Lana Del Rey: Iskrena i diskretno ljupka


Lana Del Rey Lust for Life tracklist cover

‘Lana Del Rey je samosvjesnija negoli na bilo kojem svojem albumu do sada’, napisala je Roisin O’Connor u recentnom prikazu ploče ‘Lust for Life’ za britanski The Independent. I na taj način poentirala priču o kolekciji pjesma koje sanjivo teku, propituju i otvaraju vrata na mjestima koja – zajedno s kraljicom glazbene vintage pojavnosti – možda potiskujemo tamo negdje u našoj unutrašnjosti.

Lanu je lako zavoljeti i prigrliti njezin opus. Jer iskrenost koja, stihom i melodijom, nemilice teče iz njezinih pjesama toliko je prirodna i diskretno ljupka da joj je – premda se ponekad čini odveć tamnom i pretjerano melankoličnom – nemoguće pobjeći.  Takav je i njezin peti studijski album – prodoran i istraživački, ispunjen samoispitivanjem umjetnice koja je odlučila postati glazbenicom u trenucima volontiranja u indijanskom rezervatu. ‘Odlučivala sam između toga da postanem kantautoricom i potrebe da se bavim dobrotvornim radom i pomaganjem ljudima’, izjavila je u nedavnom razgovoru za švicarski Blick, ‘da mi nije uspjelo, danas bi se vjerojatno bavila društveno korisnim radom u nekom malom gradu.’ I ta podvojenost između empatije prema ljudima i vlastite potrebe izražavanja umjetničkog integriteta učinila je Lanu Del Rey posebnom, a njezin opus posebno privlačnim.

‘Prethodna četiri albuma pisala sam za sebe, ovaj je nastao za moje obožavatelje’, zabilježio je Rolling Stone u trenucima kada je njujorška glazbenica tijekom veljače ploču najavljivala singlom ‘Love’. U međuvremenu je posložen materijal od šesnaest pjesama s estetikom koja donosi ‘senzibilitet prošlih vremena s osjetom budućnosti’ na, podvući će Billboard, ‘albumu koji najviše do sada donosi istinsku Lanu Del Rey’. A to znači kako ovdje nalazimo tragiku romanse, životne promjene, zaljubljivanje u rock zvijezdu, proživljavanje ljubavne prevare, bijegove i pronalaženja. Ali i brigu oko zveckanja oružjem u Sjevernoj Koreji i tematiziranje situacije u današnjem američkom društvu. Sličice prijateljstva , putovanja, bojazni i osjećaja toliko su stvarne da se ponekad pitate priča li nekadašnja voditeljica crkvenoga katoličkog zbora pokoju potisnutu storiju iz vašega života ili vrti slike iz filmova koje ste ne tako davno odgledali u kinu. Kistovi tuge holivudskog tipa sa sobom donose ritam trapa, natruhe hip hop vokalizama i savršeno usklađivanje s A$AP-om Rockyjem i  Playboijem Cartijem u temama ‘Summer Blummer’ i ‘Groupie Love’.

‘Jedan od najiskrenijih ovogodišnjih albuma do sada’, kako ga titulira magazin GQ, donosi i suradnju sa Stevie Nicks u ugođajnoj temi ‘Beautiful People Beautiful Problems’, razgovor sa Seanom Lennonom u bljesku klasične rock emocije ‘Tomorrow Never Came’ i  hitoidni rad s The Weekndom u naslovnoj temi kolekcije. Na albumu ‘Lust for Life’ je Lana Del Rey odlučnija i, kako minute prolaze, optimističnija no ikada. Ne samo u namjeri da spali kuću bivšeg već i da pronađe osmijeh u budućnosti koja vrlo lako može nalikovati Americani pedesetih i šezdesetih.

No, i kod te natruhe puta u bolju budućnost valja se sjetiti kako vlasnica tetovaže ‘trust no one’ zadržava diskrecijsko pravo vlastitu samosvijest zaogrnuti melankolijom uspavanke i nizom detalja burne unutrašnjosti. One unutrašnjosti koju duguje sklonosti metafizici i obožavanju poetskog djela Walta Whitmana. Stoga se, pripremajući se za beskrajno glazbeno putovanje akordima albuma ‘Lust for Life’, opskrbite spremnošću za prepoznavanjem detalja. Onih detalja koji će vas povesti u propitivanje samoga sebe. I istaknuti žudnju za životom, toliko svojstvenu našoj današnjoj junakinji.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s