The Chemical Brothers: Raskoš hedonizma i društvenih poruka


Sinkronizacija benda i publike na koncertu u Zagrebu bila je impresivna, a kontakt s ljudima – mada umjetnici s pozornice nisu izgovorili niti jednu jedinu riječ – besprijekoran.

 

Chemical Brothers_1_foto_Manuel Perlić i Valerija Madjar

Natup grupe The CHemical Brothers pripremalo je više desetaka kreativaca, a u Zagreb je donio impresivan light show. Foto: Manuel Perlić i Valeija Madjar

 

Pomno kreirani vizuali, iznimna energija, spoj hedonizma i društvenih poruka, rasplesana dvorana i savršena dramaturgija koncerta obilježili su fenomenalnu večer grupe The Chemical Brothers u Domu sportova. Susret manchesterskog dua i zagrebačke publika trajao je puna dva sata, a završio je vizualom srednjovjekovnih ornamenata kršćanske ikonografije i na taj način zaokružio osnovu pojavnosti Toma Rowlandsa i Eda Simonsa – kombinaciju društvenoga angažmana i potpune zabave. Taj svijet je jednako privlačan, koliko i slojevit, jednako zabavan koliko i ozbiljan, jednako provokativan koliko i kreativan. On donosi precizna pitanja, ali i omogućuje raskoš nesputane zabave. A tako je bilo i ove subote u gradu koji je ovakav nastup dugo čekao.

 

Chemical Brothers_0_foto_Manuel Perlić i Valerija Madjar

Bogatstvo zvuka i vizuala koji će zazivati različita tumačenja donijeli su nam samostalni koncertni događaj sezone u Zagrebu. Foto: Manuel Perlić i Valerija Madjar

 

Kada je Ed Simons – u razgovoru za hrvatske medije – najavljivao jedinstveno iskustvo koje donosi show ispunjen najvećim hitovima i odabranim trenucima iz njihove karijere, najavio ga je kao psihodeličnu priču koja će vas stimulirati i pronositi poruke putem vizuala. I ta je psihodelija bila garnirana sjajnim zvukom, 3D i 4D iskustvom, stroboskopima, igrom svjetla i sjene, umjetničkim instalacijama robota, leptirima, konfetima, plesom balona, crno-bijelom video umjetnošću i složenošću vlastita diskursa. Nastup sastava The Chemical Brothers svoju je magiju donio izrazitim smislom za detalj i strukturom koja je sličila znanstvenom pristupu doživljaja popularne glazbene umjetnosti. Jer je imao početnu distorziju, hipnozu ulaska u poseban svijet i spuštanje intenziteta sugestije pred sam kraj koncerta. Svaki vizual imao je svoje zašto, a svaka nova pojavnost zazivala je različita tumačenja poruka odaslanih s pozornice. Sinkronizacija benda i publike bila je impresivna, a kontakt s ljudima – mada umjetnici s pozornice nisu izgovorili niti jednu jedinu riječ – besprijekoran. Dugotrajno zazivanje bisa, zborno pjevanje, ruke u zraku i mnoštvo objava na društvenim mrežama, uostalom, to će vam zorno potvrditi.

 

Članovi dua The Chemical Brothers bili su izrazito sretni prijemom zagrebačke publike. Zahvale su stigle putem objava na društvenim mrežama.

 

Pjesme s aktualnog albuma ‘No Geography’ poput ‘Free Yourself’ ili ‘Eve of Destruction’ poticali su svjesnost, a ‘Galvanize i ‘Block Rockin Beats’ bijeg u vlastiti svijet. Singlovi poput ‘Got to Keep On’, ‘Hey Boy Hey Girl’ i ‘MAH’  donosili su razmjenu iskustava istinskog rave partyja s porukama o potrazi za smislom i zajedništvom svih ljudi svijeta. Jer, treba znati plivati u društvu 2019. godine, boriti se s tjeskobom na svakom koraku i društvenim devijacijama različitih vrsta. A sve to – i više od toga – The Chemical Brothers su donijeli pred publiku koja je, po završetku showa, isijavala zadovoljstvom, ispunjenošću i ushićenošću. Pa je li moglo drugačije i biti?

 

CB Hold Tight Zagreb

Repertoar grupe The Chemical Brothers godinama je slojevita kombinacija zazivanja hedonizma i društvene svjesnosti. Koncert u Domu sportova pokazao je svu raskoš takva pristupa. Foto: Airplay Radio Chart

 

The Chemical Brothers na glazbenoj sceni su tri desetljeća i u tome razdoblju prošli su put od klupskoga undergrounda do vrhova top-lista, postali su općim mjestom povijesti popularne glazbe, smatraju se rodonačelnicima big beata i koncertnom atrakcijom bez presedana. A to i takvo iskustvo osjetilo se od početnih ‘Go’ leptira preko natpisa ‘Hold Tight Zagreb’ do završne poruke ljubavi i naklona zagrebačkoj publici. Ed i Tom svoje su oduševljenje ljudima u Domu sportova, uostalom, pokazali i zahvalom putem posta i storyja na vlastitom Instagramu.

 

CB Instalacija robota

Pozornica u Zagrebu bila je obogaćena vizualima, kreiranim posebno za koncertnu turneju ‘No Geography’, ali i umjetničku instalaciju robota. Foto: Iva Štefančić

 

Zajedništvo doživljenog između umjetnika na pozornici i publike podno nje – ta povezanost umjetničkog i zabavnog – jedan je od pokazatelja kamo može ići današnji svijet. U pravcu globalne povezanosti i neiscrpne čarolije životnoga trenutka, recimo. Onoga ovdje i onoga sada. I zato se taj  dvosatni trenutak uranjanja u vlastiti svijet – potaknut basom prebogatim elektroničkim diskursom grupe The Chemical Brothers – pokazao jednim od najimpresivnijih koncerata koje smo ikada u imali prilike doživjeti u Zagrebu.

Razgovor s Edom Simonsom iz grupe The Chemical Brothers možete poslušati u podcastu tjednog glazbenog magazina Drugi izbor, a audio pogled na zagrebački koncert poslušajte u sklopu podcasta chart showa ARC Top 40.

Goran Komerički

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s