Tony Bennett & Lady Gaga (photo Universal Music)

Tony Bennett & Lady Gaga – Cheek To Cheek


Tony Bennett and Lady Gaga - Cheek To CheekTony Bennett i Lady Gaga prvi su se put susreli 2011. iza pozornice dobrotvornog koncerta u New Yorku i potom snimili obradu klasika “The Lady Is A Tramp” za Bennettov Grammyjem nagrađeni album “Duets II”. Uskoro su krenula govorkanja da će snimiti i cijeli album s obradama jazz standarda.

Album “Cheek To Cheek” inspiriran je Bennetovom i Gaginom željom da te pjesme približe mlađoj publici, jer to su, kažu, pjesme vrijedne pozornosti.

Iako se o njemu govorilo i godinu ranije, snimanje albuma “Cheek To Cheek” započelo je na proljeće 2013. godine u New Yorku s velikim jazz orkestrom.

Bennett i Gaga su za album odabrali cijeli niz pjesama iz takozvane “Velike američke pjesmarice”, popularnih pjesama napisanih od 20-ih do 50-ih godina prošlog stoljeća koje se danas smatraju klasicima.
Prvu verziju pjesme “Anything Goes” Colea Portera, danas osamdesetosmogodišnji Bennett snimio je još davne 1959. godine s Countom Basiejem i njegovim orkestrom.

“Pjevam standarde jazza od trinaeste godine”, rekla je Gaga. I iako je popularnost stekla svojom često kontroverznom karijerom pop-zvijezde, Gaga nije niotkuda ušla u glazbene vode. S četiri je godine počela svirati klavir, s trinaest je skladala prvu pjesmu, u školi je glumila u raznim mjuziklima, a sa sedamnaest je godina studirala glazbeni teatar na njujorškom konzervatoriju.

Najveći joj je problem uvijek bila trema, pa ističe kako je Bennett imao važan utjecaj na njezino samopouzdanje pri snimanju pjesama za album “Cheek To Cheek”.

“Ne znam zašto Gaga pjeva suvremenu glazbu.”, izjavio je Bennett. “Kad pjeva standarde, čini to s velikom strašću. Ljude će iznenaditi kvaliteta njezina glasa kad pjeva te pjesme.”

Gaga je bila vrlo nervozna prije samog snimanja s Bennettom. “Željela sam da čuje da imam istinski školovan, jazz vokal. Bit ću sretna ako on to prepozna, a ako ne – znači da moj glas nije baš dobar.”

Nakon nekoliko odgađanja, album je napokon objavljen. Posljednjih mjeseci Bennet i Gaga su održali cijeli niz nastupa kojima su promovirali album, uključujući koncert na Jazz Festivalu u Montrealu početkom srpnja.

Iako su većinu pjesma otpjevali zajednički, na albumu je i nekoliko samostalnih izvedbi. Gaga je tako otpjevala “Lush Life” Billyja Strayhorna, zahtjevnu pjesmu koja je zadavala muke mnogim pjevačima, uključujući Franka Sinatru. Tu je pjesmu pjevala i ranije u svom školskom zboru, no kaže kako je tek kasnije shvatila značenje te pjesme.

Kritičar Chicago Tribunea zaključio je kako album “Cheek To Cheek” nije usmjeren samo i jedino komercijalnoj eksploataciji neobične suradnje, već je iskren i vrijedan album koji su snimili glazbenici koji imaju što za poručiti.

O Bennetovoj kvaliteti nije potrebno raspravljati, no za Gagu se kritičari slažu kako bez studijskih manipulacija, koje su uvijek korištene pri snimanju njezinih pop-pjesmama, zvuči sasvim uvjerljivo i dobro se uklopila u zahtjevan žanr. I slažu se kako Tony Bennett i Lady Gaga na kraju i nisu tako neobičan par.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s