Novi radijski rekord Eda Sheerana u Hrvatskoj, ‘Bad Habits’ 15 tjedana predvodi ARC 100


Uz trotjedno dvostruko predvođenje Airplay Radio Charta, britanski kantautor ostvario je i treći najuspješniji rezultat svih vremena po broju tjedana boravka na prvom mjestu liste ARC 100 i drugi najuspješniji neprekinuti niz boravka na vrhu. Adele je trebalo tek tri dana emitiranja da ostvari najviši novi ulaz.

Foto: Atlantic Records/Dancing Bear

Ed Sheeran je nastavlio svoj radijski pohod u Hrvatskoj i treći tjedan zaredom predvodi listu ARC 100 s dva singla koja su dijelom njegova skorašnjeg albuma ‘=’. To je rezultat koji se prvi puta dogodio u povijesti mjerenja radijske popularnosti u Hrvatskoj, od 2002. godine naovamo. Uz to, pjesma ‘Bad Habits’ ostvarila je petnaesti tjedan uzastopnog boravka na vrhu liste najemitiranijih stranih pjesama u domaćem radijskom eteru i na taj način izjednačila ovogodišnji rekord The Weeknda koji je sa ‘Save Your Tears’ također bio na broju jedan Službene radijske liste. Singl ‘Shivers’ se treći tjedan zaredom nalazi na broju dva no razlika u broju emitiranju između dviju pjesama smanjila se i bit će zanimljivo vidjeti rezultate za slijedeći tjedan kada bi se u igru za prvo mjesto, prema projekcijama, trebala naći i Adele s njezinim superuspješnim ‘Easy on Me’.

Airplay Radio Chart je nastao na temelju zbroja podataka o emitiranju pjesama licencne produkcije u programima radijskih stanica širom Hrvatske prema podacima servisa 1Played. Lista ARC 100 uzima u obzir izdanja objavljena unutar 80 tjedana od njihova inicijalnog ili ponovnog objavljivanja, a ukupna formula mjerenja temeljena je i na podacima i stupnju koncesije radijskih stanica i podacima o istraživanju slušanosti radijskih programa u Hrvatskoj. Lista s datumom od 25. listopada donosi rezultat monitoringa programa radijskih stanica u periodu od 11. do 17. listopada.

Uvjerljivi rezultat koji je postigao Ed Sheeran raritetan je iz više razloga. Uz trotjedno dvostruko predvođenje Airplay Radio Charta, britanski kantautor ostvario je i treći najuspješniji rezultat svih vremena po broju tjedana boravka na prvom mjestu liste ARC 100 i drugi najuspješniji neprekinuti niz boravka na vrhu. Do sada su samo Shawn Mendes i Camila Cabello s pjesmom ‘Senorita’ duže boravili na broj jedan u kontinuitetu – niz se 2019. godine zaustavio na osamnaest tjedana. Ukupno su svega četiri pjesme na Službenoj radijski listi do sada uspjele ostvariti neprekinuti niz boravka od deset ili više tjedana na broju jedan. Evo kako izgleda poredak najuspješnijih singlova po broju tjedana na vrhu liste ARC 100 u povijesti Airplay Radio Charta.

Shawn Mendes feat. Camila Cabello – ‘Senorita’ (2019) – 18 tjedana (niz)

Calvin Harris feat. Dua Lipa – ‘One Kiss’ (2017) – 17 tjedana

Ed Sheeran – ‘Bad Habits’ (2021) – 15 tjedana (niz)

The Weeknd (feat. Ariana Grande) – ‘Save Your Tears’ (2021) – 15 tjedana

Calvin Harris & Rag’n’Bone Man – ‘Giant’ (2019) – 14 tjedana

The Weeknd – ‘Blinding Lights’ (2020) – 14 tjedana

Luis Fonsi & Justin Bieber feat. Daddy Yankee – ‘Despacito’ (2017) – 13 tjedana (niz)

Ed Sheeran (feat. Beyonce) – ‘Perfect’ (2017-2018) – 12 tjedana

Dua Lipa – ‘Don’t Start Now’ (2019-2020) – 11 tjedana

Rihanna feat. JAY-Z – ‘Umbrella’ (2007) – 10 tjedana (niz)

Ed Sheeran – ‘Shape of You’ (2017) – 10 tjedana

Calvin Harris feat. Sam Smith – ‘Promises’ (2018-2019) – 10 tjedana

Ovdje vrijedi primijetiti kako je Airplay Radio Chart od 2002. do 2017. godine mjerio popularnost temeljem zbroja pozicioniranja na službenim top-listama radijskih stanica, a od 2017. godine je usvojio novu metodologiju mjerenja utemeljenu na ostvarenom broju emitiranja pjesama u domaćim radijskim programima.

