Približava se ljeto. Na radiju je sve više deep house singlova.


Elektronički zvuk deep house glazbe, koje nam donose izvođači kao što su Lost Frequencies i The Avener, sve su poželjniji gosti domaćih radijskih rotacija.

 

Lost Frequencies Aloe Blacc Twitter 2019 June

U romanima o Harryju Potteru junaci idu u bolnicu na oporavak od rana koje su im nanijele oštre rečenice i bujice loših riječi. A time, riječima izrečenima u afektu, bavi se i deep house stvar koju su nam pripremili Lost Frequencies i Aloe Blacc. Foto: Twitter profil Lost Frequencies

 

Dakako, glazbena slika radijskih stanica jasnoga poslovna modela s ljetom ulazi u drugačiji glazbeni mood. Najčešće se radi o pjesmama bržega tempa, elektroničkoga plesnoga zvuka, pop pjesama pamtljivih refrena, hip hop singlovima koje prizivaju partyje i latino zvuku. Do početka ljeta tek je koji tjedan i posljednje pripreme za odijevanje ljetne glazbene odjeće pri kraju su.

Deep house je tek jedan od vladajućih glazbenih žanrova koji će nam zaogrnuti ljeto, ali je sve češći. Prije koju godinu, na njegovu mjestu u radijskome eteru stolovao je tropical house. Istovremeno, najuspješniji singlovi radijskoga ljeta u ovo doba su obično prisutni u eteru i klubovima. Primjerice, Ed Sheeran feat. Justin Bieber, Meduza feat. GoodBoys, Jess Glynne feat. Jax Jones ili Katy Perry omiljeno su štivo radijskih slušatelja već nekoliko tjedana. A Billie Eilish, Lil Nas X i Ava Max su, u tom smislu, sigurna oklada jer su se ukorijenili u traženosti na domaćem i svjetskom streamingu.

Lil Nas X stidljivo, Tyga kao sigurna oklada

Pitanjem radijske prisutnosti Billie Eilish kao najvećeg pop fenomena ove godine već smo se bavili. Na rastuće razlike između glazbenih programa radijskih stanica i traženosti pjesama na streaming servisima osvrnuli smo se pri analizi svega što je na scenu donio Lil Nas X. Tu ćemo naći i odgovor na pitanje zašto Lil Nas X – bez obzira na kontinuirani boravak na vrhovima najutjecajnih svjetskih lista popularnosti i uspjeha na streaming servisa (pa i na Deezeru u Hrvatskoj) – još uvijek stidljivo ulazi u rotaciju na domaćim stanicama. U tom smislu, Tyga se čini bližim odabirom domaćih koordinatora glazbe i glazbenih urednika. Jer je već prepoznat kao rado slušan u dosadašnjem testiranju, a novi singl, zahvaljujući suradnji s J Balvinom, ima dodatni začin latino zvuka.

Svake srijede ažuriramo odabir aktualnih stvari sa svjetske scene namijenjenih atarktivnijoj glazbenoj slici radijskih stanica. Na našoj playlisti za idealnu radijsku rotaciju nalaze se 44 pjesme koje su podijeljene u tri dijela, prema prijedlogu učestalosti za radijsko emitiranje u formatima radijskih stanica u rasponu od CHR do Hot Adult.

Tyga feat. J Balvin & Chris Brown – ‘Haute’

Lako je zamisliti uspjeh novoga singla američkoga repera kojega ćemo ovoga ljeta ugostiti na festivalu Fresh Island u Novalji. Jer, pjesma ‘Haute’ nudi kalifornijski hip hop ritam za partijanje i okus ljeta u svemu što nudi: od stihova preko latino gostovanja i općeg raspoloženja do pojavnosti putem videospota. Sličan zvuk nekoliko godina vlada beach partyjima domaćega hip hop festivala, a pjesmu možete zamisliti i kao odličnog suputnika za opuštanje u kućnom hladu ljetnoga popodneva ili za putovanja kabrioletom uz morsku obalu. Radi se o singlu s albuma ‘Legendary’ koji će Forbes opisati kao najzaokruženijoga u dosadašnjoj karijeri Tyge. Sa singlom ‘Haaute’ u domaći radijski eter stiže zvuk hip hop ljeta i festivalskih beach partyja.

 

BTS feat. Charli XCX – ‘Dream Glow’

Južnokorejska kompanija Big Hit Entertainment ovih je dana dosegla vrijednost procijenjenu na iznos između jedne i dvije milijarde dolara i taj poslovan pothvat umnogome može zahvaliti sjajnom uspjehu benda BTS. Jer, podaci IFPI-ja govore kako su BTS najpopularniji sastav na svijetu. Pjesma ‘Dream Glow’ – izvedena zajedno s Charli XCX – najavljuje skorašnji izlazak video igre ‘BTS World’ koja će vam omogućiti simulaciju ulaska u svijet BTS-a. Momci izazivaju vrisak publike gdjegod da se pojave – jeste li odgledali možda njihova gostovanja kod Ellen DeGeneres i Jimmyja Fallona? – a, osim u glazbi, prisutni su i na području mode i kozmetike. Jednako tako, uskoro ćemo moći kupiti kremu za kožu i kremu za sunčanje grupe BTS. Pjesma ‘Dream Glow’ jedna je od onih koja će mnogobrojne fanove najpopularnijeg benda vezati uz vaš radijski eter.

