Album ‘Future Nostalgia’ sluša se poput načina na koji uživamo u slasnoj mliječnoj čokoladi


Dua Lipa napravila je briljantan pop album. Produkcijski bogat, besprijekorno izveden i ritma koji će dozvati ples-po-doma u ovo doba raširene karantene.

 

Album Artwork Dua Lipa Future Nostalgia

 

Album ‘Future Nostalgia’ sluša se poput načina na koji uživamo u slasnoj mliječnoj čokoladi. Runolistu, recimo. Onom čokoladnom pakiranju koje će nas mislima povesti u doba vladavine disco zvuka. Ili vremenu kada je Hrvatskom zavladala Milka – sredinom devedesetih. Tih godina kada je velikim radijskim hitom bio ‘Your Woman’, singl koji je potpisao White Town. Ili trenucima sa smjene desetljeća u kojima smo bili glazbeno okupani singlom ‘Need You Tonight’ grupe INXS, stvari koja je – baš kao ‘Your Woman’ u  Duinoj ‘Love Again’ – interpolirana u upravo objavljeni singl ‘Break My Heart’.

 

 

Produkcijski bogata, ritma koji će dozvati ples-po-doma u ovo doba raširene karantene i besprijekorno izvedena, takva je nova ploča koju nam je donijela Dua Lipa. Ona predstavlja zalogaj kojemu ćete se vraćati danima pa i mjesecima nakon što ga prvi puta uzmete u ruke. Ili nakon što se njime poslužite u samoposluživanju vašeg streaming servisa. I, pritom, vašu sobu pretvorite u klupsko mjesto s virtualnom disco kuglom za  slušanja pejsama poput ‘Levitating’, ‘Hallucinate’ ili ‘Pretty Please”.

Irish Times će ispisati kako se radi o game changeru u karijeri kosovske umjetnice i albumu koji bi mogao promijeniti ukupni pristup pop glazbi. Uostalom, ta želja – ‘You want a timeless song, I wanna change the game’ – najavljena je u uvodnim sekundama ploče. Zajedno s prvim stihom naslovne ‘Future Nostalgia’.

 

 

Radi li se o otvorenom statementu ili tek objavi koncepta u kojemu se kreće materijal drugoga albuma pop zvijezde? I jedno i drugo. Jer, ‘Future Nostalgia’ puno je više od nostalgije za prošlim glazbenim vremenima. Radi se o smjelom pop albumu modernog doba. S jakom bas linijom i živom diskusijom o ženstvenosti, neravnopravnosti, potrebi jačanja sebe samih i – seksu. Ona govori o onim – malim, a tako značajnim – emotivnim pitanjima s kojima smo se susretali ili se susrećemo u našoj privatnosti. Recimo, onda kada se pitamo hoće li nova ljubav izliječiti naše slomljeno ‘ja’.

Ono što oduvijek odlikuje pojavnost Due Lipe na svjetskoj glazbenoj sceni jest izrazito uvjerljiva vokalna ekspresija, boja glasa i odlučnost koja isijava iz svake njezine pjesme. Svjesna je svojih riječi i fokusirana na stav koji će – ma kakav je, zapravo – biti izrečen potpuno jasno i nimalo uvijeno. Iskrena je i decentno nepristojna kada – poput muških kolega na glazbenoj sceni – o doživljajima u krevetu progovara u pop pjesmi. Jasna je kada se obraća bivšem ili sadašnjem dečku i direktna kada progovara o nepravdi.

Ali to je, naprosto, Dua Lipa. I to se od nje očekuje. Da bude javno snažna, a privatno ranjiva. Da u pjesmi ‘Good In Bed’ bude nestašna i ironična kao što je u najboljim danima to bila Lily Allen. I da jasno cilja razlike među ljudima, neravnopravnost i seksualno uznemiravanje. Primjerice, u stihovima pjesme ‘Boys Will Be Boys’. Irski dnevnik ispisat će da sve zajedno zvuči poput rukopisa koji bi zajedno mogli sastaviti St. Vincent, Gloria Gaynor i Scissor Sisteers. I u tome ima istine. Dua Lipa u pop kanon sa sobom unosi snagu osobnog i karakter umjetničkog.

 

 

Sve pjesme s albuma ‘Future Nostalgia’ supotpisala je Dua, a producirala ga je američko-britanska kombinacija producenata među kojima su Jeff Bhasker, Ian Kirkpatrick, SG Lewis, Stuart Price i Andrew Watt. Među supotpisnicima tekstova, našle su se Julia Michaels i koautoica hit-singla ‘Havana’ Alexandra Tamposi.

‘Željela bih da nas glazba opusti i omogući nam da pobjegnemo od svakodnevnih problema’, rekla je Dua Lipa u razgovoru za australski Vogue. I u doba svjetske zdravstvene krize ta izjava dobiva na dodatnom značenju. No, to ne znači da se trebamo ponašati kao da se ništa ne događa. Dokaz stiže s podatkom kako se Dua Lipa našla među više od 180 glazbenika koji su javno podržali predsjedničku kandidaturu Bernieja Sandersa na ovogodišnjim američkim izborima i njegovu agendu koja u centar stavlja svakodnevnu brigu za običnog čovjeka.

U razgovoru s Miley Cyrus za Instagram Live talk show ‘Bright Minded’ – tu najveću virtualnu priču glazbene scene trenutka – Dua Lipa je izjavila kako je jednostavno željela napraviti ovakvu vrstu ploče. Izaći iz vlastite zone komfora i tako se nositi s pritiskom koji donosi snimanje drugoga albuma u uspješnoj pop karijeri. Izjavila je kako su pjesme s ovoga albuma djelomično i tako strukturirane, na način da svojim elementima može dati dodatnu atraktivnost pri izvođenju na nastupima uživo.

 

 

Kako je početak koncertne turneje ‘Future Nostalgia’ s ovogodišnjeg travnja pomaknut na siječanj slijedeće godine, možda smo dobili priliku za gostovanje Due Lipe u zagrebačkoj Areni. Postoji li, naime, svjetski izvođač s jasnom radijskom podrškom i odgovarajućim interesom publike u Hrvatskoj, tada je to svakako Dua Lipa. Na vrh Airplay Radio Charta dolazila je 30 puta, od toga u dvanaest navrata sa singlovima s ove ploče.

Tada bismo mogli još zanosnije otvoriti Runolist s početka priče i uživati u, zaključit će NME, smjeloj ploči Njezina veličanstva. Smjelosti je naziv ‘Future Nostalgia’, a Njezino veličanstvo je, dakako, Dua Lipa.

Goran Komerički

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s