BRIT Awards 2022: Adele of the Year


S osvojenim priznanjima za Album godine, Pjesmu godine i Izvođača godine, Adele je dovela svoje brojke uspjeha na BRITsima na zavidnu razinu. Kantautorica je došla do 12 osvojenih britanskih kipića u karijeri što je svega jedan manje od rekordnih trinaest koliko ih je do sada skupio Robbie Williams.

Adele je tri puta postala dvostruki pobjednik tako što je, uz statuetu za Album godine, paralelno osvojila i priznanje za najbolju pjesmu. Ove godine, priznanja su stigla za album ’30’ i singl ‘Easy on Me’. Foto: Simon Emmett/Sony/Menart

‘Možda bi slijedeće godine trebali imati posebnu kategoriju ‘Adele of the Year’ kako bismo ostalima dali priliku da osvoje priznanje’, zavapio je Mark Savage pišući na portalu BBC-ja o dodjeli ovogodišnjih priznanja Britanske diskografske industrije. Jer, Adele je pomela konkurenciju i s lakoćom postala pobjednicom večeri trijumfirajući u trima kategorijama. Kantautorica je uživala u ulozi sveprisutne pažnje koja joj je davana tijekom cijele večeri – od samog prolaska crvenim tepihom preko sjedenja u publici i stalnih najavnih podsjećanja da je, eto, ovdje i kako će, naravno, nastupiti u programu – a govor tijela odavao je neupitno samopouzdanje. Zanimljivo, posve suprotno od onoga što biste pomislili slušajući stihove s njezina albuma ’30’ i ranijih ploča.

Adele, dakle. S osvojenim priznanjima za Britanski album godine, Britansku pjesmu godine i Britanskog umjetnika godine dovela je svoje brojke uspjeha na BRITsima na zavidnu razinu. Billboard je podsjetio kako je kantautorica prva u povijesti britanskih glazbenih priznanja koja je tri puta osvajala nagradu za najbolji album – prije ovogodišnje za ’30’, to joj je uspjelo i s pločama ’21’ i ’25’. I ne samo to, Adele je tri puta postala dvostruki pobjednik tako što je, uz statuetu za Album godine, paralelno osvojila i priznanje za najbolju pjesmu. Uz ovogodišnju ‘Easy on Me’, tu su još ‘Skyfull’ i ‘Hello’. Uz to, Adele je time došla do 12 osvojenih britanskih kipića u karijeri što je svega jedan manje od rekordnih trinaest koliko ih je do sada skupio Robbie Williams.

Pogledate li listu dobitnika ovogodišnjih nagrada, primijetit ćete kako su glasači – dijelom sudionici industrije, dijelom publika – obilato honorirali umjetnice i ta činjenica ispravit će nepravde ranijih dodjela. U kategoriji Najboljeg novog umjetnika najboljom je proglašena LIttle Simz, a u kategoriji Zvijezde u usponu priznanje je otišlo u ruke Holly Humberstone. Sastav Wolf Alice, predvođen frontmenicom Ellie Rowsell, osvojio je kategoriju Grupe godine. Međunarodne kategorije osvojile su Billie Eilish (Međunarodni umjetnik godine) i Olivia Rodrigo (Međunarodna pjesma godine za singl ‘good 4 u’), a kod žanrovskih kategorija dvije od četiri završile su u rukama dama – Dua LIpa je osvojila Pop/R’B, a Becky Hill je prepoznata najuspješnijom u kategoriji Dance izvođača. S druge strane, Dave je osvojio kategoriju Najboljeg Hip-Hop/Grime/Rap izvođača, a Sam Fender onu za Najboljeg Rock/Alternativnog umjetnika. Ovdje vrijedi primijetiti kako je u žanrovskim kategorijama glasala publika i da se u tri od četiri naziva žanrovskih kategorija spominju ‘izvođači’ (act), a u onoj za rock i alternativu koristi termin ‘umjetnik’ (artist). Ed Sheeran je osvojio nagradu za Kantautora godine i time izbjegao činjenicu da kući, kao mnogo puta do sada, ode praznih ruku i to bez obzira na to što je, podsjeća novinar BBC-ja, pola godine stolovao na vrhu britanskog charta.