Lista ARC 100 na trećem mjestu ovoga tjedna ima singl ‘Take My Breath’ u izvođenju The Weeknda, četvrta je Minelli s ‘Rampampam’, a Top 5 zaključuju Coldplay i BTS. Interkontinentalna suradnja ‘My Universe’ ostvarila je skok od šest mjesta i prvi puta ušla u Top 10. Među prvih deset nalaze se i dvije pjesme u kojima sudjeluje Dua Lipa (sama i s Eltonom Johnom), a u najviše pjesama sudjeluju izvođači iz Velike Britanije. Globalnost odabira radijskih selektora potvrđuje podatak kako su se među deset najemitiranijih stranih pjesama našli izvođači s četiri kontinenta (Europa, Sjeverna Amerika, Azija, Australija).

Standardno maleni broj noviteta na listi ARC 100 (njih šest), međutim, skriva jedan zanimljiv podatak – tri pjesme su u prvom tjednu emitiranja dospjele među prvih četrdeset. Radi se o pjesmama ‘Easy on Me’ (Adele), ‘Mamammia’ (Maneskin) i ‘Twist in My Sobriety’ (Joanne). Zanimljivo je i kako sva tri singla pripadaju izvođačima iz Europe (Velika Britanija, Italija, Grčka), ali i da je posebno uspješna bila Adele. Za ulaz na broj petanest najuspješnijih radijskih singlova u Hrvatskoj (i ostvarenje priznanja hot shot debut i hot airplay) bila su joj potrebna svega tri dana emitiranja. Pjesma je objavljena u petak i odmah zauzela vidljivo mjesto u radijskim programima, a mjerenje za ovu listu završilo je dva dana kasnije (mjerenje se odvija u tjednom intervalu od ponedjeljka do nedjelje). Ovakav interes similaran je velikom interesu koji Adele ostvaruje na svjetskoj razini. Prema mjerenju kompanije MRC Data, britanska kantautorica je u izlaznom tjednu preuzela globalne liste popularnosti magazina Billboard – Billboard Global 200 i Global Excl. U.S..

Novitete na listi ARC 100 ostvarili su još i Tears for Fears s povratničkim singlom ‘The Tipping Point’ (ARC #69), Jonasu s pjesmom ‘Black Magic’ (ARC #93) i Glass Animals sa stvari ‘Heatwawes’ (ARC #94) koja je, zanimljivo, originalno objavljena još sredinom prošle godine, a potom i dospjela na vrh godišnje liste Hottest 100 australskog javnog radijskog kanala Triple J. Najveći skok na Službenoj radijskoj listi (greatest gainer ARC) ostvarili su Pascal Letoublon feat. Leony! s pjesmom ‘Friendships (Lost My Love)’ koji su poziciju broj 43 zauzeli skokom za 42 mjesta. Najveći skok među četrdeset (greatest gainer TFO) ostvarili su Elton John i Stevie Wonder s pjesmom ‘Finish Line’. Singl dolazi s albuma ‘The Lockdown Sessions’ koji je britanski kantautor objavio u ovaj Petak nove galzbe.

Aktualno izdanje liste ARC 100 objavljeno je s datumom od 25. listopada. Pjesme možete preslušati putem playliste ARC 100 koja se nalazi na profilima Airplay Radio Charta na servisima Apple Music, Deezer i Spotify. Listu čertdeset najemitiranijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru možete pronaći na stranici top-lista.hr Hrvatske diskografske udruge. Radijsku prezentaciju liste možete slušati u emisiji ARC Top 40 u programu HR2. Radijski show dostupan je i na radijskom podcastu putem Slušaonice Hrvatskoga radija.

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s