BTS nam dokazuju da je pop glazba danas važnija, ozbiljnija, temeljitija i zahtjevnija no ikada ranije


Album ‘Map of the Soul: 7’ je slojevito štivo u kojemu ćete pronaći zvukove različitih glazbenih žanrova, ali i iščitati teme koje dublje zadiru u psihološke teorije, umjetničke senzibilitete i egzistencijalne zahtjeve svakodnevnog.

 

Album Artwork BTS - Map of the Soul 7

 

‘Album ‘Map of the Soul: 7′ je nešto poput ljubavne pjesme posvećene našoj karijeri’, reći će RM u razgovoru za Billboard, pojašnjavajući kako se ‘ljubav ne tiče uvijek samo dobrih stvari’: ‘Kada volite nekoga ili nešto, to je poput priznanja kako prepoznajete kompletnu povijest koju taj netko ili ono nešto ima. Ta povijest bi možda mogla biti ocrtana i ponekim tamnim stranama.’ I zato je svijet toliko zamršen i zato je čovjek psihološki zahtjevno biće. Jer ljubav prepoznaje u nijansama i tumači je zamršeno, baš na onaj način na koji će pokušati otkriti sve puteve na mapi vlastite psihe.

Na sličan način ćete pokušati tumačiti nijanse različitog zastupljenog na ploči južnokorejske glazbene senzacije, sastava koji je zasjenio cjelokupnu konkurenciju u svijetu glazbene popularnosti, grupe koja ima stotine milijuna strastvenih obožavatelja na svih šest kontinenata i projekta čiji je uspjeh postao toliko velik da je utjecao na tursitičke prihode cijele jedne države. Južne Koreje, naime.

 

 

BTS su projekt koji sudjeluje s 0,3 posto u državnom BDP-u Južne Koreje i bend zbog kojega svaki trinaesti turist godišnje odluči posjetiti njihovu domovinu. Možete li to zamisliti?

Utjecaj popularnog na kulturu svakodnevice velik je i bez tog podatka, a s njime dobiva svoju dodatnu vrijednost. I za sve nas u Hrvatskoj predstavlja dobar putokaz za prepoznavanje važnosti koju popularna glazba danas ima: sa svim svojim manifestacijama poput navika slušanja, posjećivanja koncerata i festivala, dnevnih razgovora i ushićenja, uživanja u knjigama ili kupovanja albuma, majica, kapa i svih memorabilija za kućnu upotrebu. I društveno prisjećanje. Na druženju uživo ili online, putem Instagrama, TikToka ili WhatsAppa.

 

 

Članovi grupe BTS – njih sedmorica – svoju svjesnost pokazat će sa svakim svojim javnim nastupom, ali i pristupom stvaranju glazbe. I zato valja biti manje iznenađen kada otkrijete kako je album ‘Map of the Soul: 7’ – ta naoko obična pop ploča svjetski priznatog boy benda – zapravo slojevito štivo u kojemu ćete pronaći zvukove različitih glazbenih žanrova, ali i iščitati teme koje dublje zadiru u psihološke teorije, umjetničke senzibilitete i egzistencijalne zahtjeve svakodnevnog. Na onoj razini prepoznavanja vlastitih borbi, odjeljivanja stabilnog od neprincipijelnog i traženja oslonca koji će vam omogućiti da se nosite sa svim zahtjevima i svim predrasudama ovog svijeta.

‘To je impresivan, uzbudljiv i dirljiv album, glatke produkcije, praćen umjetnošću koja zaziva misao provokacije’, ispisat će magazine The Line of Best Fit’, ‘on je mnogo više od sjajne pop ploče. U pitanju je ljubavno pismo boli, svim onim sjenama koje žive u nama.’ I zato ‘Map of the Soul: 7’ ima elemente osobnog za svakoga od nas.

 

 

Brojka sedam u naslovu novoga albuma grupe BTS sasvim je namjerna. Ona označava sedam godina postojanja projekta i simbolizira zajedništvo sedmorice njegovih članova. Oluja osjećaja, doživljaja i impresija koje su protekle u ovih sedam godina ocrtana je temama o rastu i sazrijevanju, nepredvidivosti života, snazi prijateljstva i fenomenima koji, poput efekta ‘Jamais Vu’, zadiru u naše iskustvo.

Jer, koliko puta ste se našli u situaciji da susretnete osobu za koju znate da je poznajete, ali se u trenu ne možete dosjetiti odakle je znate? Koliko puta ste shvatili da je potrebno svladavati prepreke na putu do sreće i kako je život ispunjen bolim i trnjem, a ne samo vedrinom i opuštenošću? I kako je moguće nositi se s tjeskobom i izazovima mentalnoga u suvremenom društvu?

 

 

Pjesma ‘Make It Right’ Eda Sheerana – nastala za novu ploču grupe BTS – postavlja pitanja koja nas često znaju progoniti: ‘Ako bismo mogli vratiti sat unatrag, kamo bi se trebali vratiti? I mogu li se sve naše pogreške i propusti poništiti, vratimo li se na to mjesto? I hoće li sreća zauvijek biti s nama?’

Taj i takav pristup pisanju i snimanju konceptualnog, uvijek bio dio identiteta grupe BTS samo je na ovoj ploči dobio novu razinu i osvježio prepoznavanje fakta kako je pop glazba današnjeg doba – taj izričaj kojega će objeručke prigrliti publika Generacije Z – ozbiljnija, temeljitija i zahtjevnija no ikada ranije.

Ona nije posvećena samo dionizijskim svečanostima, ležernim ljubavnim flertovima i igrama partijanja već donosi i analize koje smo ranijih desetljeća gdjegdje pronalazili na marginama mainstream traženosti, kod ‘neshvaćenih’ kantautora ili ‘osebujnih’, ‘osviještenih’ iznimaka posve drugog i drugačijeg glazbenog kanona.

 

 

Živimo u dobu iznmno uzbudljivom za K-pop i vremenu u kojemu publika – zahvaljujući postojanju streaming servisa, ali i činjenici da nam je život parceliziran i defokusiran više negoli ikada ranije – sluša sedam žanrova paralelno. U tim i takvim godinama, album ‘Map of the Soul: 7’ zazvučat će vam poput koherentnog djela namijenjenog zabavi, propitivanju i – poistovjećivanju. On govori o tome kako je to održati kvalitetne odnose među ljudima na uzburkanome moru dnevnog i zašto je važno zauzdati ego.

 

 

U tom smislu bi savkome od nas bilo dobro konzultirati pjesmu ‘Outro: Ego’. A onda je možda i dobronamjerno preporučiti nama znanima i manje znanim ljudima koji su se zagubili u vlastitim visinama.

Da prepoznaju kako su propitivanja vlastita identiteta i uloge u području kojemu pripadaju, malo zahtjevinji poslovi. I kako je nositi se s izazovima poslovnog i privatnog moguće činiti na skromniji način. Pristojniji. S manje samohvale i sveznajućeg ‘ja’ koje će nagovještavati nedostatak povjerenja u vlastiti ego.

Upravo onako kako će se tumačiti Jungova psihološka teorija koja je utjecala na spektar tema zastupljenih na albumu ‘Map of the Soul: 7’ grupe BTS.

Goran Komerički

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s