YouTube logo

YouTube proslavio deveti rođendan!


YouTube je prošli tjedan proslavio deveti rođendan.

Prvi video objavljen na popularnoj platformi za objavljivanje video materijala bio je, kažu u Billboardu, jednako banalan kao i recitiranje pjesmice “Mary Had A Little Lamb” Thomasa Edisona na prvoj zvučnoj, fonografskoj snimci uopće. Prvi je video, naime, bio osamnaestsekundna snimka suosnivača YouTube-a, Jaweda Karima, u zoološkom vrtu u San Diegu ispred nastambe sa slonovima. Objavljena je pod naslovom “Ja u zoološkom vrtu”.

Snimka u kojoj Jawed govori o slonovima koji imaju vrlo, vrlo, vrlo duge surle i da je to baš cool, pogledan je dosad 14 milijuna puta i ima gotovo 95 tisuća komentara. Trivijalan sadržaj, no značenje mu je ogromno.

Često zaboravljamo, nastavljaju priču u Billboardu, kako početkom 2000-tih objavljivanje sadržaja na internetu nije baš bilo jednostavno. Stranice su mogli održavati stručnjaci za HTML, prezentacijski jezik za izradu web stranica.

Platforme za jednostavno otvaranje i održavanje web-stranica, kao i one za bloganje, pojednostavile su objavljivanje sadržaja prosječnom korisniku interneta, no nove su platforme – Facebook 2004., YouTube 2005. i Twitter 2006. godine to učinile još lakšim.

Iako su servisi za objavljivanje i dijeljenje video sadržaja postojali od 1997. godine, tek je YouTube omogućio pregledavanje videa bez posebnih dodataka i složenih procesa otvaranja.

Na YouTubeu kliknete na video i pogledate ga u svom pregledniku.

Iako je život počeo, kako mu i ime kaže, kao alat koji je pojedincima omogućio jednostavno dijeljenje snimljenih sadržaja, vrlo brzo su ga prepoznale produkcijske i diskografske kuće kao jednostavan način za brzo, viralno prenošenje željene poruke.

Mnogi su izvođači, Justin Bieber i PSY, naprimjer, popularnost stekli zahvaljujući YouTubeu, no taj je video servis postao i promotivno oruđe, čak platforma za iznošenje političkih stajališta, ali i za brzo prenošenje vijesti koje su ranije ostajale neprikazane, ne samo na globalnoj, već i na lokalnoj razini.

YouTube ima više od milijarde posjetitelja mjesečno, veći je od bilo koje televizijske mreže, a na webu je treća najpopularnija stranica, odmah iza googleove tražilice i Facebooka.

Prosječan korisnik provede 18 minuta dnevno pregledavajući sadržaje, a čak tri četvrtine mladih od 12 do 24 godine svaki mjesec koristi YouTube za preslušavanje glazbe.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s