Ljetna siesta hrvatske radijske rotacije


Top 10 hrvatskog radijskog etera čine singlovi koji su, prosječno, na listu ARC 100 ušli još u – ožujku. I zato vam se može učiniti da su domaći radijski selektori uglavnom na godišnjem odmoru. Ipak, činjenica je kako se hrvatska i europska radijska rotacija prilčno podudaraju.
Ariana Grande Facebook 2020-05-27
Lady Gaga i Ariana Grande vratili su se na vrh liste ARC 100 i peti puta predvode Službenu radijsku listu u Hrvatskoj. Foto: Facebook Fan page Ariana Grande

Lady Gaga & Ariana Grande vratile su se na vrh liste ARC 100 i peti puta predvode najemitiranije svjetske singlove u domaćem radijskom eteru.Među deset najemitiranijih u Hrvatskoj po dva singla imaju Lady Gaga (‘Stupid Love’ je na broju 10) i Dua Lipa, a sve pjesme su brzoga tempa, primjerenoga godišnjem dobu. Radijski Top 5 zauzimaju pjesme koje se već mjesecima rotiraju u radijskim programima. Prošlotjedni broj jedan, Weekndova ‘Blinding Lights’ spustila se na drugo mjesto, Doha Cat i Nicki Minaj su četvrte sa singlom ‘Say So’, a Dua Lipa zauzima treće i peto mjesto spjesmama ‘Break My Heart’ i ‘Physical’. Album ‘Future Nostalgia’ je gotovo zauzeo trećinu Top 10, jer se ‘Don’t Start Now’ nalazi na jedanaestom mjestu.

Dua Lipa Twitter 202-07-14

Dua Lipa ima tri visokopozicionirana singla u domaćem radijskom eteru i potvrđuje status super uspješne pop zvijezde u Hrvatskoj. Foto: Twitter profil Dua Lipa

Ljetna siesta posve je obuhvatila hrvatski radijski eter i čini se kako su radijski selektori uglavnom na godišnjem odmoru s unaprijed pripremljenim listama prioritetnog radijskog emitiranja. Za takav zaključak, dovoljno je primijetiti kako je prosjek boravka pjesama koje se nalaze među deset najtraženijih liste ARC 100 – četiri mjeseca odnosno osamnaest tjedana. To, zapravo, znači kako je zvuk nove glazbe koji uglavnom slušamo na radiju među najemitiranie ušao još u ožujku, taman prije lockdowna. Je li to atraktivno? Tom pitanju možete pristupiti s nekolko gledišta no jasno je kako svijet mainstream glazbe poznaje puno širu sliku od  ove koju nudi domaći radijski eter. To nam, uostalom, pokazuju podaci sa streaming servisa.

Ipak, da je hrvatski radijski eter posve u skladu s europskim kretanjima, pokazat će nam podaci o radijskoj rotaciji koju prikuplja Radiomonitor. Lista europske i hrvatske radijske rotacije se podudaraju u čak šest pjesama među prvih deset, a od ostalih četiri samo jedne nema na ARC 100. Na listi europskog radijskog monitoringa prvi su Topic feat. A7S sa singlom ‘Breaking Me’, a među deset su dva singla koje potpisuje Dua Lipa, dva singla The Weeknda, Lady Gaga & Ariana Grande, Ava Max, Surf Mesa feat. Emilee, Robin Schulz feat. Alida i Nea. Upravo Nein singl ‘Some Say’ nije zastupljen među najemitiranijima u Hrvatskoj.

Najveći uspon na listi ostvarili su Jason DeRulo & Jawsh685, koji su sa singlom ‘Savage Love’ skočili za 46 mjesta i smjestili se na 43. mjestu. Među prvih četrdeset, najveći uspon ostvarili su Robin Schulz & Wes za njihov ‘Alane’ – bili su 36. prošloga tjedna, a sada su se smjestili na 14. mjestu. Najviši novi ulaz ostvario je Dermot Kennedy čiji ‘Giants’ je ušao direktno na 38. mjesto, a ostalih šest noviteta potpisuju Becky Hill feat. Shift K3Y, Charlie Puth, Jonas Blue & MAX, twocolors, James Blunt i The Black Eyed Peas feat. Maluma.

Jason DeRulo Twitter 2020-05-19

Jason DeRulo je u svibnju ostvario brojku od preko 20 milijuna followera na servisu TikTok, a ovoga tjedna je ostvario najveći skok na Airplay Radio Chartu. Foto: Twitter profil Jason DeRulo

Airplay Radio Chart je nastao na temelju zbroja emitiranja stranih pjesama u programima radijskih stanica širom Hrvatske prema podacima servisa 1Played. Aktualno izdanje liste ARC 100 objavljeno je s datumom od 20. srpnja. Pjesme možete preslušati putem playliste ARC 100 koja se nalazi na profilu Airplay Radio Charta na servisima Apple Music i Spotify. Radijsku prezentaciju liste možete slušati u emisiji ARC Top 40 u programu HR2. Radijski show dostupan je i na radijskome podcastu putem Slušaonice Hrvatskoga radija.

Listu prvih čertdeset najemitiranijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru možete pronaći na stranici top-lista.hr Hrvatske diskografske udruge, a preslušati je putem playliste ARC Top 40 koja se nalazi na profilu Airplay Radio Charta na servisu Deezer.

Goran Komerički

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s