The Weeknd se vratio na vrh liste ARC 100, GAYLE sve bliže prvom mjestu


Prihvaćanje The Weekndovih singlova sa strane domaćih selektora similarna je onom na mnogim teritorijima svijeta. Podaci Radiomonitora govore kako se pjesma ‘Sacrifice’ ovoga trenutka na četvrtom mjestu europske liste radijske rotacije i petom mjestu britanskog radijskog emitiranja. Istovremeno, singl je zauzeo i petnaesto mjesto liste Pop Airplay Songs magazina Billboard.

The Weeknd je objavio da je ‘Dawn FM Experience’ najrazrađeniji televizijski specijal uživo koji je ikada radio. Foto: Brian Ziff

Pjesma ‘Scarifice’ vratila se na broj jedan liste ARC 100 i na taj način omogućila The Weekndu da ponovno bude vlasnikom najemitiranije strane pjesme u domaćem radijskom eteru. Alesso i Katy Perry doveli su ‘When I’m Gone’ do drugog mjesta dok je mash-up ‘Cold Heart’ zadržao Eltona Johna i Dua Lipa na trećoj poziciji među najpopularnijima. GAYLE je prvi puta ušla u Top 5 smjestivši TIkTok smash ‘abcdefu’ na četvrtom mjestu dok Top 5 zaključuje prošlotjedni broj jedan, pjesma ‘Easy on Me’ u izvođenju Adele.

Airplay Radio Chart je nastao na temelju zbroja podataka o emitiranju pjesama licencne produkcije u programima radijskih stanica širom Hrvatske prema podacima servisa 1Played. Lista ARC 100 uzima u obzir izdanja objavljena unutar 80 tjedana od njihova inicijalnog ili ponovnog objavljivanja, a ukupna formula mjerenja temeljena je i na podacima i stupnju koncesije radijskih stanica i podacima o istraživanju slušanosti radijskih programa u Hrvatskoj. Lista s datumom od 28. veljače donosi rezultat monitoringa programa radijskih stanica u periodu od 14. do 20. veljače.

The Weeknd je izvođač koji u Hrvatskoj broj jedan nikada nije držao manje od dva tjedna. Prihvaćanje njegovih singlova sa strane domaćih selektora similarna je onoj na mnogim teritorijima svijeta. Podaci Radiomonitora govore kako se pjesma ‘Sacrifice’ ovoga trenutka, primjerice, nalazi na drugom mjestu radijskih lista u Francuskoj i Malti, šesta je na Islandu, osma u Italiji, a četvrta na ukupnoj europskoj listi radijske rotacije. Istovremeno, nalazi se na petom mjestu britanskog radijskog emitiranja i petnaestom mjestu liste Pop Airplay Songs magazina Billboard.

Istovremeno, ovoga vikenda s prikazivanjem je počeo televizijski specijal ‘The Dawn FM Experience’ na platformi Amazon Prime. U obavijesti za javnost, kanadski kantuator je objavio kako se radi o najrazrađenijem televizijskom specijalu uživo koji je ikada radio. Cijelu priču opisao je kao slijedeću fazu projekta Dawn FM koja predstavlja ‘čistilište drugog svijeta u kojemu se izvedba uživo, kazalište i umjetnost izvedbe uživo suadaraju u noćnom klubu’.

Dolazak GAYLE na četvrto mjesto Službene radijske liste u Hrvatskoj isto tako se podudara s radijskim trendovima. Selektorima radijskih stanica obično treba više vremena da novobjavljenim singlovima ili fenomenima TikToka i glazbenog streaminga omoguće veliku rotaciju, a samim time i mogućnost prepoznavanja kod radijske publike. Razlog leži u tome što radio jasnog poslovnog formata želi da njegovoj publici bude što ugodnije u svakom trenutku slušanja programa, a to onda znači i kako svaka pjesma u eteru treba biti znana i podatna za zabavu ili uživanje u zvuku radija. Izuzetak pri ovakvom pristupu čine radijske stanice za music lovere ili poslovni koncepti koji će se oslanjati na premijerne rotacije kako sastavni dio identiteta radijskog proizvoda.

GAYLE je, u skladu s time, TikTok senzacijom postala prošle jeseni, glazbenim streamingom je zavladala krajem prošle i s prvim tjednima ove godine, a sada se nalazi na prvim mjestima radijskih lista. Kako na europskoj listi prema podacima Radiomonitora, tako i američkog pop airplayja čije podatke prikuplja MRC Data.

Domaći radijski eter ovoga tjedna bilježi relativno veći broj promjena u rasporedu među najemitiranijima. Najveće skokove ostvarili su Shouse s pjesmom ‘Won’t Forget You’ (37 mjesta, br. 19, greatest gainer ARC) odnosno George Ezra sa singlom ‘Anyone for You’ (22 mjesta, broj 12, greatest gainer TFO). Singl australskog plesnog projekta je istovremeno ostvario i najviši novi ulaz među četrdeset (hot airplay) dok se u Top 40 po prvi puta popela Lauren Spencer-Smith. Kanadska zvijezda koja je popularnost doživjela sudjelovanjem u talent showu American Idol nedavno je potpisala diskografski ugovor s kompanijom Universal Music koji će joj omogućiti šire prepoznavanje kod globalne glazbene publike. Pjesma koja je, prije dolaska na vrhove streaming servisa i u zapažene radijske rotacije, postala viralnom na TikToku, ovoga tjedna je dospjela na 35. mjesto Airplay Radio Charta. Radi se o singlu ‘Fingers Crossed’.

Među sto najemitiranijih stranih pjesama u domaćem radijskom eteru smjestilo se šest noviteta, a sedam pjesama se vratilo na listu ARC 100. Najviši novi ulaz (hot shot debut) zabilježio je duet ‘The Joker and the Queen’ koji na 43. mjestu potpisuju Ed Sheeran i Taylor Swift. Na Službenoj radijskoj listi prvi puta se nalaze i singlovi koje izvode Ewan McVicar, Diplo with Miguel, Portugal. The Man, Belters Only feat. Jazzy i Michael Patrick Kelly.

Aktualno izdanje liste ARC 100 objavljeno je s datumom od 28. veljače. Pjesme možete preslušati putem playliste ARC 100 koja se nalazi na profilima Airplay Radio Charta na servisima Apple MusicDeezer i Spotify. Listu čertdeset najemitiranijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru možete pronaći na stranici top-lista.hr Hrvatske diskografske udruge. Radijsku prezentaciju liste možete slušati u emisiji ARC Top 40 u programu HR2. Radijski show dostupan je i na radijskom podcastu putem Slušaonice Hrvatskoga radija.

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s