Album Beyonce je poput naklona kulturnoj tradiciji Afrike


Beyonce je na album uvrstila izvedbe i radove mnogih afričkih glazbenika, ponajviše zbog autentičnosti i činjenice da se radnja odvija na afričkom kontinentu.

 

Album Artwork Beyonce The Lion King The Gift

 

‘Ovaj album je pravo malo zvučno kino’, izjavila je Beyonce za svoj novi studijski materijal inspiriran remakeom animiranog filma ‘Kralj lavova’. Televizijska mreža CNN će ga nazvati ‘ljubavnim pismom Africi’, a Los Angeles Times vuče usoredbe s prošlogodišnjim soundtrackom za film ‘Black Panther’ koji je, jednako tako, bio ispunjen glazbenom ostavštinom crnog kontinenta. Razlika, dakako, ima na nizu razina, ali i jedna i druga priča pokazuju fascinaciju zvukom koji će i u popularnu kulturu – pa i na liste popularnosti – ovih godina donijeti Afrobeats.

Oba filmska ostvarenja, jednako tako, donose podosta socijalnih trenutaka u aktualne dijaloge među kulturama i kontinentima. A tko je jedan od najvećih kandidata da tu priču učini snažnijom od same Beyonce? Dnevnik iz Los Angelesa će tu priču podvući tvrdnju kako ‘nitko ne preuzima kulturni prostor kao što to čini Beyonce’. Tako je i u slučaju fotorealistična, kompjutorski animirana glazbenog filmskog naslova.

 

 

Uloga Beyonce u cijeloj priči, dakle, nekoliko je. One najvidljivije tiču se filmskoga i glazbenog izdanja. Osim što je posudila glas lavici Nali, napisala je, koproducirala i snimila album ‘The Lion King: The Gift’. A tom rječju – ‘The Gift’ odnosno ‘Dar’ – pjesmu “Spirit” opisao je i filmski skladatelj i autor originalnog soundtracka Hans Zimmer. Taj drugi – a zapravo, prvi – album koji prati ‘Kralja lavova’ donosi i radove Eltona Johna i Beyonce.

Beyonce je na album uvrstila izvedbe i radove mnogih afričkih glazbenika, ponajviše zbog autentičnosti i činjenice da se radnja odvija na afričkom kontinentu. Njih je pomno birala. ‘Htjela sam se uvjeriti da smo pronašli najbolje talente iz Afrike, a ne samo koristiti neki zvuk ili vlastitu interpretaciju’, prenijet će CNN riječi glazbene zvijezde.

‘Htjela sam da se ljudi povežu sa pričom na sebi svojstven način’, izjavila je Beyonce magazinu Pitchfork i dodala kako ‘Lion King’ donosi ‘novo iskustvo pričanja priča’. Album ‘The Lion King: The King’ inspiriran je žanrovima R&B-ja, pop glazbe, hip hopa i Afrobeatsa. Videospot pjesme ‘Spirit’ sniman je na području Grand Canyona u američkoj saveznoj državi Arizona, afričke domoroce glumili su članovi indijanske nacije Havasupai, a sama Beyonce je u spotu nosila afričku odjeću i nakit iz Senegala.

 

 

U razgovoru s Robin Roberts na američkoj televizijskoj mreži ABC, Beyonce je izjavila kako se radi o ‘prvom Disneyjevu filmu koji ju je ganuo do suza’. Među izvođačima na albumu nalaze se Kendrick Lamar, JAY-Z, Childish Gambino, Pharrell Williams, Wizkid i Jesse Reyez. Evo nam suradnje s Kendrickom u pjesmi Nile.

Opisujući je kao ploču ‘koja vješto prikazuje izvrstan ukus same Beyonce, a nije samo još jedna njezin veliki album’, Alexis Petridis iz Guardiana piše da je ‘The Lion King: The Gift’ ‘poput alternativnog soundtracka originalu. Dodala je kako pjesme ‘Bigger’ i ‘Find Your Way Back’ zvuče poput rifova na originalnom soundtracku, objavljenom prije četvrt stoljeća. ‘Radi se o ‘ambicioznom pratećem albumu koji govori više od filma o obitelji, tradiciji, odgovornosti i Africi”, ispisuje Mikael Wood iz Los Angeles Timesa. Variety ističe glazbeni kaos i nered koji je uočljiv na albumu ‘Lion King: The Gift’, ali jednako tako napominje kako ga je Beyonce uspjela nadoknaditi okusom, srcem i veličinom bez pretjerivanja.

 

 

Puno je razina na kojima bismo mogli promatrati album inspiran pričom koju će najmlađi generacijama rado gledati na kino i video projekcijama. ‘Izdanje albuma je priznanje sve bolje reputacije i globalnog dosega afričke glazbe, osobito žanra Afrobeats’, reći će mreži CNN glazbeni analitičar Segun Akande i dodati: ‘Izgradnja velikog izdanja oko Afrobeatsa kao pokreta, daje nam znanje koliko je uspješno to što se postiglo.’

I zaista! Sve većoj potražnji za Afrobeatsom mogli smo svjedočiti na nedavnom hip hop festivalu u Novalji. Jedna od glavnih zvijezda festivala Burna Boy je prvak afričke glazbene scene, a Afro B je čovjek koji već drugu godinu zaredom biva glazbenom atrakcijom u radijskome eteru i na nastupima uživo. Kao gosti festivala i u paru s pool partyjem Tima Westwooda, zorno su nam pokazali kolika je popularnost ovoga žanra.

 

 

‘Afrobeats je definitivno upao u globalni glazbeni dijalog’, podvući će Seguin Akande. Mi ćemo napomenuti kako će vas album ‘The Lion King: The Gift’ svojim zvukom, drugačijim glazbenim elementima i tradicijom odvesti barem na tren u  lavovsku hladovinu afričke savane.

Monika Lelas Halambek

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s