Lauv pjesmama portretira nesigurnosti naših života. I podsjeća kako je teško složiti se sam sa sobom.


Album ‘How I’m Feeling’ ilustrira činjenicu kako nas mnogobrojne mogućnosti udaljuju od naših želja. Magazin Line of the Best Fit ispisat će kako se radi o ‘odi kontradikcijama suvremene kulture i kognitivnoj disonanci između želje da se osjećamo bolje i nečinjenja ništa kako bismo to ostvarili’.

 

Album Artwork Lauv How I'm Feeling

 

Postoje, dakle, ti albumi koji vam mogu pomoći da preispitate sebe i ono što vas vodi. I ploče koje će vam se – ako ih doživljavate sluhistički – činiti jednostavne, raspjevane i podatne za nehajno ljuljuškanje u mirno popodne. Ili idealne za glazbeno društvo povratke sa svakodnevnih obaveza – školskih, fakultetskih ili poslovnih, svejedno. Jer se čine dovoljno neopterećujuće i sasvim lagodne.

Album ‘How I’m Feeling’ je kombinacija prvoga i drugoga. Jer je produciran na način ležernoga popa, ali tekstom nudi prostore za odgovore na mnoga pitanja koja vas muče. Ili koja niste otvorili, a mogli ste. Poput osnovnoga, a to je – kako se složiti sam sa sobom kada shvatite da vaša raspoloženja, odluke i intencije variraju ovisno o danu kada ih konzultirate ili raspoloženju koje vas je obujmilo.

 

 

Lauv će reći kako se tema albuma ‘odnosi na prihvaćanje različitih aspekata naše ličnosti’. Osnovna ideja je da svatko od nas nije jednoznačan već je posložen slojevito. Uz dodatak kako smo zbog toga različiti u različitim danima. Ploča je, dodat će u razgovoru za globalni radio Beats 1, rođena iz krize osobnosti i osnovnoga pitanja: ‘Tko sam ja, zapravo?’ Na taj način, album ‘How I’m Feeling’ donosi doživljaje šestero različitih likova koje ćemo na naslovnici ploče prepoznati različitim gegom ili drugom bojom kojom su simbolizirani.

Lauv nam na pladnju daje pjesme koje su nastale iz pogleda različitog ‘ja’. Egzistencijalističkog, beznadno romantičnog, odvažnog, optimističnog, šašavog, frajerskog i nepristojnog. One progovaraju o svakodnevnom: o vezama na daljinu, omiljenom mjestu za druženje s frendovima, sumnji u iskrena prijateljstva i, primjerice, o tome kako je to ‘upoznati savršenu osobu u krivo vrijeme’. Ali, istovremeno, i pronose nesigurnosti u vezi svega toga svakodnevnog.

 

 

Album ‘How I’m Feeling’ izrazito je bogat i – za kanon pop repertoara – podosta dug, jer donosi dvadeset i jednu pjesmu smještenu u jednosatni glazbeni projekt. Na njemu pronalazimo super poznate goste kao što su BTS, Anne-Marie, Troye Sivan, Alessia Cara, Lany i Sophia Reyes. I svi oni čine važan dio cijele priče koja je do sada izbrojala već deset samostalnih singlova i zanimljivih videospotova. Od ‘I’m So Tired’ preko ‘Sad Forever’ i ‘F*** I’m Lonely’ do ‘Changes’ i ‘Modern Loneliness’.

Pjesma ‘Sims’ konceeptualna je i njezin kratki film ilustrira tu korespondenciju različitih ličnosti u jednoj osobi, a zaključna ‘Modern Loneliness’ tiha je i himnična. Magazin Line of the Best Fit ispisat će kako se radi o ‘odi kontradikcijama suvremene kulture i kognitivnoj disonanci između želje da se osjećamo bolje i nečinjenja ništa kako bismo to ostvarili’. ‘To je savršen zaključak albuma’, ističe se, ‘koji govori o različitim strepnjama samog Lauva, ali i njegovih slušatelja.’

 

 

Album ‘How I’m Feeling’ je nešto poput kolekcije najvećih hitova koje nam na jedno mjesto donosi šest različitih osobnosti jednog kantautora. Aria Stapransa Leffa poznatog pod umjetničkim imenom Lauv. U svim tim dijelovima osobnosti skriva se i ono duboko nesigurno koje se čini osnovom današjeg života u zemljama zapadnog kulturnog kruga.

Jer je toliko mogućnosti koje nam se nudi. Jer je zbog tih ponuda koje su privlačne, fokus sve manji i sve tanji. Jer nas to neprestano svrtanje pažnje s jednoga na stoto, čini manje samopouzdanim i manje zadovoljnim. Jer nas to manje zadovoljstvo čini manje odvažnim i manje zahvalnim na onome što imamo. I jer nas sve to zajedno udaljuje od ostvarenja naših žeja, ma kakve one bile.

Pod uvjetom da po putu uspijemo i otkriti koje su, zapravo, naše prave želje. One iskonske i one koje bi nas učinile sretnima.

Goran Komerički

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s