu, izričajnu, vokalnu i kreativnu – kakvu Ariana Grande treba. Ali, donosi i tren manje zahtjevnog stihovanog diskursa i zapleta kakve smo imali prilike slušati na prethodnim pločama ‘Sweetener’ i ‘Thank U Next’. No, to su bili albumi posebnih poglavlja njezina života i kolekcije koje su spašavale glavu. Doslovno, a potom i u nizu značenja.

Ima li slojeva značenja u popisu stvari sa šeste ploče u karijeri Ariane Grande? Bez sumnje. Video naslovne stvari to nam je dokazao, povezujući pogled na predsjedničke obaveze u ovalnom uredu s ljubavnim trenutkom u spavaćoj sobi. Tako će biti i kada zagrabimo iza njezina aktualnog istraživanja ljubavi, seksa, povjerenja i zaljubljivanja. No, ponajprije ćemo osjetiti to doba emotivne nesigurnosti nakon što je dugo bivala povređivana. Slušat ćemo razmišljanja o tome može li vjerovati samoj sebi i poigravanja sa seksualnim čežnjama koje je ovih mjeseci prate. Ovo posljednje obogaćeno je nizom ekspresija i metafora kakve su, uostalom, zaštitni znak njezinih stihova. Primjerice, u pjesmama ‘nasty’ i ‘my hair’. Ili temi ’34+35′ u kojoj zbroj brojeva u naslovu sasvim namjerno dosiže 69 kao referencu tjelesne strasti. Uostalom, album se nimalo slučajno ne zove ‘Positions’.

Glazbeno promatrano, ploča ‘positions’ zaokružena je cjelina niza glazbenih iskustava koja vas vode od klasičnog R&B-ja preko neo soula, disco glazbe, funka, microhousea, electro housea do hip hopa. S pompoznim početkom orkestriranog popa i kontinuitetom mumble rapa u Arianinu pristupu mikrofonu. Otvaranje albuma s pjesmom ‘shut up’ višeznačan je i stavlja do znanja kako je prijašnja junakinja ovdje, ali da je sada treba percipirati malko drugačije – udaljenu od nemira i trauma, a više prema traganju za emotivnim i hedonizmu sklonim trenucima. Na albumu gostuju Doja Cat, The Weeknd i Ty Dolla $ign, a u stvaranju ploče tradicionalno je sudjelovao niz suradnika i producenata kao što su Tommy Brown, Murda Beatz, Shea Taylor, The Rascals, Scott Storch i London on da Track.

Je li album Ariane Grande dobro došao kontinuitet pojavnosti i u vremenu zdravstvene krize? Bez sumnje. Detaljiziran i ispunjen eufemizmima, postaje odlično društvo za jesenje večeri, ali donosi pokoje uzbuđenje manje u odnosu na prethodne radove. NME će naglasiti da na ploči postoje ‘nesigurne melodije čiji rezultat su nejasne pjesme’, Vulture govori o teatralnosti albuma, magazin Slate o ‘besramno seksualnom setu’ koji se u okrilju njezinih dosadašnjih radova doima trivijalno, a The Independent kako se Ariana Grande drži vlastite komforne zone u kojoj se primjećuje ‘Spotify sindrom’. Niz pjesama kratkog trajanja, naime. Manje ili dulje, teme s ploče ‘positions’ Ariane Grande, međutim, važno su poglavlje u karijeri američke glazbenice. Jer u prvi plan dovode smiraje njezine osobne bure i smjerove novih izazova. Osobnih i umjetničkih.

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s