 

Lost Frequencies feat. Aloe Blacc – ‘Truth Never Lies’

Okej, od gorkih riječi gora je samo šutnja i posvemašnje ignoriranje. Ipak, riječi znaju biti iznimno grube i opasne. U romanima o Harryju Potteru junaci idu u bolnicu na oporavak od rana koje su im nanijele oštre rečenice i bujice loših riječi. A time se bavi i stvar belgijskoga producenta elektroničke glazbe. Stoga je i odabir vokalista za ovakvu pjesmu pun pogodak. Jer, emocija soula i R&B-ja sasvim dobro pristaje stihovima o svađi dvoje partnera i kombinacijama istinitih rečenica i sočnih laži izrečenih u afektu, ali i sasvim namjerno. Lost Frequencies ćemo uskoro moći gledati na nastupu uživo u sklopu festivala EXIT. Pjesma ‘Truth Never Lies’ je deep house za radijske valove. Radi se o jednoj od onih stvari koje bismo slijedećih tjedana sve češće mogli slušati u programima domaćih radijskih stanica.

 

The Avener feat. Bipolar Sunshine – ‘Beautiful’

Sjećate li se pjesme ‘Fade Out Lines’? Taktovi deep hosue singla su prije četiri godine vladali domaćim radijskim klupskim prostorom. Iza nje je stajao The Avener, a singl je završio na vrhovima lista mnogih europskim zemalja poput njemačke, Belgije, Austrije i Španjolske. Njegovo pravo ime je Tristan Casara i za ovo ljeto pripremio nam je novo deep house osvježenje. Pjesma ‘Bipolar’ nenametljivo će se potkrasti u vaš radijski eter i playlistu na streaming servisu s tendencijom da se tamo zadrži dulje vrijeme. Singl se ovoga tjedna nalazi među deset najemitiranijih pjesama u radijskom eteru sjeverne Makedonije, izvještava britanski Radiomonitor. Evo je da osvježi i programe hrvatskih radijskih stanica.

 

 

U odnosu na prošli tjedan, nove pjesme uvrštene na playlistu izvode Tyga feaat. J. Balvin & Chris Brown, AURORA, BTS feat. Cahrli XCX, Lost Frequencies feat. Aloe Blacc i The Avener feat. Bipolar Sunshine.

A lista (1-14)
Katy Perry – Never Really Over
Billie Eilish – Bad Guy
Ed Sheeran feat. Justin Bieber – I Don’t Care
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus – Old Town Road (Remix)
Tyga feat. J Balvin & Chris Brown – Haute
Daddy Yankee feat. Katy Perry & SNoW – Con Calma
Meduza feat. Goodboys – Piece of Your Heart
Taylor Swift feat. Brendon Urie – ME!
Ava Max – So Am I
Lana Del Rey – Doin’ Time
Avicii feat. Aloe Blacc – SOS
Shawn Mendes – If I Can’t Have You
Kaiser Chiefs – Record Collection
Foals – In Degrees

B lista (15-28)
Lewis Capaldi – Someone You Loved
OneRepublic – Rescue Me
Vampire Weekend – This Life
Jax Jones & Martin Solveig feat. Madison Beer – All Day and Night
Jess Glynne feat. Jax Jones – One Touch
AURORA – The River
Halsey – Nightmare
David Guetta feat. Raye – Stay (Don’t Go Away)
BTS feat. Halsey – Boy with Luv
Young Thug feat. J. Cole & Travis Scott – The London
Billie Eilish – Bury a Friend
Ava Max – Sweet But Psycho
Jonas Brothers – Sucker
Bruce Springsteen – Hello Sunshine

C lista (29-44)
NCT 127 – Superhuman
Jonas Blue feat. Theresa Rex – What I Like About You
Tiesto feat. Jonas Blue & Rita Ora – Ritual
Ed Sheeran feat. Chance the Rapper & PnB Rock – Cross Me
Rosalia – Aute Cuture
BTS feat. Charli XCX – Dream Glow
Ariana Grande – 7 Rings
James Arthur – Feeling Like the Stars
Lost Frequencies feat. Aloe Blacc – Truth Never Lies
Calvin Harris feat. Rag’n’Bone Man – Giant
The Avener feat. Bipolar Sunshine – Beautiful
Sigala feat. Becky Hill – Wish You Well
Mahmood – Soldi
Miley Cyrus – Mother’s Daughter
Steve Lacy – Playground
Mary J. Blige feat. Nas – Thriving

Playlistu ABC Radio možete pronaći na našem profilu streaming servisa Deezer.

Selektirao: Goran Komerički

 

 

 

 

Komentiraj