Koncept albuma ‘Manic’: Istraživanje vlastita puta između postizanja uspjeha i osjećaja sputanosti


Halsey je snimila album koji je upravo onakav, kakav mu je i naslov. ‘Neuredan, kompliciran i melodramatičan. Ali i lijep’, ističe Billboard.

 

Halsey_Manic_cover_artwork_UniversalMusic

 

‘Putem šesnaest pjesama, album ‘Manic’ donosi kaotično spajanje samoanalize, bijesa, depresije, ekstaze i rasta koji svog tvorca vidi kako upravlja neredom slave dok pokušava ostati vjerna sebi’, ispisuje Enetrmaint Weekly u nastojanju da nam približi svu složenost koncepta koji nam je Halsey upriličila na trećoj ploči u svojoj karijeri.

Taj kaos će Rolling Stone nazvati izvrsnim i poentirati kako Halsey u svojim pjesmama ‘ne može pronaći mir’ no ‘zna kako tu potragu za mirom učiniti zanimljivom’. I raznovrsnom, dodali bismo. Jer, ploča ‘Magic’ donosi šarolik žanrovski pristup u kojemu se na mjestu glazbenoga digitalnog, vinilnog i CD tuluma zajedno zabavljaju pjesme elektroničkoga popa, alternativnog rocka, countryja, R&B-ja, Americane, hip hopa i pop rocka.

 

 

‘Manijakalan je’, reći će autorica u naslovnoj priči Rolling Stonea i dodati: ‘Ima u sebi sve ono što sam osjećala, nije bilo nijednog razloga da tako ne učinim.’ Kako tako? Najraznovrsnije moguće, s jedne strane. I posve zaokruženo, s druge. Halsey je snimila album koji je upravo onakav, kakav mu je i naslov. Neuredan, kompliciran i melodramatičan. ‘Ali i lijep’, ističe Billboard.

Osnova cijeloga koncepta jest istraživanje vlastita puta između postizanja uspjeha i osjećaja sputanosti, balansiranje na razmeđi malih pobjeda nad lošim navikama i osjećaja izgubljenosti i zbunjenost pri shvaćanju kako te male pobjede ne donose nužno i osjećaj ukupnog zadovoljstva. I sreću na reveru. Uspjeh u sferi popularnog može donijeti gubitak dugogodišnjih prijateljstava, stabilnost u ljubavi učas se pretvara u burni razlaz, a otkrivanje sebe gomila upitnike. A ti upitnici mogu se transformirati u bijes, ljutnju, tjeskobu ili malodušnost.

 

 

Kada je Halsey u pitanju, valja znati kako je njezin pristup umjetničkom stvaranju vrlo precizan, usmjeren, kreativno širok i nemjerljivo studiozan. I kako si slobodu stvaranja do koje je, s vremenom, došla i za koju se izborila u zahtjevnom sustavu industrije zabave, koristi na sve strane.

A to svoje nastojanje opisuje i u tri programatska interludea sa svojim gostima – Domivom Fakeom, Alanis Morissette i Sugaom iz grupe BTS. Njih troje, reći će Halsey, ‘predstavljaju različite strane moje psihe i različite strane moje osobnosti’. U njima Dominic progovara o bratskoj ljubavi, Suga o složenosti ljubavi prema glazbi u okrilju glazbene industrije, a Alanis o ljubavi prema ženama.

To gostovanje kanadske kantautorice reprezentira seksualno i snaženje profesionalnog. ‘Željela sam da ova pjesma bude izrazito queer‘, rekla je Zaneu Loweu u programu radija Beats 1, ‘a tko je za to bolji od Alanis Morissette, žene koja mi je pomogla da se kao mlada osoba osjećam udobno u svojoj seksualnosti.’

 

 

Album ‘Manic’ počinje pjesmom ‘Ashley’ – što je pravo ime američke umjetnice – a završava ‘freestyleom’ ‘929’ koji je nazvan po datumu njezina rođenja – 29. rujna. ‘Ona je najviše ja na cijeloj ploči’, uskliknut će u razgovoru za Beats 1 i istaknuti kako je većina pjesama na albumu nastala nakon što je postala svjesna vlastite smrtnosti: ‘Ponekad sam na vrhu svijeta i osjećam se bolje no ikada u životu. Ostalih dana sam poput: ‘Ako ovo nastavim raditi, umrijet ću.”

Gostujući na Spotifyju dodala je kako ‘929’ predstavlja tok svijesti na način na koji nam se događa kada dođemo u ispovjedaonicu. S tim i takvim tokom misli, cijela ova priča posve zaokruženog albuma popularne glazbe, dobiva svoj eho. S priznanjem vlastitim mana, praštanjem i svjesnošću Halsey da uči i raste iz minute u minutu.

 

 

Osobni rast Halsey, prati i onaj umjetnički. I tako često i jest u svakodnevici. Naše zrelije ja donosi i zrelije odnose u našem životu. Kako međuljudkse, tako i radne ili umjetničke, ovisno o tome kakve poslovne ili kreativne izazove smo stavili pred sebe. I tada naš osobni životni kaos postaje usmjereniji i malčice zaokruženiji. Baš poput albuma ‘Manic’ koji je, podvući će The Irish Times’, ‘užurbani album, sirovog i iskrenog pogleda u razum i srce same Halsey’.

Goran Komerički

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s