Shura – Nothing’s Real


Shura-Nothings-Real

U ožujku 2014.  objavljena je pjesma “Touch”, prva pjesma koju je Shura sama napisala i producirala te snimila videospot u kojem su se njezini prijatelji ljubili pred kamerom. Dvije godine kasnije, taj je videospot pogledan više od trideset milijuna puta: na novoj verziji gostuje Talib Kweli dok remiks potpisuje Four Tet.

 

“Kao da uzmete nešto vrlo sjajno i postružete brusnim papirom” – opisala je Shura svoju glazbu. Najveći utjecaj pronašla je u pop glazbi 80-ih, prije svega ranim Madonninim pjesmama, ali i opusu Janet Jackson i Fleetwood Mac iz tog desetljeća.

 

 

Shurin otac engleski je redatelj dokumentarnih filmova, a majka ruska glumica. Kao dijete nosila je gitaru u školu i odijevala se kao Kurt Cobain. Kako sama kaže, bila je dominantni blizanac, a dobar dio tinejdžerskih godina provela je igrajući nogomet za djevojački Manchester City. No hladnoću i blato nije više mogla podnositi i odlučila je da je stvaranje glazbe na toplom bolja opcija.

Dvije pjesme na albumu “Nothing’s Real” sa Shurom je napisao i producirao Greg Kusrtin, američki producent koji potpisuje Adelinu “Hello” i pjesme brojnih drugih izvođača, među kojima su Lily Allen, Beck, Pink, Sia i Ellie Gulding. Na popisu se našla i “What’s It Gonna Be?”

 

 

Iako je u početku uz gitaru izvodila folkom inspirirane pjesme, njezin stariji brat koji je vikendima bio drum’n’bass DJ, upoznao je Shuru sa svijetom elektroničke glazbe. Massive Attack, Portishead i Burial promijenili su njezin glazbeni ukus. Nakon studija Engleske književnosti, uputila se u Južnu Ameriku i stekla potpuno novo iskustvo. Po povratku je našla srodnu dušu u Joelu Pottu, engleskom glazbeniku koji je djelovao u skupini Athlete. Pott supotpisuje i suproducira gotovo sve pjesme na Shurinom albumu “Nothing’s Real”.

Koliko je bilo zanimanje za njezinim debitantskim albumom dokazuje i stranica “je li Shura napokon objavila album?“, na kojoj od osmog srpnja stoji kratak odgovor: “DA”. Od četrnaest pjesama objavljenih na Shurinu debitantskom albumu “Nothing’s Real”, čak osam ih je već objavljeno na singlovima. Kako su neke od pjesama prvotno objavljene prije više od dvije godine, Shura ih je blago promijenila za objavljivanje na albumu. Među tim pjesmama je i ovogodišnja verzija jedne od njezinih najpoznatijih pjesama “2Shy”.

 

 

Naslov Shurinog albuma “Nothing’s Real” djelomično je oslonjen na neugodnu epizodu s napadom panike koji ju je protresao na ljeto 2014., u vrijeme prvih uspjeha s kojima se očito na početku nije znala nositi. “Prošlost više ne postoji, a budućnost se još nije dogodila”, opisala je Shura svojevrsnu nit koja se provlači kroz cijeli album.

U tekstovima glazbeno neosporno kvalitetnih pop pjesama, Shura kombinira privatne teme: od odnosa s braćom, roditeljima i bivšim dečkima do apstraktnih tema poput znanstvene fantastike, virtualne stvarnosti i neostvarenih predviđanja. “What Happened To Us” je pjesma o frustraciji koju doživite kad upoznate nekoga u krivom trenutku. “Nakon prvog bolnog prekida dok sam bila tinejdžerica, otac mi je rekao ‘ne brini Shu, to će ti se dogoditi barem još pet puta prije nego upoznaš pravu osobu”.

“Moja nesigurnost dijelom je posljedica mog zaštitničkog odnosa prema onome što najviše volim – bio to moj partner, brat blizanac ili moja glazba. I sad postoji to djelo, svojevrsna vremenska kapsula u kojoj smo svi mi, a više nemamo utjecaja, sad kad je završeno kao da se nikad nije niti dogodilo”, opisala je Shura svoj debitantski album “Nothing’s Real”.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s