Ke$ha: Život kao takav. Raznovrsnost i ustrajnost. I slijed optimizma.


Ke$ha Rainbow Tour Photo

‘Ovo je za mene album iscjeljenja’, izjavila je Ke$ha u razgovoru za američki javni radijski servis NPR i dodala kako se u slučaju ploče ‘Rainbow’ radi o iscjeljenju od mnogih stvari iz vlastite prošlosti. ‘Pokušavam se vratiti djetinjastoj sebi’, podvukla je, ‘naivnoj, najčistijoj verziji sebe koju mogu naći – sebe najotvorenija duha i najmanje iznurenom svime što mi se događalo.’ A to što se događalo – jer u svijetu slavnih (i ne samo u njemu), zbivaju se nepravde raznih vrsta – očitovalo se, recimo, u četverogodišnjoj priči koja se povlači po sudovima Kalifornije i New Yorka. U pitanju je parnica u kojoj je Ke$ha tražila svoj izlaz iz managerskog ugovora s Dr. Lukeom, pritom ga optuživši za seksualno i svaku vrstu emotivnog uznemiravanja.

I zato se s nestrpljenjem čekalo čuti što će se naći na kolekciji pjesama zvijezde koja, dakle, ima što za reći.

A izrečeno na trećemu albumu u karijeri Ke$he, tog  simbola borbe za umjetničku i svaku vrstu slobode duha u svijetu glazbene inudstrije, stane u niz različitih impresija. I emotivnih trenutaka.

Jer, četrnaest pjesama zaokruženog koncepta donose puni glazbeni doživljaj. I nadu. Pa optimizam, težnju za srećom i – iznenađenje.

To iznenađenje tiče se raznovrsnosti izričaja umjetnice koja se, prema vlastitom iskazu, inspirirala svojim istinskim uzorima među kojima su Iggy Pop, T. Rex, Dolly Parton, The Beatles, The Rolling Stones, The Beach Boys, James Brown i Sweet. Povratak kalifornijske kantautorice na glazbenu scenu donio nam je, napisat će Rolling Stone, ‘izvrstan album na kojemu je Ke$ha vlastitu dramu kanalizirala u najbolju glazbu svoje karijere: ona se kreće od honky-tonk zvukova koje voli do zaraznih plesnih ritmova koje je snimala u svojoj karijeri’.

Od uvodne ‘Bastards’ do završne ‘Spaceships’ ovdje se, podvlači New York Times, pronalazi ‘paleta emocija i otkriva snaga njezina glasa – instrumenta koji na taj način nismo mogli doživjeti u njezinim dosadašnjim pop pjesmama’.

Ke$ha je na ploči ‘Rainbow’ ponudila himnu za sve ljude koji nemaju svoju sigurnost. Istovremeno je i ostvarila svoje višegodišnje profesionalne želje. Poput odsanjane suradnje s Dolly Parton u country klasiku ‘Old Flames (Can’t Hold a Candle to You)’ s pričom kako ljubavna povijest ne mora opteretiti novu vezu dvoje ljudi. Ili dohvata funk utjecaja i soul višeglasja u zajedničkoj suradnji s bendom The Dap-Kings.

Dočekali smo i suradnju s alternativnim rock sastavom Eagles of Death Metal putem teme ‘Let ‘Em Talk’ u kojoj se dotiče snage koju valja imati da biste išli svojim putem bez obzira na jal i zlobu ljudi koji vas katkada okružuju.

‘Plakala sam svakoga dana na rehabilitaciji’, izjavila je Ke$ha, ‘i molila da mi se dopusti druženje s klavijaturom barem sat vremena dnevno. I u tih sat vremena sam skladala i pisala, svirala i proživljavala sve one ružne stvari koje su mi se događale.’ A te emocije i ti stavovi mogu se razaznati u svakoj od četrnaest kompozicija. Bilo da se radi o učenju kako krenuti ispočetka (‘Learn to Let Go’), isticanju snage ženske prirode (‘Woman’), country odgovoru na mušku dominaciju (‘Hunt You Down’) ili pronalaženju emotivne utjehe.

I zbog svega toga – ‘Rainbow’ nije običan album.

On je život kao takav, on je suočavanje i borba, on je raznovrsnost i ustrajnost, snaga i buđenje.

‘Čini mi se da sam nespremna na ovakav svijet, odviše empatična i isuviše krhka’, reći će Ke$ha opisujući svoju ‘Spaceship’ i dovodeći je u vezu s potragom za srodnim dušama u svijetu Trumpovskog seksizma, bulinga, gadova koji vrebaju iza svakog ugla i izgubljenosti u odnosima s ljudima.

I zato je ‘Rainbow’ – s naslovnom pjesmom koja je ‘poput pisma samoj sebi i obećanja kako će stvari biti bolje’ – album u kojemu nalazimo vedrinu i utjehu. Onu utjehu da će nam biti bolje ako si dopustimo da nam bude bolje. I biti vedrije ako si dopsutimo trenutke za sebe i pronađemo ono zagubljeno dječje u samima sebi.

Jer, reći će junakinja naše priče, ‘kada frendovima govorim kako ne volim nasilništvo i kako ljubaznost nije precijenjena, oni se smiju govoreći kako sam poput petogodišnjeg djeteta. A nije tako, lijepo je biti prijazan.’

Ili, igrom engleskih riječi: ‘It’s nice to be nice.’

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s