Eminem ima posve novi album. I angažirani video.


Ploča iznenađenja nosi jasan društveni angažman, a prati je videospot za singl ‘Darkness’. Posvećen je dizanju svijesti o potrebi promjene američkog Zakona o nošenju oružja.

 

Eminem - Music To Be Murdered Artwork

Izvršnu produkciju albuma ‘Music to Be Murdered By’ potpisuje Dr. Dre. Foto: Naslovnica albuma

 

Izrazito angažirani video s pjesme ‘Darkness’ – s javnim pozivom na promjenu Zakona o nošenju oružja, pozivom ljudima da se registriraju za ovogodišnje izbore i jasnom kritikom američkih mainstream medija – prati današnji izlazak Eminemova albuma iznenađenja. Ploču je producirao Dr. Dre, a na njoj sudjeluju Black Thought, Q-Tip, Juice Wrld, Ed Sheeran, Young M.A., Skylar Grey, Don Toliver, Anderson .Paak i Royce da 5’9”.

 

 

Album ‘Music to Be Murdered By’ je jedanaesti album u karijeri repera iz Detroita i ploča koja ima jasne poruke, izražene i na samom kraju videospota najavnoga singla. Nasilje je oko nas i to je moguće promijeniti tek kada se oko toga bude angažirao dovoljan broj ljudi. Priča oko tradicije slobode posjedovanja oružja u Sjedinjenim Državama intenzivirala se posljednjih godina, nakon niza masovnih pucnjava koje su u nizu saveznih država poput Texasa, Nevade i Floride odnijele desetine ljudi.

Pucnjave na sveučilištima u školama ili na festivalu u Las Vegasu djelovale su na sve zabrinutije poglede prema zakonodavcima i debati o potrebi da se ‘ugledna tradicija’ dokine. Pjesma ‘Darkness’ izrazit je doprinos u tom smjeru, a sa sobom donosi i dokumentarističku snimku zvuka masovnog ubojstva na country festivalu u Las Vegasu. Stoga i sam video apelira na gledatelja da ‘pomogne u promjeni Zakona o nošenju oružja u Americi’.

 

Eminem Darkness Screen Shot Enough

Promjene dolaze kada postoji dovoljan broj ljudi koje će ih potaknuti, stoji u Eminemovoj poruci na kraju videospota. Foto: Screenshot videospota pjesme ‘Darkness’

 

Na ploči ‘Music to Be Murdered By’ Eminem nastavlja i svoju javnu raspravu s Machine Gun Kellyjem putem pjesme ‘Unaccommodating’. U njoj spominje i masovnu pucnjavu na koncertu Ariane Grande u Manchesteru. Na kraju nastupa iz 2017. godine su, podsjetimo, poginule 22 osobe. Ta priča i način na koji je, međutim, ispričana – Eminem u njoj uspoređuje sebe s bombašem iz manchesterske Arene – izazvali je niz izrazito loših komentara.

Prethodni Eminemov album ‘Kamikaze’ je, prije dvije godine, također objavljen kao album iznenađenja, a na njemu se nalazila pjesma koja je vrijeđala Earla Sweatshirta i optuživala Tylera the Creatora. U singlu ‘Fall’ je sudjelovao Justin Vernon. frontmen sastava Bon Iver je iskazao javno neslaganje s porukama u pjesmi pa je Eminem povukao stihove koji su pri vrijeđanju Tylera otišli predaleko. Nastavak te priče došao je i na novoj ploči, jer se Eminem u stvari ‘No Regrets’ ponovno dotiče Earla i Tylera. Ovoga puta, međutim, u tonu koji doziva ispriku.

 

Screen Shot 2020-01-17 at 10.12.27 AM

Eminemova poruka kako sloboda nošenja oružja za posljedicu ima masovne pucnjave i ubojstva na desetine nedužnih ljudi. Foto: Screenshot videospota ‘Darkness’

 

Eminemov album iznenađenja osvojio niz izrazito slabih kritika u svjetskim medijima. One se dotiču manjka kreativnosti, kontroverznost odluka o pristupanju pojedinih tema i ‘prepuštanjem nezrelom egu da ovlada njegovom izražajnošću’. Streaming servisi su, s druge strane, prihvatili velik dio albuma. Na hrvatskom Deezeru se, primjerice, deset pjesama nalazi među 100 najstreamanijih, a među njima njabolje stoje suradnje s Juice Wrldom i Edom Sheeranom. Album ‘Music to Be Murdered By’ je jedanaesta ploča u Eminemovoj karijeri, a upute o načinu na koji se može pomoći pri pokušaju promjene Zakona o nošenju oružja nalaze se i na njegovoj internetskoj stranici.

 

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s