Lorde: Neposrednost u estetici pop glazbe


Lorde Melodrama

Album ‘Melodrama’ je poput osobnog izvještaja’, istaknula je Lorde, ‘prvi album bio je ‘mi’ i ‘na’, ovaj je ‘ja’, fokus je sada sve bliži, a to je potrebno kako bi otkrili iskrenost koja je na njemu sadržana.’ Iskrenost ploče koju smo dobili na uvid prošloga petka je glazbeno ispovijedana u njujorškom kućnom studiju Jacka Antonoffa i donijela je sugestivnost i raznovrsnost kao rijetko kada u svijetu pop glazbe, miljeu kojemu dvadesetogodišnja kantautorica posvema pripada. S početkom kakav očekujemo od albuma koji osvaja – snagom glasa i brzim tempom singla ‘Green Light’ – i završnim povratkom opjevanom tinejdžerstvu teme ‘Perfect Places’.

‘Ona je dah svježeg uragana’, piše britanski Telegraph dodajući kako njezine pjesme – suptilno dinamične i maštovite – djeluju na osobnoj, ali i na razini univerzalnosti. ‘Protkan je crnim humorom’, objavljuje The Independent opisujući ploču ‘Melodrama’, ‘ali ovdje ćete naći i slomljeno srce i ekstazu, čežnju, strah, nesigurnost, impulzivne reakcije i počinjene greške iz kojih će možda ponešto i naučiti.’

The New York Times ističe neposrednost glasa Lorde, njezinu melankoliju i jedva potisnuti bijes, a Chicago Tribune opisuje ga kao kantautorski album obojan bojama pop glazbe. I baš te boje pamtljivih refrena naznačuju kako je Lorde – s ukupnim skorom 89 od mogućih 100 pobrojanih bodova agregata Metacritic – za pop glazbu učinili iznimno puno. Pokazala je kako pop u hijerarhiji glazbenih žanrova može imati estetiku koja se cijeni. Na drugačiji način od Katy Perry i Taylor Swift, tek malo sličnije primjerima Halsey i Lane Del Rey. A to je – u svijetu pretencioznosti i hipsterstva koji zna okruživati glazbenu kritiku – sve samo ne jednostavno.

‘Nesputana, s jakim umjetničkim integritetom i nonšalancijom novozelanđanke’, napisala je novinarka tjednika New Musical Express, e to je – Lorde. Djevojka hvaljena sa strane njegova umjetničkog veličanstva Davida Bowieja odbija danas biti glasnogovornicom svoje generacije i radije bira anonimnost koju joj je – za razliku od malenog društva njezine domovine – na svakodnevnoj razini podario New York. Njezina ploča pogodila je ljubitelje storytelinga – jednako kao i ljubitelje dramaqueenstva – na način kao malo koji drugi album u karijeri svjetskih glazbenih zvijezda.

Jer, podsjetit će NPR, stara maksima glazbene industrije govori kako imate cijeli život da napravite uspješan debi album, a svega nekoliko mjeseci i tek koju godinu da stvorite njegova nasljednika. Uspješnog, dakako. ‘Melodrama’ je taj uspješan nasljdenik. I ploča melodramatskog iskustva koju očekuju, bez ikakve sumnje, brojne glazbene nagrade.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s