Camila Cabello i Ed Sheeran predvode ARC 100 s pjesmom ‘Bam Bam’


Pjesma ‘Bam Bam’ je 254. broj jedan u povijesti Airplay Radio Charta, od 2002. godine naovamo. Canili Cabello ovo je treći singl na prvom mjestu i dvadeseti tjedan boravka na vrhu liste ARC 100. S druge strane, Edu Sheeranu je ovo šesta pjesma s kojom dolazi na vrh i 47. tjedan boravka na prvom mjestu Službene radijske liste do sada.

Pjesma ‘Bam Bam’ vedra je i optmistična priča o ljubavnom prekidu i onome nakon. Foto: Naslovnica singla ‘Bam Bam’ (Epic – Menart)

Camila Cabello i Ed Sheeran vlasnici su nove najpopularnije pjesme hrvatskog radijskog etera nakon što je njihova suradnja ‘Bam Bam’ u trećem tjednu boravka na listi ARC 100 preuzela Službenu radijsku listu. Alesso i Katy Perry spustili su se na broj dva s pjesmom ‘When I’m Gone’, a treći up-tempo singl zaredom smjestio se na trećem mjestu. Radi se o temi ‘Light Switch’ u izvedbi kanadskog kantautora Charlieja Putha. Ovotjedni Top 5 zatvaraju ‘In the Dark’ i ‘Cold Heart’, pjesme koje potpisuju Purple Disco Machine and Sophie and the Giants odnosno Elton John & Dua Lipa. 

Airplay Radio Chart je nastao na temelju zbroja podataka o emitiranju pjesama licencne produkcije u programima radijskih stanica širom Hrvatske prema podacima servisa 1Played. Lista ARC 100 uzima u obzir izdanja objavljena unutar 80 tjedana od njihova inicijalnog ili ponovnog objavljivanja, a ukupna formula mjerenja temeljena je i na podacima i stupnju koncesije radijskih stanica i podacima o istraživanju slušanosti radijskih programa u Hrvatskoj. Lista s datumom od 4. travnja donosi rezultat monitoringa programa radijskih stanica u periodu od 21. do 27. ožujka.

Pjesma ‘Bam Bam’ je 254. broj jedan u povijesti Airplay Radio Charta, od 2002. godine naovamo. Canili Cabello ovo je treći singl na prvom mjestu i dvadeseti tjedan boravka na vrhu liste ARC 100. Prethodna dva singla objavljena su 2019. godine i dolaze s albuma ‘Camila’ odnosno ‘Romance’. Radi se o pjesmama ‘Never Be the Same’ (1 tjedan) i ‘Senorita’ (18 tjedana). Duet sa Shawnom Mendesom drži rekord svih vremena po broju tjedana boravka na broju ejdan u Hrvatskoj.

S druge strane, Edu Sheeranu je ovo šesta pjesma s kojom dolazi na vrh i 47. tjedan boravka na prvom mjestu Airplay Radio Charta do sada. Prije dueta s Camilom Cabello na vrhu je boravio s pjesmama ‘Shape of You’ (2017, 10 tjedana), ‘Perfect’ (solo/with Beyonce, 2017-2018, 13 tjedana), ‘I Don’t Care’ (with Justin Bieber, 2019, 7 tjedana), ‘Afterglow’ (2021, jedan tjedan) i ‘Bad Habits’ (2021, 15 tjedana). Kada je u pitanju ‘Bam Bam’, radi se o osmoj američko-britanskoj kombinaciji izvođača s broja jedan Službene radijske liste, a u jednoj od njih je sudjelovao i Ed Sheeran (duet s Beyonce u remiskiranoj verziji pjesme ‘Perfect’).

Subjektivno gledano, prekrasno je vidjeti kako je jedna tako optimistična pjesma tropskog zvuka zasjela na vrh Službene radijske liste. Jer, tražite li ovih dana priliku za bijeg od tmurnih tema kojima ste obasipani sa svih strana, najbolje je prikloniti se ritmu salse kojim obiluje suradnja ‘Bam Bam’ između Camile Cabello i Eda Sheerana. Taj neobičan pristup ljubavnom raskidu nagnat će vas da se sjetite kako život skriva puno radosti kojima se valja prikloniti svaki puta kada vam se za to pruži prilika. Pjesma je dospjela do desetog mjesta liste Billboard Global 200, a, prema dostupnim podacima, ovo je prvi broj jedan za pjesmu ‘Bam Bam’ na Službenim listama singlova u svijetu.

Obilježje optimizma i brzog tempa aktualne radijske rotacije u Hrvatskoj možemo ustanoviti i po tome što je kompletan Top 10 Airplay Radio Chart ispunjen sličnim singlovima različitih žanrovskih odrednica – latin popa, elektroničkoga popa, kantautorskog popa, punk-popa i house pop usmjerenja. U njima sudjeluju izvođači iz sedam zemalja i s triju kontinenata (Sjedinjene Države, Velika Britanija, Švedska, Kanada, Njemačka, Australija, Francuska). Raznovrsnost repertoara oslikavaju primjeri kao što su činjenice da se na broju jedan nalazi dvojezična pjesma na engleskom i španjolskom, a na petom mjestu mash-up četiriju pjesama iz kataloga Eltona Johna, zajedno s inspiracijom klasične house stvari Andrewa Meechama & Deana Mereditha. Naslovi pjesama poput ‘Bam Bam’, ‘Light Switch’, ‘Anyone for You’, ‘Melody’ i ‘Clap Your Hands’ također upućuje na vedar osjećaj za kojim ovih dana najčešće posežu domaći radijski selektori.

Na listi ARC 100 ovoga tjedna ima šest noviteta, a najviši od njih (hot shot debut) smjestio se na 51. mjestu. Radi se o plesnom pop singlu ‘What Would You Do?’ koji izvode Joel Corry x David Guetta x Bryson Tiller. Najviši novi ulaz među četrdeset (hot airplay) ostvarile su Megan Thee Stallion i Dua Lipa sa singlom ‘Sweetest Pie’ (br. 28) dok najveće uspone među sto (greatest gainer ARC) bilježe dva singla. Skokovi iznose 34 mjesta prema naprijed, a ostvarile su ih pjesme ‘Wasted Love’ (br. 49, Ofenbach feat. Lagique) i ‘Manila’ (br. 54, Ray Dalton x Alvaro Soler). Glockenbach feat. ClockClock ostvarili su najveći uspon među četrdeset (greatest gainer TFO) s pjesmom ‘Brooklyn’ (br. 17), a on iznosi 15 mjesta prema naprijed. Nove singlove na listi ARC 100 imaju i Mabel x Jax Jones x Galantis, Omah Lay & Justin Bieber, Younotus feat. Nea, Tom Grennan i Alan Walker & Torine.

Aktualno izdanje liste ARC 100 objavljeno je s datumom od 4. travnja. Pjesme možete preslušati putem playliste ARC 100 koja se nalazi na profilima Airplay Radio Charta na servisima Apple MusicDeezer i Spotify. Listu čertdeset najemitiranijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru možete pronaći na stranici top-lista.hr Hrvatske diskografske udruge. Radijsku prezentaciju liste možete slušati u emisiji ARC Top 40 u programu HR2. Radijski show dostupan je i na radijskom podcastu putem Slušaonice Hrvatskoga radija.

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s