Bruce Springsteen

Bruce Springsteen – High Hopes


Bruce Springsteen - High Hopes
Bruce Springsteen – High Hopes

Album “High Hopes”, osamnaesto studijsko izdanje Brucea Springsteena, kolekcija je pjesama koje je The Boss izvodio na koncertima, ali koje do sada nisu snimljene u studiju. Potom su tu obrade dragih mu pjesama drugih autora, te nekoliko ponovno snimljenih pjesama s njegovih ranijih albuma i mini-albuma.

Pjesma “High Hopes” prvi je put snimljena i objavljena na mini albumu “Blood Brothers” s pet pjesama iz 1996. godine, a koji je pratio istoimeni dokumentarni film.

Jedna od dosad neobjavljenih pjesama je balada “Hunter Of Invisible Game”, priča o “putnicima kroz bespuća”, kako je nju Springsteen opisao.

I album “High Hopes” Boss je snimio sa svojom dugogodišnjom pratećom skupinom – E Street Bandom. Na snimanju nekih od pjesama sudjelovali su i, nažalost, sad već pokojni saksofonist Clarence Clemence i klavijaturist Danny Federici. Uz brojne druge glazbenike koji nisu imenovani, na albumu gostuje i Tom Morello, poznat po radu u skupinama Rage Against The Machine i Audioslave. Morello je 1997. godine s Rage Against The Machine obradio naslovnu pjesmu Springstinovog albuma “The Ghost Of Tom Joad” objavljenu dvije godine ranije, a sada gostuje i na novoj verziji snimljenoj za album “High Hopes”.

Tom Morello pridružio se E Street Bandu 2013. tijekom trajanja australske turneje američke rock zvijezde, zamijenivši Stevena Van Zandta koji je bio zauzet drugim obavezama. Morello je bio iznimna pokretačka snaga pri snimanju albuma “High Hopes”. Springsteen mu se i posebno zahvalio u tekstu koji prati album: “Tom i njegova gitara postali su moja muza, gurajući projekt na novu razinu. Hvala na inspiraciji, Tome”, napisao je The Boss.  Od dvanaest pjesama na albumu, Morello je surađivao na njih osam, uključujući “American Skin (41 Shots)”. Ta je pjesma na repertoaru Springsteenovih koncerata od 2000. kad je napisana kao reakcija na kontroverzno ubojstvo dvadesettrogodišnjeg Amadoua Dialloa, nenaoružanog imigranta, koje su godinu prije počinila četvorica njujorških policajaca. Premda su ga optužili da je pjesma napad na njujoršku policiju, Springsteen je pojasnio kako je dobro izbalansirana i da donosi obje strane medalje.

Prije objavljivanja albuma “Wrecking Ball” iz 2012. godine, Bruce Springsteen je pripremao gospel album, no do sada ga još nije niti snimio niti objavio. Jedna od pjesama napisanih za taj album sada je  snimljena i objavljena na ploči “High Hopes”. To je pjesma “Heaven’s Wall”.

 

Osamnaesto izdanje u Springsteenovoj karijeri možda će netko zlobno nazvati kolekcijom manje vrijednih pjesama koje nisu izborile mjesto na njegovim ranijim izdanjima, no skloniji smo uvjerenju kako se radi o stvarima koje se glazbeno ili svojom tematikom jednostavno nisu uklopile na te albume, a svakako ih je vrijedilo zabilježiti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s