Domaća zadaća (37): Yaya i Izgubljeni vikend, Petar Dundov & Ilija Rudman, Matija Cvek i drugi


Je li vam dosadno? Nama je baš zabavno. I uživamo u našem tjednom glazbenom putovanju. Jer donosi retro osvježenja, melodije sjete i istraživanja umiljate ljutnje. U pola devet i u nedjelju navečer. Akustična balada, sanjivi ritam i disco zvuk omotan u deep house tu su da nam začine svako doba dana. Pročitajte i poslušajte! Tjedni odabir aktualnih pjesama skupljen je na playlistu Domaća zadaća. Donose ga Sound Report i Airplay Radio Chart.

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na servisima Apple MusicDeezer i Spotify objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje.

Yaya i Izgubljeni vikend – ‘Treba nam dosade’

Nema se tu što za reći. Samo konstatirati. Yaya i Izgubljeni vikend na pladnju skiciraju prosjeke naših navika i ponuda koje se nezajažljivo pojavljuju kud god se okrenuli. Ispraznost derivirana površnošću. Ciljane histerije traženja pažnje i prihoda koji bi trebali proizaći iz te pažnje. I sad nije važno jesu i ti prihodi imaginarni ili stvarni, materijalni ili duhovni. Pa vam lajkovi i klikovi donose privid zadovoljstva ili fikciju čitanosti. Zar doista netko misli da je broj klikova mjerilo interesa za medijski proizvod? Možda u neko doba drugačijih alata za mjerenje uspjeha, od sredine nultih do prve polovice desetih, no danas bi imalo biti drugačije. 

I zato – i ne samo zato –  je pjesma ‘Treba nam dosade’ pun pogodak. Glazbena zastava koju valja izvjesiti u svakom kutu našeg digitalnog svijeta. Da bude poput krpe kojom ćemo mahati pred licima ravnozemljaša, poklonika fejkanih vijesti i lovaca na podatke koji će dodatno manevrirati manipulacijom naših doživljaja svega. Skrolanje, šeranje i lajkanje garnirani kopanjem po smeću klikbejtanih naslovnica i banalnosti iz prvih redova tiražne histerije, doista su put prema nikamo. A najzanimljvije je da se često time bavimo iz čiste dosade. Ili potrebe? Jer, možete živjeti čitajući New York Times ili Guardian, The Economist ili Billboard, Axios ili Spiegel – pa ipak vam nekad treba lokalna informacija. A tu nastaje problem kojemu valja doskočiti. 

Singl ‘Treba mi dosade’ je obavezno glazbeno štivo za otvaranje očiju. Prema činjenici da u vremenu koje nudi najveće moguće izbore, obično odabiremo najmanje inventivno. I dopuštamo da nam godine prolaze zaludno. S manjkom ushita i viškom potištenosti. A svijet je doista lijep, ljepši no ikada. Samo mu se valja otvoriti. (Goran Komerički)

Lillian’s Gish – ‘Blue Razzmatazz’

Bruno Šlat je nakon Ichaboda nastavio uspješan glazbeni put u novom projektu Lillian’s Gish. Retro osvježenje na domaćoj sceni koje zvuči uvjerljivo. Pomalo teatralan, uvijek zanimljiv i uhu ugodan. (Maja Trstenjak)

U pol’ 9 kod Sabe – ‘Ako ne sanjaš’

Nevjerojatno nježne i sanjive, Sabe vas vode na iznimno ugodno glazbeno putovanje. Pet minuta čiste ljepote zvuka i izražaja – opusti se i sanjaj. (Maja Trstenjak)

Matija Cvek – ‘Ptice’

Ako ste ljubitelj glazbe Matije Cveka, ova će vam se pjesma zasigurno svidjeti. Akustična balada, doduše samo za nijansu modernijeg prizvuka od njegovog prethodnog stvaralaštva. Radiofonična i prepoznatljiva. (Maja Trstenjak)

Jasmina Makota – ‘Venus de Milo’

Singl ‘Venus de Milo’ je poput maha bespomoćnosti u vremenu bez cilja. Onda kada nastojimo shvatiti razloge postupka koji nas je ostavio izloženima na ledini. Trenutka koji nudi izbor hoćemo li potpuno omekšati ili nanovo očvrsnuti, prihvatiti poslije sa svim mogućnostima koje se otvaraju u slijedu. Jasmina Makota se budućem otvara jasno i postojano. Simbolikom starogrčke tradicije i modernog oličenja gracioznosti. Jer, Venus de Milo je statua koja simbolizira raznovrsnost mogućeg. Ona prkosi rodnim stereotipima, jer je pronađena u takvom stanju da nismo sigurni je li u rukama držala jabuku ili knjigu. Simbol požude ili znak učenosti. Ruga se preduvjerenjima kojima smo skloni i afirmira ženstvenost na metaforički način Afrodite, božice ljubavi i ljepote. ‘Venus de Milo’ podvlači kako bol ne zna za granice i određenja osobnog već slabost pretvara u putokaz. U pjesmu je utkano naslijeđe Balkana i nosi sa sobom zvuk iskona. Ima tu i Sabrine Claudio i kantautorica sličnog senzibiliteta no izvor na koji se naslanja dio je jugoistoka Starog kontinenta. Snagom glasa koji će odzvanjati kanjonima Colorada i savanom Srednjega američkog zapada. I pretvarati slabost u ustrajnu hrabrost. (Goran Komerički) 

Sarah & the Romans feat. Nina Fakin – ‘Nedeja je večer’

