Lady Gaga i Ariana Grande predvode ARC 100. Izbor nove glazbe u domaćem eteru malo se mijenja.


Radijski selektori i dalje pronalaze izrazito malo novih pjesama koje stavljaju u eter. O tome svjedoči podatak kako se među 100 pjesama ovoga tjedna pronašlo mjesta za svega četiri noviteta.

LadyGaga_ArianaGrande_photo01_UniversalMusic

Singl ‘Rain on Me’ jedan je od najvećih aktualnih hitova u svijetu, pokazuju različita mjerenja popularnosti. Foto: Universal Music

 

Lady Gaga i Ariana Grande s pjesmom ‘Rain on Me’ predvode Službenu radijsku listu drugi tjedan u nizu. Rezultati ovotjednog mjerenja popularnosti govore kako Lady Gaga i Dua Lipa imaju po dvije pjesme među prvih deset, a Ariana Grande, The Weeknd i Doja Cat isto toliko među dvadeset. Istovremeno, Dua Lipa i dalje smješta tri svoja singla u Topu 20, a toliko ih na ARC 100 imaju Ava Max, Ed Sheeran, Harry Styles i Sam Smith. Najviše singlova među sto, zanimljivo, imaju članovi grupe Jonas Brothers – njih četiri.

 

 

Singl ‘Rain on Me’ jedan je od najvećih aktualnih hitova u svijetu, pokazuju različita mjerenja popularnosti. Britanska lista singlova duet je smjestila na drugo mjesto, a američki Hot 100 na broj devet. Na globalnim listama streaminga servisa Apple Music, Deezer i Spotify nalazi se među deset, a tako je i s podacima o hrvatskom stremanju koje donosi francuski streaming servis.

U međuvremenu, u Top 10 se prikrala nova zvijezda iz Novog Zelanda. Stella Rose Bennett snima glazbu na razmeđi R&B-ja i alternativnog popa i njezin ‘Supalonely’ prepoznat je na svim stranama svijeta. Taj uspjeh žudi za usporedbom sa sličnom pojavom australske kantautorice Tones and I tijekom prošle godine. Zanimljivo je kako ‘Dancey Monkey’, s druge strane, i dalje ostaje super traženom pjesmom u hrvatskom radijskom eteru i na razini globalnog streaminga.

 

 

Slovenska glumica, pjevačica i autorica dječjega štiva – Zala Đurić – ostvarila je najveći uspon među prvih četrdeset zahvaljujući obradi pjesme ‘These Boots Are Made for Walkin”. Stvar je zaokružena u ležerno dance ruho koje potpuno odgovara ljetu. Singl je s 36. ostvario uspon na 13. mjesto. na listi ARC 100 najveći skok ostvarila je Ava Max sa svojim ‘Salt’ koji se – skokom od 39 mjesta – popeo na 46. mjesto.

Radijski selektori i dalje pronalaze izrazito malo novih pjesama koje stavljaju u eter. O tome svjedoči podatak kako se među 100 pjesama ovoga tjedna pronašlo mjesta za svega četiri (!) noviteta. Takva statičnost etera problematična je ne samo za sudionike glazbene industrije već i za atraktivnost – a time i mogućnost ostvarivanja prihoda – radijskih stanica u Hrvatskoj.

Tipičnog ljetnog pospremanja etera još uvijek nema, ali je zato vidljivo kako elektronički i singlovi plesnoga popa ostvaruju redovne nove ulaze na chart. Za to postoji i razlog koji se krije u broju stanica koje u Hrvatskoj poznaje alat prioritetne rotacije, a time ćemo se baviti u skorašnjoj temeljitoj analizi emitiranja glazbe u programima domaćih radijskih stanica.

 

 

Airplay Radio Chart je nastao na temelju zbroja emitiranja stranih pjesama u programima radijskih stanica širom Hrvatske prema podacima servisa 1Played. Aktualno izdanje liste ARC 100 objavljeno je s datumom od 22. lipnja. Pjesme možete preslušati putem playliste ARC 100 koja se nalazi na profilu Airplay Radio Charta na servisu Apple Music. Radijsku prezentaciju liste možete slušati u emisiji ARC Top 40 u programu HR2. Radijski show dostupan je i na radijskome podcastu putem Slušaonice Hrvatskoga radija.

Listu prvih čertdeset najemitiranijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru možete pronaći na stranici top-lista.hr Hrvatske diskografske udruge, a preslušati je putem playliste ARC Top 40 koja se nalazi na profilu Airplay Radio Charta na servisu Deezer.

Goran Komerički

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s