Nova pjesma Boba Dylana tematizira američko društvo 20. stoljeća


Pjesma ‘Murder Most Foul’ naslanja se na atentat na američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, ali odlazi vrlo široko i tematski zahvaća američko društvo šezdesetih godina i cijelog 20. stoljeća.

 

Single Artwork Bob Dylan Murder Most Foul

 

Bob Dylan je, potpuno nenadano, objavio potpuno novu pjesmu ‘Murder Most Foul’. Radi se o radu epskih razmjera, dugom gotovo sedamnaest minuta. Rolling Stone prenosi kako Dylan nije precizirao kada je točno snimio pjesmu, ali kako njegov delikatni način pjevanja nalikuje načinu na koji je pjevao na live nastupima u posljednjih nekoliko godina. ‘Ovo je neobjavljena pjesma koju smo ranije snimili, a koja bi vas mogla zanimati’, stoji u objavi kantautora, ‘Ostanite sigurni, budite oprezni i neka Bog bude uz vas.’

Pjesma ‘Murder Most Foul’ naslanja se na atentat na američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, ali odlazi vrlo široko i tematski zahvaća američko društvo šezdesetih godina i cijelog 20. stoljeća. S jasnim aluzijama na rock mjuzikl Who’s Tommy, festival Woodstock i koncert u Altamontu, singl se posebno osvrće na glazbena zbivanja toga razdoblja. Američki glazbeni magazin ističe kako se radi o izvanrednoj pjesmi slobodne strukture i očaravajućeg aranžmana, posve svježa i s atmosferom koja podsjeća na Vana Morrisona. Ističe se kako su teme o propasti i mogućem iskupljenju, kojima se pjesma bavi, posve u skladu sa sadašnjim trenutkom i da bi to mogao biti razlog zašto se Bob Dylan odlučio objaviti je upravo sada. Stihovi sa sobom donose više slojeva značenja, a tumačenja nas  mogu odvesti na različite strane njihove percepcije.

 

 

Pjesma ‘Murder Most Foul’ prva je nova pjesma Boba Dylana još od 2012. godine. U ovom trenutku nije poznato hoće li se nova pjesma naći na mogućem novom albumu prvog Nobelovca popularne kulture. Ranije ove godine govorilo se, naime, o tome kako bi Bob Dylan doista mogao objaviti potpuno novi album.

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s