Pjesma ‘Shape of You’ u sudskom procesu


Ed Sheeran se ovih dana na sudu suočava s optužbom da je napravio plagijat odnosno da je njegova ‘Shape of You’ dios vog rukopisa posudila od pjesme ‘Oh Why’ malo poznatog grime izvođača umjetničkog imena Sami Switch.

Autori pjesme ‘Oh Why’ Sami Chokre i Ross O’Donoghue optužili su Eda Sheerana da je koristio određene dijelove pjesme i fraze kako bi napisao najuspješniji britnaski singl iz 2017. i najuspješniju pjesmu na Spotfyju svih vremena. Prema podacima koje prenosi Guardian, singl je do sada uprihodio više od 20 milijuna funti na ime različitih prava. U središtu pažnje našlo se pitanje koje je odvjetnik tužitelja postavio, a ono glasi: ‘Na koji način Ed Sheeran piše svoje pjesme, samostalnom imaginacijom ili posuđujući i inkorporirajući dijelove tuđeg stvaralaštva u svoj rad?’

Pjesma ‘Shape of You’ je do sada skupila više od šest milijardi i 636 milijuna pregleda na platformi YouTube. Istovremeno, video pjesme ‘Oh Why’ bilježi više od 535 tisuća pregleda.

Slučaj je zanimljiv, jer pjesmu ‘Shape of You’ potpisuje troje autora, a ne samo Ed Sheeran. Podsjetimo, britanski kantautor je ranije priznao koautorstvo i autorima pjesme ‘No Scrubs’ grupe TLC iz devedesetih nakon što je ustanovljeno da dvije pjesme izrazito sliče jedna drugoj.

Ed Sheeran je sa singlom ‘Shape of You’ boravio deset tjedana na prvom mjestu Službene radijske liste. Pjesma je dospjela i na broj jedan godišnjeg odbrojavanja Airplay Radio Charta za 2017. godinu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s