Večer dodjele BRITsa obilovala je glamourom – britanski javni servis će istaknuti rubne sexy outfite mnogih gostiju – zapaženim nastupima, zanimljivim dosjetkama, urednoću produkcije i emocijama. Trenuci koji će se emotivo pamtiti svakako su oni u kojima je Little Simz na pozornicu dovela majku, zagrlila je i rekla: ‘Mama, vidi što si napravila’ i Becky Hill koja je u govoru pokazala neopisivu sreću što je napokon prestala biti ‘Becky Who?’ usprkos 12 Top 40 pjesama u karijeri. To su oni dijelovi ovakvih ceremonija koji počesto, naglasit će komentatori, na BRITsima znaju nedostajati. Da osjetimo tu životnu zahvalnost i profesionalnu dramu koja stoji iza blještave slike javne osobnosti. U govoru zahvale na ovogodišnjim BRITsima Dave je istaknuo kako je cijeli život u ovome svemu, jer ‘zaista voli, voli, voli glazbu’, a Olivia Riodrigo se, s vidljivim ganućem, podsjetila kako je prvi nastup na važnom događaju imala kada je, na prošlogodišnjim BRITsima, izvela ‘drivers license’.

U dvoiposatnom showu svečanosti dodjele priznanja BRIT Awards – Najveće noći britanske glazbe, podvući će organizatori – imali smo prilike vidjeti zašto je aktualna britanska scena živopisna, uzbudljiva i kreativna. Zajednička izvedba pjesme ‘Bad Habits’ Eda Sheerana i sastava Bring Me the Horizon dala je to naslutiti odmah na početku showa, a među najuvjerljivije trenutke svakako pripadaju nastupi Little Simz i Davea. Oboje su ispunili pozornicu zanimljivom scenografijom, koreografijama i nadahnutim pristupom javnom predstavljanju vlastitih umjetničkih poruka. Iskrenih i autobuiografskih, upravo onakvih kakve smo dobili na njihovim pločama ‘Sometimes I Might Be Introvert’ i ‘We’re All Alone in This Together’. Pritom se Little Simz na pozornici pridružila engleska glumica Emma Corrin, a raskoš britanskog hip-hopa su, izvodeći s Daveom pjesmu ‘In the Fire’, predstavili Fredo, Ghetts, Meekz i Giggs. Završna izvedba BRITsa, s gospel zborom u centru događaja i vatrenom stihijom kvartovskog siromaštva i uličnog snalaženja, donijela je osobnu priču britanskog repera o uspnu od siromaštva do opće popularnosti koja priznaje vrijednost njegova rada.

I tu je onda trenutak u kojemu je važno podvući kako su dobitnici nagrada isticali ustrajnost potrebnu za uspjeh i govorili kako – u slučaju Little Simz, primjerice – nije lako biti nezavisnimm izvođačem koji se bori za svoje mjesto pod suncem. Jednako kao što je u prošlosti zahtjevnije bilo biti ženom u glazbenoj industriji. Kako prenosi BBC, glazbenica Self Esteem, nominirana u kategoriji Naboljeg novog izvođača, naglasila je kako ‘još uvijek živimo u rodno neravnopravnom društvu bez obzira što je ‘sve, kao, dobro’ i poput ‘živi, smij se, voli’. ‘Ali, ja se neprestano osjećam’, rekla je u razgovoru na crvenom tepihu, ‘manje važnom i diskriminiranom zato što sam žena – nije li to suludo?’ Istovremeno, Adele je u govoru zahvale podvukla da razumije odluku organizatora o ukidanju rodnih kategorija, ali da je izrazito ponosna na to što je ženski izvođač. Vrijedno je podvući kako su se mnogi izvođači radosno zahvaljivali svojim diskografima i managementu koji su im omogućili postizanje uspjeha na glazbenoj sceni.

Na dodjeli nagrada BRIT Awards nastupili su i Anne-Marie, KSI & Digital Farma Animals, Liam Gallagher, Holly Humberstone i Sam Fender, a među prezenterima su bili Ronnie Wood iz grupe The Rolling Stones, radijska zvijezda BBC-jeva Radija 1 Clara Amfo, doajeni elektoničke glazbe David Guetta i Pete Tong, vozač Formule 1 Lando Norris, aktualni ili bivši nogometaši Bukayo Saka i Ian Wright, glumice Jodie Whittaker, Courtney Cox i glazbenice Celeste i Griff. Domaćin svečanosti bio je komičar Mo Gilligan, a suvoditeljica je bila radijska i TV prezenterica i DJ-jica Maya Jama.

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s