Rufus Wainwright

INTERVJU: Rufus Wainwright


Rufus Wainwright je kanadsko-američki kantautor i skladatelj, do sad je objavio desetak albuma originalne glazbe i – jednu operu.

Početkom ožujka objavljen je album “Vibrate – The Best Of…” kompilacija.

Rufus Wainwright: Da, vrlo sam uzbuđen što mogu ponuditi taj izbor svojih radova nastalih tijekom godina. Mislim da će biti važan alat u budućnosti za predstavljanje mog vrlo bogatog kataloga novoj publici. Bit će to dobar dar jer možete nekome reći: “Ovo je umjetnik za kojeg možda nikad nisi čuo, objavio je mnogo pjesama, evo, biraj…”.

A nije lako izabrati iz njegova bogatog kataloga, pa mu je pri izboru pjesama za kompilaciju pomogao i dugogodišnji prijatelj Neil Tennant iz dua Pet Shop Boys.

Album promovira turnejom u sklopu koje će 2. travnja gostovati u zagrebačkom “Lisinskom” u ogoljenoj verziji, uz klavir. Prošlo je ljeto gostovao u Dubrovniku.

RW: Taj koncert je bio predivan jer je bio zadnji na turneji, i završiti u takom lijepom gradu, po lijepom vremenu, skočiti u more… Bio je to bajkovit završetak dugog putovanja, savršeno mjesto za kraj.

I svi mi govore kako je Zagreb nevjerojatan i da tamo većina ljudi živi i radi, tako da će biti zanimljivo ovaj put doći u stvaran svijet u Hrvatskoj.

Ususret gostovanju u Zagrebu, u kratkom je razgovoru, neizostavna tema bila i njegova opera.

RW: Da, napisao sam operu “Prima Donna”, što će, zapravo, vjerojatno biti moj sljedeći album. Trenutačno pripremamo snimanje pa ćete još čuti o tome. A naručena mi je još jedna opera koju pišem, o rimskom caru Hadrijanu.

Opera je područje koje vrlo cijenim, ali i dalje se smatram uglavnom pop kantautorom i ne namjeravam napustiti tu srednju struju kako bih se posvetio operi. Ali uvijek sam bio pod utjecajem te forme i zapravo ne mislim da se toliko razlikuje od pop glazbe, kad pogledate osnove.

Volim pisati operu jer tako mogu ostati doma i raditi kod kuće, provoditi vrijeme sa suprugom i kćerkom. U pop svijetu ste cijelo vrijeme na putu. Zato, vjerovali ili ne, pišem opere kako bih se odmorio.

Rufus Wainwright u ranom je djetinjstvu počeo prebirati po tipkama klavira, a u trinaestoj je godini već bio na turneji s obiteljskom skupinom “The McGarrigle Sisters And Family” sa sestrom Marthom, tetom Annom i majkom Kate. A upravo su ga njegova majka Kate McGarrigle, poznata i cijenjena kanadska folk glazbenica, i otac Loudon Wainwright, Grammyjem nagrađivani američki kantautor, komičar i glumac, potaknuli na glazbenu karijeru koja je započela sredinom devedesetih.

RW: Srećom, kad sam bio mlad vjerovali su da mogu sve izdržati. Moja je majka, iako se brinula, znala da sam izdržljiv i da sam – umjetnik, i da trebam istražiti sve različite puteve i zakutke postojanja. Eto, imao sam majku koja je imala povjerenja u mene i koja me je, na kraju, bez obzira na sve, voljela.

To je njihova zasluga. Oboje su zaslužni, posebno moja majka, ali i otac koji je bio strog u odgoju i kritičniji prema onom što radim… Moja je majka nažalost preminula prije nekoliko godine, i sad otac i ja nadoknađujemo izgubljeno vrijeme.

Zato mislim da su roditelji zaslužni, dobro roditeljstvo…

Rufus je tijekom karijere surađivao s brojnim glazbenicima, no suradnja s članovima obitelji i dalje mu je iznimno važna.

RW: Da, i dalje mnogo radim s obitelji. Zapravo, dovodim svoju drugu sestru Lucy Wainwright Roche sa sobom u Zagreb i puno ćemo zajedno pjevati na pozornici, a Martha je, naravno, trenutačno jedna od najboljih kantautorica. Tako da, nisam budala, znam što je dobro pa volim surađivati s članovima svoje obitelji.

A gdje je Martha, što ona trenutačno radi?

RW: Marta je odlično, nedavno je rodila svoje drugo dijete, majčinstvo joj je sad najvažnije. Provodi mnogo vremena u Kanadi, na toplom…

Na toplom u Kanadi?

RW: Da, pokušava. (smijeh)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s