Tankoćutno joj se valja posvetiti. Tom ogledalu sjete, slici spokoja i ilustraciji Kvarnera samog. Kvarnera uronjenog u neka daleka prostranstva Novog svijeta. Pjesma ‘Nedeja je večer’ nastala je u doba procvata Čavala, tog po svemu posebnog glazbenog pokreta iz Đuzina vremena i doba kada je Radio Rijeka aktivno sudjelovala u sukreiranju lokalne glazbene scene. I kada je tako promatrate, mora vam pokoja iskra doći do misli. Jer, vrijeme nije stalo, ma kako skladna bila ta nedjelja bezbrižja grupe Sarah & the Romans. Zadnja u ljetu i prva u mislima zaljubljena para. Domaći bend zvuka koji Americani prijanja polku europskog traga, preradio je rime sastava Ki će nan ča i to je učinio spretno i pristupačno. Ne samo nama koji smo ovdje, već ljudima mnogih daljina. U pjesmi gostuje Nina Fakin i njezina animirana uloga u spotu Ivana Miškovića dobiva tu jednu pomaknutu notu. Dobrodušna večer na dark pogon. Hm. Posvetite se pjesmi ‘Nedeja je večer’. Bilo kojeg dana u tjednu. U bilo kojem dobu toga dana. (Goran Komerički)

Harmonija disonance – ‘Zima’

Pjesma ‘Zima’ čini se poput umiljate ljutnje. Graciozne jarosti. Mrkosti u ljepoti. I pokazuje rekreaciju kakvu sa sobom može donijeti glazbeno istraživanje ansambla zagrebačke Muzičke akademije. Harmonija disonance donosi niz asocijacija i prizora ruralne idile – javor i janje, sudbina moja i črne usne zime – koja je svoju idiličnost izgubila protokom vremena. ‘Bolje da sam sama, nego da me vara’, je li tako? Tradicionalno je okupano modernim putem produkcije dua pocket palma. Intrigantno? Pjesma, dakle, nije prošla na natječaju za Doru no to svakako nije jedini način da se europska glazbena prostranstva upoznaju s ‘tvrdim srcem’ hrvatske glazbene igre. Nego, ima li neki Javor koji je bestidno griješio negdje po putu? Pa mu dugujemo ljepotu srdžbe. Od javora se puno meda pravi, reče se u narodu. Snažan je i karakteran, dodaje se. Ali može biti i lepršav, shvaćamo. Baš poput ovoga singla. (Goran Komerički) 

Prpl T – ‘Mikrokosmos’

Talentirana glazbenica prpl T objavila je novu pjesmu i otkrila da je njen “Mikrokosmos” prepun kreativnih ideja i rješenja. Pravog imena Teodora Tasić, oduševit će slušatelja laganim i sanjivim plesnim ritmom. Sama potpisuje glazbu i aranžman, dok su stihovi proizašli iz pera Miljana Janićevića. Vrlo zanimljiva umjetnica na koju biste zasigurno trebali obratiti pažnju. Ako već niste, naravno. (Maja Trstenjak)

Petar Dundov & Ilija Rudman – ‘Morning Glory’

Jest. Zvuči poput sjajne ilustracije razigranog ili chill jutra. Onakvog glazbenog poticaja koji donosi motivaciju u to mamurno doba prije jutarnjih kava. Ali, ‘Morning Glory’ može biti i pjesma koja će nadahnuti energiju potrebnu kreaciji i radnom zanosu. Pa možda i dodavanju razigrane misli danu u kojemu se od vas traži pokoja crta inovativnosti. Kada su Petar Dundov i Ilija Rudman u igri, takav rezultat je očekivan. To dokazuje njihov katalog i rezultati postignuti u glazbenim karijerama. I zato je ova fuzija disco zvuka i deep house glazbe najbolja moguća pozivnica za skretanje pažnje na kontekst njezina objavljivanja. ‘Healing Sounds – Croatia Earthquakes Relief Project’ je humana glazbena priča koja je više od samog kompilacijskog albuma, ploče čiji prihod će otići u ruke žrtava razornih potresa koji su nam se zbili tijekom prošle godine. Ona motivira i usmjerava na niz platformi putem kojih možete pomoći ljudima kojima je teško. U projekt se uključila domaća scena elektroničke glazbe, a kada su u pitanju Petar Dundov i Ilija Rudman, rezultat njihova doprinosa trebao bi biti i više negoli vidljiv. Na streaming servisima, recimo. Petar Dundov ima preko četrdeset tisuća slušatelja mjesečno na Spotifyju i kada se album postavi kao pre-add izdanje na Apple Musicu i Deezeru, sve zajedno bi trebalo generirati interes sa značajnijim prihodima za istinsku pomoć. Pridružite se svakako, svaka pomoć je dobrodošla. (Goran Komerički)

Pokle – ‘Prvi Level’

U spomen na Adobe Flash Player nastala je pjesma i spot “Prvi Level”. Fantastičano pop-punk ostvarenje koje nas nostalgično odvodi u ne tako davnu prošlost. Pjesma je energična najava njihovog još uvijek bezimenog albuma koji bi se na tržištu trebao naći do kraja ove godine. Nadamo se da će se u ovoj godini lansirati sve više ovakvih projekata jer, sudeći po Tik-Toku, emo će ponovno biti in! (Maja Trstenjak)

Pjesme s popisa možete prelušati putem playliste Domaća zadaća koja se nalazi na profilu Airplay Radio Chart na servisima Apple Music, Deezer i Spotify.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s