U2 - Songs Of Innocence - photo (2) Paolo Pellegrin

U2 – Songs Of Innocence


U2 - Songs Of Innocence CD cover UniversalMusicO neobičnom i, po mnogima, kontroverznom načinu distribucije albuma U2 “Songs Of Innocence”, posljednjih su tjedana ispisani megabajti tekstova i rasprave o tome je li postupak kojim su U2 u suradnji s kompanijom Apple darovali novi album bio jedan od najvećih marketinških promašaja u povijesti glazbe. No, kad se stišaju strasti – ostaje jedanaest novih pjesama.

Njihov trinaesti studijski album posveta je ranoj mladosti, počecima karijere, njihovim obiteljima, ali i glazbenim herojima koji su ih vodili na početku karijere. Prvi singl s albuma, pjesma “The Miracle (Of Joey Ramone)” posvećena je, naravno Ramonesima, dok je “This Is Where You Can Reach Me Now” posvećena skupini The Clash i njihovu koncertu iz 1977. godine na kojem su bili članovi U2 i koji je utjecao na njihovu karijeru.

Album “Songs Of Innocence” sniman je posljednjih nekoliko godina i prvi je nakon pet godina, još od “No Line On The Horizon” iz 2009., i to je najveća stanka između dva albuma u njihovoj dosadašnjoj karijeri.

Većinu producentskog posla obavio je Danger Mouse, no pridružili su mu se i Paul Epworth, Ryan Tedder, Declan Gaffney i Flood.

Bono je album “Songs Of Innocence” opisao najintimnijim albumom njihove karijere. Iako nisu baš sve pjesme posvećene toj temi, album se može smatrati konceptualnim albumom o njihovu djetinjstvu, odrastanju i brojnim utjecajima koje su upijali na početku karijere.

Uz već spomenute Ramonese i The Clash, pjesma “California (There Is No End To Love)” posveta je Beach Boysima i prisjećanje na put u Kaliforniju početkom 80-ih. Pjesma ” Cedarwood Road”, pak, posvećena je ulici u kojoj je Bono odrastao.

Iako je i na ranim albumima nekoliko pjesama posvetio majci koja je preminula kad mu je bilo četrnaest godina, jedan od najvećih njihovih ranih hitova “I Will Follow” s albuma “Boy” i “Tomorrow” s “October”, na primjer, Bono je i na novom albumu “Songs Of Innocence” pjesmu “Iris (Hold Me Close)” posvetio majci.

Glazbeno, album “Songs Of Innocence” skupine U2 donosi sve njihove prepoznatljive forme uz tek poneki novi detalj. Čini se kako je to i glavna zamjerka koju im upućuju kritičari – nedostatak inovativnih rješenja kojima bi izazvali malu revoluciju, što su već učinili s nekoliko ranijih albuma. No, nismo li malo razmaženi kad od svakog albuma U2 očekujemo čuda? Trebamo li i smijemo li to očekivati od svakog njihovog albuma? Nije li njihova najintimnija glazbena ispovijest dovoljna? Vrijeme će pokazati.

Kontroverzan način objavljivanja albuma izazvao je negodovanje tradicionalnih glazbenih distributera, pa je zato najavljeno kako će album na CD-u sadržavati i dvije potpuno nove pjesme, šest ili sedam akustičnih i dvije alternativne verzija pjesama s albuma. Ti bonusi tijekom 30-tak dana neće biti dostupni na servisu ITunes što bi distributerima trebalo osigurati kakvu-takvu prednost.

Među alternativnim verzijama bit će i pjesma “The Troubles” koja zatvara album “Songs Of Innocence” skupine U2, a na kojoj gostuje švedska kantautorica Lykke Li.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s