Bombay Bicycle Club: Pjesme s kojima format rock radija ima smisao


Bombay Bicycle Club na albumu ‘Everything Else Has Gone Wrong’ dokazuju kako je, svim rutinama usprkos, moguće pronaći svoj drugi put i ostvariti vlastiti mir.

 

Album Artwork Bombay Bicycle Club - Everything Else Has Gone Wrong

 

Ponekad vam se čini kako je najbolje vratiti se na mjesto novog početka i odlučiti se za poznatu stazu, onu kojom ste putovali ranije. I onda shvatite kako je – premda se radi o balonu koji nikada niste voljeli – nekada bolje živjeti u komforu pozntaih rutina no nadati se iskoristivosti barem jedne od novih prilika koje vam se nude po putu.

Tako bi se, otprilike, mogla opisati priča koja – metaforički i stvarno – prati izlazak novoga albuma grupe Bombay Bicycle Club, benda čiji članovi su svoju prvu britansku popularnost  osjetili sa svega šesnaest godina. Danas su trinaest godina stariji i vlasnici su četvrtoga mjesta britanske liste albuma zahvaljujući kolekciji skupljenoj pod nazivom ‘Everything Else Has Gone Wrong’.

I ljudi koji dokazuju kako je, svim rutinama usprkos, moguće pronaći svoj drugi put i ostvariti vlastiti mir.

 

 

Ploča ‘Everything Else Has Gone Wrong’ nosi sa sobom samopropitivanja i razmišljanja o isplativosti rješenja svakodnevnih internih bitaka koje vodimo sami sa sobom, ali nudi i zavidnu količinu melodioznosti koje će – u vijelom tom klupku boja, tonova i nakana – zvučati graciozno.

Graciozno je epitet kojime će magazin The Line of the Best Fit opisati prvi album britnaskog sastava nakon četiri godine stanke. I time naglasiti kako album možemo doživjeti jednako susjedski bliskim, koliko i umjetnički decentnim. I to tako da u njemu možemo pronaći i ilustracije vlastitih životnih zbrka i povode za pjevušenje naglas. Glasnije ili ispod glasa – ovisno idete li od točke A do točke B vlastitim automobilom ili javnim gradskim prijevozom.

Takvima će vam se učinite mnoge stvari na ploči, ali možda prije svega naslovna ‘Everything Else Gone Wrong’, ‘Good Day’, ‘I Can Hardly Speak’ i ‘Is It Real’.

 

 

‘Prodali smo sve instrumente i nismo očekivali kako ćemo ikada više svirati’, izjavili su članovi grupe Bombay Bicycle Club u razgovoru za NME. Prilikom godtovanja na radiju Beats 1, međutim, frontmen Jack Stedman reklao je kako nikada nisu, zapravo, otvoreno izjavili da će se razići već jednostavno nisu stvarali glazbu. I zato se na njih čekalo pune četiri godine.

Danas, međutim, kada slušate taj tipičan zvuk britanske pozornice i sazviježđe u kojemu se čini da rock radio ima smisla, odmah možete shvatiti koliko bi bilo pogrešno da su ti prodani instrumenti bili put bez povratka.

 

 

Jer, Bombay Bicycle Club se bend bez kojega cijela scena biva bitno siromašnija i sastav koji je veći negoli mislite. I duhoviti u pristupu svijetu i životu i malko angažirani na onoj svakodnevnoj ravni. ‘Bez njih se britansko društvo urušilo’, prenijeti će britanski GQ, a Exclaim dodati kako psihodelični pop grupe donosi bogato iskustvo slušanja i lamentiranje o temama s početka naše priče.

Te teme govore o osobnom rastu i razvoju, nepovezanosti, nadama i novim prilikama. Jer, prilika doista ima. Samo je potrebno prepoznati ih, prihvatiti ih i zadržati u rukama. I mislima, jednako tako. Ili ih potaknuti pisanjem pisama, kao u duetu ‘People People’ s Liz Lawrence. Tada možemo doći do uzbudljivih trenutaka, onakvih kakve ćemo, primjerice, pronaći na albumu ‘Everything Else Has Gone Wrong’ grupe Bombay Bicycle Club.

Goran Komerički

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s