Beck – Morning Phase


Beck - Morning Phase“Morning Phase” je prvi Beckov album od “Modern Guilt” iz 2008. Nekoliko posljednjih godina surađivao je s drugim glazbenicima, producirao albume, osnovao je Record Club u kojem je s prijateljima obrađivao pjesme Velvet Underground, Leonarda Cohena i INXSa, snimio je nekoliko pjesama za filmove, televizijske serije, video igrice i druge kompilacijske albume.

Uz sve to, njegovi su suradnici isticali da je pripremio materijala za tri ili četiri nova albuma, no šest smo godina čekali na “Morning Phase”. Čekanje se isplatilo.

Od sirovog indie-rock zvuka i singla “Loser” iz devedesetih, preko funk trubadura, zanimljivog iščitavanja hip-hopa, pa do čistog eksperimenta s prošlogodišnjim albumom objavljenim samo u notnom zapisu, Beck je sa svakim novim izdanjem posezao u glazbenu prošlost, nadograđivao je i mijenjao.

Na svom dvanaestom albumu “Morning Phase” posegnuo je za svojim albumom “Sea Change” iz 2002. i snimio svojevrsni nastavak. Ili bolje rečeno, i novi je album oslonio na kalifornijski folk-rock s tog hvaljenog i, dotad, potpuno netipičnog Beckovog albuma.

“Svi osjećamo vrevu i nesigurnost u ovim vremenima”, rekao je Beck o svom novom album. “Proći kroz tu tamu, ili kako god je nazvali, ove pjesme pokazuju put – kako može biti bolje.” Ili kako mu i sam naslov sugerira, “Morning Phase” je album o fazi buđenja.

Na novom albumu Beck nije iznenadio s potpuno novim zvukom, no oslanjanje na “Sea Change” očitava se tek u glazbenom dijelu, akustičnom, prozračnom, očaravajućem. Tekstovima, pak, za razliku od spomenutog klasika iz 2002., koji je nastao u vrijeme prekida dugogodišnje ljubavne veze, “Morning Phase” donosi već spomenuti novi optimizam.

I kako je Ray Rahman u svojoj recenziji za Entertainment Weekly zaključio: “Ovo nije dobar Beckov album. “Morning Phase” je Beck u najboljem izdanju.”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s