concert crowd

Glazbena industrija: Mjerenje vrijednosti britanske glazbe / CD još uvijek “Big In Japan”


Ukupna vrijednost britanske glazbene industrije prošle je godine, u odnosu na godinu prije, narasla za 9 posto, na 3 milijarde i 800 milijuna funta – glavna je vijest koja se može iščitati iz novog izvješća koje je objavila organizacija UK Music, a prenosi The Guardian.

Iako se često izjednačava s diskografskim kućama i objavljivanjem glazbe, glazbena industrija uključuje i brojne druge aspekte trgovanja glazbom – koncerte i festivale, prava na korištenje glazbe u medijima, od reklamnih poruka, filmova i televizijskih emisija do interneta, potom studije za snimanje glazbe, menadžere, distributere glazbe i društva za skupljanje prihoda od emitiranja glazbe u medijima.

U dokumentu naslovljenom “Mjerenje glazbe” ističe se kako je prihod koji ostvaruju glazbenici, pjevači, skladatelji i autori tekstova narastao za 6 posto, a prihod koji je ostvaren koncertima za čak 20 posto u odnosu na 2013. godinu.

Kako se moglo i predvidjeti, jedino područje na kojem je ostvaren pad je prodaja snimljene glazbe.

U britanskoj glazbenoj industriji stalno je zaposleno više od 110 tisuća ljudi, od toga 67 tisuća profesionalnih glazbenika.

Treba spomenuti i kako u izvješće nisu uključeni prihodi mnogih djelatnosti koje ne čine jezgru glazbene industrije, ali su važne u njezinu funkcioniranju, a to su, među ostalim, prihodi trgovina za digitalnu i fizičku prodaju glazbe, prodaja glazbenih instrumenata, glazbene novine i portali, odvjetnici, knjigovođe i zaštitarske službe.

Komentirajući izvješće, britanski ministar kulture Sajid Javid istaknuo je kako glazba ne samo da pridonosi ekonomskom rastu, već ima i važnu ulogu u pronošenju britanske kulture u svakom kutku planeta.

“Jedan od osam albuma prodanih bilo gdje u svijetu, djelo je britanskih glazbenika, i znam da će uz potporu vlade taj dinamičan sektor i dalje cvjetati i napredovati.”, zaključio je ministar.

CD – Big In Japan

A Japan? Zanimljivo je da se čak 85 posto glazbe tamo prodaje – na CD-ima. Iako, bez sumnje, vrlo napredni kad je riječ o svim mogućim novotarijama, Japanci ne odustaju od CD-a. Zašto?

U SAD-u se još uvijek 41 posto glazbe proda na CD-ima, a zanimljivo je da je, nakon stalnog rasta, digitalna prodaja glazbe prošle godine prvi put zabilježila pad. Vezano je to uz sve više servisa koji za malu mjesečnu naknadu omogućavaju preslušavanje milijuna pjesama, a taj je način konzumacije glazbe na nekim tržištima, u Švedskoj, na primjer, već preuzeo glavnu ulogu.

Kao moguće razloge zašto se u Japanu CD još uvijek tako dobro drži, pokušao je otkriti novinar New York Timesa.

Jedan od razloga je što su japanski zakoni vezani uz autorska prava – iznimno komplicirani, i iako se ulazak na bilo koje tržište mnogim streaming servisima, kao što su Spotify i Rdio pokazao zahtjevnim zadatkom, u Japanu je to još složenije i dugotrajnije.

No, jedan od razloga mogla bi biti i gotovo tradicionalna strast Japanaca za skupljanjem i kolekcionarskim primjercima.

Zato mnogi izvođači objavljuju posebna izdanja CD-a za to tržište, s bonus pjesmama i s drugim posebnim dodacima
koji se ne mogu prodavati digitalno. Zanimljivo je kako svaka pojedina trgovina uz CD daruje nešto drugo, pa nije rijetkost da obožavatelji kupe i više primjeraka CD-a kako bi dobili sve ponuđene darove.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s