BTS su najuspješniji globalni izvođač, objavio je IFPI


BTS su prvi izvođač koji primarno ne pjeva na engleskom jeziku, a koji je postigao toliku popularnost. Domaća scena iz njihova primjera može puno naučiti. Njegovanje i usavršavanje pojavnosti na digitalnim platformama i servisima za glazbeni streaming prevažno je.

BTS su fenomen o kojemu ćemo slušati godinama. Uz niz glazbenih rekorda, BTS su postali dobitnici dviju nagrada na dodjelama Korean Music Awards. Foto: Twitter profil BTS Official, Facebook Fan page BTS Official

Članovi grupe BTS najuspješniji su izvođač na globalnoj razini popularne glazbe, objavila je Svjetska diskografska federacija. Na taj način je južnokorejski sastav postao dobitnikom godišnjeg priznanja IFPI Global Recording Artist of the Year Award za 2020. godinu.

Nagrada se dodjeljuje na temelju ukupnih performansi koje umjetnici tijekom godine ostvaruju na globalnoj razini, a uključuje digitalne platforme i fizičke prodajne formate. A to znači kako su u obzir uzeti svi podaci diskografske industrije o korištenju glazbe – kako na digitalnim audio i video platformama poput servisa Apple Music, Spotify ili YouTube, tako i na fizičkim nosačima zvuka poput CD-a, kaseta ili vinilnih izdanja.

Konačna pobjeda grupe BTS zanimljiva je iz nekoliko razloga. Prije svega zato što se radi o prvom pobjedniku koji svoje pjesme ne izvodi primarno na engleskom jeziku, a onda i stoga što su BTS treću godinu zaredom smješteni među deset najuspješnijih globalnih izvođača. Kad se radi o prvom podatku, vrijedi istaknuti kako on pokazuje da je demokratizacija globalnih komunikacija i snaženje uloge glazbenog streaminga učinilo puno više za netipična glazbena tržišta no što mislimo. Takav smjer mogao se naznačiti u mnogim analizama podataka koje nam posljednjih godina podastiru Nielsen odnosno MRC Data. Jednostavno, lokalni fenomen više negoli ikada ranije ima priliku zaviriti na svjetsko tržište i postati traženim. Puno je takvih primjera iz zemalja poput Kolumbije, Njemačke ili Kanade, ali nama najbliže je – Kosovo. Jer, nekoliko izvođača porijeklom ili s Kosova, postižu iznimne rezultate. Recimo, Dua Lipa, Rita Ora, Ilira, Mimoza ili Regard. Svi oni u javnim istupima ističu prostor iz kojega su došli ili potekli.

BTS su, s druge strane, prošle godine cementirali svoj status neprikosnovenih svjetskih zvijezda u žanru K-popa, ali i u konceptualnom području koje jako dobro poznajemo. Onom boy banda. Njihov repertoar je, međutim, manje tipičan za uobičajene primjere američkih ili britanskih boy sastava koje smo upoznavali u prošlosti. I to stoga što pripadaju publici nove generacije, one koja od pop glazbe traži nešto više. Angažiranu misao, promišljanje o životnim izazovima i mentalnom zdravlju. To i jest glavna odlika ne-eskapističkog rukopisa pamtljivih refrena, ona koju rijetko vidimo u radovima hrvatskih ili regionalnih umjetnika klasičnog i elektroničkog popa.

Iza južnokorejskog benda je godina drugačijih zahtjeva, onih pod lockdownom i drugačijim reflektorima, ali i takva je obilovala rekordima. Njihov ‘MAP OF THE SOUL: 7’ je, primjerice, imao najveći broj prednarudžba (uključujući i pre-add na streaming servisima) svih vremena, a nakon toga je dospio na prva mjesta lista u više od dvadeset zemalja. Japansko izdanje albuma je u srpnju postalo najbrže prodavani album stranog muškog izvođača svih vremena u zemlji izlazećeg sunca. Singl ‘Dynamite’, prva pjesma koju je grupa u potpunosti snimila na engleskom jeziku, postao je prvim njihovim brojem jedan u Sjedinjenim Državama, a rušio je i rekorde ulaznog dana na platfromama YouTube i Spotify. Nevjerojatnu godinu momci su završili objavom luksuznog izdanja albuma ‘BE’ čiji je najavni singl ‘Life Goes On’, koji se referirao na aktualnu situaciju u svijetu, dospio na prva mjesta mjerenja popularnosti na teritorijima triju kontinenata.

‘BTS su globalni fenomen’, reći će izvršna direktorica IFPI-ja Frances Moore i objasniti: ‘Oni doista pokazuju snagu glazbe, radost i sreću koju ona donosi ljudima širom svijeta.’ Uz dodatak kako svi, s uzbuđenjem, čekamo vidjeti što će nam dalje pripremiti.

Na listi globalno najuspješnijih, drugo mjesto je zauzela prošlogodišnja pobjednica Taylor Swift. Drake je treći, a to je četvrti puta u posljednjih pet godina kako je završio među prvih pet. Među prvih deset su se vratili The Weeknd i Justin Bieber, a Billie Eilish se drugu godinu zaredom anšla među prvih pet. Posthumno objavljeni album Juice WRLD-a omogućio je umjetniku koji nas je napustio doseći deveto mjesto ukupne liste. Kao prigodnu počast njegovu utjecaju u glazbenom svijetu.

Nagrada IFPI Global Recording Artist of the Year Award dodjeljuje se na temelju ukupnih performansi koje umjetnici tijekom godine ostvaruju na globalnoj razini, a uključuje digitalne platforme i fizičke prodajne formate. Foto: Screenshot IFPI website official

Što nam ovi podaci govore? Upravo ono što znamo. Da i doba ‘brze konzumacije’ prepoznaje kontinuitet. Veliki hitovi su mjesecima na vrhovima lista popularnosti, a veliki umjetnici godinama najtraženiji u svijetu zabave. I tu se ništa nije promijenilo bez obzira na izbore koje imamo. S druge strane, podaci o rušenju rekorda grupe BTS u sasvim drugačijoj godini govore nam kako će se kreativni, dosjetljivi i radišni umjetnici prilagoditi vremenu. I biti još bolji na nekim drugim platformama. To je sjajan putokaz za sudionike domaće glazbene scene.

Ljudski je žaliti se i biti tužan zbog toga što naastupa pred publikom nema. Ali postoje drugi oblici pojavnosti kojima se valja baviti i upoznavati ih. Razvijati nove pravce kojima će do publike doći sve te odlične pjesme i svi ti respektabilni albumi koje domaći izvođači, bez svake sumnje, objavljuju. Razvoj identiteta na streaming servisima je odličan početak za svakog izvođača koji drži do sebe. Jer Apple Music, Deezer i Spotify dostupni su i – o, da! – u Hrvatskoj sve traženiji. Pa zašto da vam onda profil na streamingu bude neuredan, a komuniciranje njegovo i uvezivanje s vašim radom sporedno? Danas je, uz ‘CD je izašao, kupite ga’, dobro reći i ‘album se nalazi na Spotifyju, poslušajte ga’. Ili: eno ga na Apple Musicu, pronađite ga. U svakoj prilici kada vas intervjuiraju: na radiju, televiziji, portalu, novini ili podcastu, svejedno.

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s