The National: Dodir realnosti sa sanjivošću u spotu ‘Hairpin Turns’


Voljet ćete novu pjesmu grupe The National. I svidjet će vam se minimalistički video koji prati pjesmu ‘Hairpin Turns’, treću najavu skorašnjeg albuma ‘I Am Easy to Find’. Ploča će biti objavljena 17. svibnja, a singl je lansiran danas.

 

The National CBCQ Twitter 2019 April

Članovi grupe u studiju kanadskog javnog radijskog servisa CBC. Foto: Twitter profil The National

 

Melankolija grupe The National uvijek sa sobom dovuče taj dodir realnosti sa sanjivošću, a kada je u pitanju nova stvar i taj ‘in media res’ trenutak koji će nas, ispisuje NPR, odmah odvući do srži teme i glavne slike kojom se stvar bavi. Neuredan odnos između dvoje ljudi i problemi u komunikaciji nalaze se u središtu razmatranja – ‘umornoga i zamišljenoga’ – Matta Berningera kroz cijelu pjesmu. Umjetnička crno-bijela vizualizacija donosi sa sobom, reći će redatelj Mike Mills, ‘jednostavan portret benda (i prijatelja koji su pomagali u stvaranju pjesme), jednako kao i pjesme same’.

Video ‘Hairpin Turns’ donosi ‘pjesmu u izolaciji’, izolirane članove grupe u poedinačnim kadrovima i plesnu koreografiju Sharon Eyal. U slučaju Sharon, kadrovi vas mogu podsjetiti na atmosferu serije identifikacija Trećega programa Hrvatske televizije. ‘Plesačica je svojevrsni nastavak lika Alicie Vikander iz filma ‘I Am Easy to Find”, objasnit će Mills, ‘oslikali smo je poput Alicina nesvjesnog ‘ja’ odnosno da bude poput njezine sjene koja ima svoj život u prostoru.’ Praznom prostoru. Promislite o metaforama koje takav pristup sa sobom donosi.

 

 

Mike Mills je redatelj filmova poput ‘Thumbsucker’, ‘Beginners’ i ’20th Century Women’, ali i redatelj kratkoga filma ‘I Am Easy to Find’ grupe The National. Film će početi s prikazivanjem slijedećega ponedjeljka.

Skorašnji album bit će osmi u karijeri sastava The National. Glavina ploče snimljena je u njujorškom Hudson Valley dok su dijelovi nastajali u Parizu, Dublinu, Cincinnatiju, Austinu i Brooklynu. U pjesmama se pojavljuje niz pjevačkih dionica koje izvode Lisa Hannigan, Sharon Van Etten, Mina Tindle, Gail Ann Dorsey i Kate Stables. Fanovi grupe u komentaru pjesme istaknuli su kako je moguće da, premda u stvari nije kreditirana, ‘Hairpin Turns’ donosi prateće vokale irske pjevačice i autorice pjesama Lise Hannigan.

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s