Robert Glasper – Everything’s Beautiful


miles-davis-robert-glasper-everythings-beautiful

Devedeset godina od rođenja Milesa Davisa dobili smo još jedan od pokazatelja kako vrijeme potvrđuje velikane. I prepoznaje umjetnike koji će te velikane glazbeno susresti i potvrditi na svoj umjetnički način. Album pod nazivom Everything’s Beautiful, naime, novi je projekt koji potpisuje producent i višestruki dobitnik Grammyja, Robert Glasper.

Četiri godine nakon jednog od najutjecajnijih R&B izdanja pod nazivom “Black Radio”,  američki pijanist je odlučio reinterpretirati 11 skladbi Milesa Davisa iz razdoblja kada je objavljivao za Columbiu Records. Kako sam ističe, ideja projekta bila je više od samog remiksiranja. Inspiriran Milesovim stvaralaštvom, Glasper je preuzeo djelić jazz povijesti i stvorio novi glazbeni izričaj kroz suradnju sa suvremenim glazbenicima r&b-ja, soula i hip-hopa. Tako su se na popisu suradnika našli John Scofield, Stevie Wonder, Erykah Badu, Illa J i mnogi drugi.

 

Projekt „Everything’s Beautiful“ temelji se dakle na Milesu Davisu: način na koji je inspirirao ljude da stvaraju novu umjetnost i novu glazbu. Ideje, prepoznatljiva truba, vokal i sampleovi sve je ono čime Glasper pokušava oživjeti duh Milesovog vremena. Ljepotu ove glazbene priče čini dašak prošlosti oživljen suvremenom glazbom, glazbom koju Robert Glasper stvara danas. Na način susreta Davisa i Glaspera to daje vrlo lijepu i zanimljivu cjelinu: od sanjivih i atmosferičnih melodija pa sve do energičnih glazbenih brojeva prožetih funk beatovima i bogatom ritam sekcijom. Album je za Legacy Recordings objavljen 27. svibnja, dan nakon obljetnice 90-og rođendana Milesa Davisa.

„Everything’s Beautiful“ još je jedan u nizu Glasperovih projekata koji svojom originalnošću i jedinstvenošću svaki puta iznenade svjetsku glazbenu scenu. Osim toga, skladao i producirao dio soundtracka za “Miles Ahead” – biografski film o Milesu Davisu. Film je u travnju ove godine počeo s prikazvanjem u SAD-u,  a kao redatelj ali i glavni glumac u ulozi Milesa Davisa potpisuje ga Don Cheadle. Prošle godine Glasper nas je iznenadio albumom pod nazivom “Covered”, a kako mu i samo ime govori radi se većinom o obradama jazz standarda.

Poznat kao glazbenik koji „nikad ne ponavlja albume“, Glasper je i prije objavljivanja  albuma postavio, a potom i opravdao velika očekivanja koja su pratila obljetničku priču. Priču o velikanu glazbene kulture, Milesu Davisu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s