Katy Perry je treći izvođač u povijesti koji se na vrhu liste ARC 100 našao u tri različita desetljeća: Pjesma ‘When I’m Gone’ je drugi puta na prvom mjestu


Katy Perry je treći izvođač koji je dospio na prvo mjesto u sva tri desetljeća postojanja liste ARC 100 – u nultima, desetima i dvadesetima. Prije nje to su napravili Lady Gaga i Coldplay. Sva tri singla koja su prvi puta ušla u Top 10 izvode DJ-ji i producenti, a pripadaju zvuku elektroničkoga plesnog popa.

Pjesma ‘When I’m Gone’ u izvođenju Alessa i Katy Perry je četvrti singl koji se tijekom ove godine našao na vrhu Airplay Radio Charta i tek druga kombinacija švedsko-američkih izvođača na tom mjestu u povijesti. Foto: Naslovnica singla ‘When I’m Gone’ (Astralwerks – Universal Music)

Alesso i Katy Perry su drugi tjedan zaredom vlasnici najpopularnije strane pjesme u hrvatskom radijskom eteru. Singl ‘When I’m Gone’ je peta pjesma koja se ove godine popela na vrh Službene radijske liste i prvi broj jedan za Katy Perry u posljednjih šest godina. Ovoga tjedna došlo je do preraspoređivanja najemitiranijih pjesama tako da su se među prvih pet našla dva nova singla, a njih tri su prvi puta postali dijelom Topa 10 domaćeg radijskog etera.

Camila Cabello i Ed Sheeran su se smjestili na drugom mjestu s duetom ‘Bam Bam’, a Elton John i Dua Lipa su mash-up ‘Cold Heart (PNAU Remix)’ smjestili na broj tri. Charlie Puth je četvrtim mjestom ostvario dosadašnji najviši plasman za ‘Light Switch’ dok se s broja četiri – koji je, jednako tako, bio njezin najuspješniji doseg do sada – na peto mjesto spustila pjesma ‘Oh My God’ u izvođenju Adele.

Airplay Radio Chart je nastao na temelju zbroja podataka o emitiranju pjesama licencne produkcije u programima radijskih stanica širom Hrvatske prema podacima servisa 1Played. Lista ARC 100 uzima u obzir izdanja objavljena unutar 80 tjedana od njihova inicijalnog ili ponovnog objavljivanja, a ukupna formula mjerenja temeljena je i na podacima i stupnju koncesije radijskih stanica i podacima o istraživanju slušanosti radijskih programa u Hrvatskoj. Lista s datumom od 28. ožujka donosi rezultat monitoringa programa radijskih stanica u periodu od 14. do 20. ožujka.

Katy Perry je tako ostvarila svoj 25. tjedan boravka na prvom mjestu liste ARC 100 do sada. Radi se o četvrtom singlu koji se tijekom ove godine našao na vrhu Airplay Radio Charta i tek druga kombinacija švedsko-američkih izvođača na tom mjestu u povijesti. U prethodna tri slučaja to je uspjelo suradnjama koje su potpisivali Avicii i Aloe Blacc. Radi se o pjesmama ‘Wake Me Up!’ (2013), ‘Addicted to You (2014) i ‘SOS’ (2019).

Uz to, Katy Perry je tek treći izvođač koji je dospio na broj jedan u sva tri desetljeća postojanja liste ARC 100 – u nultima, desetima i dvadesetima. Prije nje to su napravili Lady Gaga i Coldplay. Lady Gaga je u nultima bila na prvom mjestu s pjesmama ‘Poker Face’ (2009) i ‘Bad Romance’ (2009) da bi u slijedećoj dekadi na vrhu bila s pet pjesama: ‘Bad Romance’ (2010), ‘Telephone feat Beyonce’ (2010), ‘Alejandro’ (2010), ‘Born This Way’ (2011) i ‘Shallow with Bradley Cooper’ (2018, 2019). Duet s Arianom Grande u pjesmi ‘Rain on Me’ (2020) bio je na broju jedan tjedne liste, ali je proglašen i Hitom-ljeta zahvaljujući najboljim rezultatima u zbiru tjednih izvještaja Airplay Radio Charta tijekom ljetnih mjeseci.

Članovi grupe Coldplay su, s druge strane, tijekom nultih i desetih imali po pet pjesama na samome vrhu. Radi se o singlovima ‘Speed of Sound’ (2005), ‘Fix You’ (2005), ‘Talk’ (2006), Violet Hill’ (2008), ‘Viva La Vida’ (2008), ‘Every Teardrop Is a Waterfall’ (2011), ‘Paradise’ (2011), Adventure of a Lifetime’ (2015, 2016), ‘Hymn for the Weekend’ (2016) i ‘Something Just Like This’ (The Chainsmokers feat. Coldplay, 2017). Tijekom dvadesetih, britanski sastav je listu ARC 100 predvodio sa singlom ‘Higher Power’ (2021) koji dolazi s aktualnog albuma ‘Music of the Spheres’. Zanimljivo, pjesma ‘Higher Power’ je ovoga tjedna ostvarila najveći skok među najemitiranijima (greatest gainer ARC, br. 56) i taj uspon od 24 mjesta zbio se nakon deset mjeseci boravka na Airplay Radio Chartu.

Sva tri singla koja su se ovoga tjedna prvi puta našla među deset najemitiranijih u Hrvatskoj, zanimljivo, potpisuju DJ-ji i producenti, a pripadaju žanru plesnoga popa. U pitanju su pjesme ‘Melody’ (Sigala, br. 8), ‘In the Dark’ (Purple Disco Machine and Sophie and the Giant, br. 9) i ‘Hallucination’ (Regard and Years & Years, br. 10). Potpisnici dolaze iz različitih zemalja – Sigala je iz Velike Britanije, Purple Disco Machine dolazi iz Njemačke, a Regard je s Kosova. Istovremeno, francuski DJ i producent Kungs je vlasnik singla ‘Clap Your Hands’ koji se najviše uspinje među četrdeset (greatest gainer TFO, 22 mjesta) dok švedski kolega po poslu A7S sudjeluje u suradnji ‘Everything But You’ s grupom Clean Bandit. Stvar je ostvarila jedini i najviši novi ulaz među četrdeset (hot airplay), smjestivši se na 36. mjestu Službene radijske liste.

Najviši novi ulaz na listi ARC 100 (hot shot debut) ostvario je alternativni rock singl ‘Bones’ (br. 44), pjesma grupe Imagine Dragons koju odlikuje brzi tempo, pamtljivi refren i egzistencijalna tematika. Na Službenoj radijskoj listi smjestila su se još četiri noviteta. Radi se o pjesmama koje izvode Megan Thee Stallion & Dua Lipa (‘Sweetest Pie’, br. 48), Konstrakta (‘In corpore sano’, br. 64), The Black Keys (‘Wild Child’, br. 77) i Florence + the Machine (‘My Love’, br. 83).

Aktualno izdanje liste ARC 100 objavljeno je s datumom od 28. ožujka. Pjesme možete preslušati putem playliste ARC 100 koja se nalazi na profilima Airplay Radio Charta na servisima Apple MusicDeezer i Spotify. Listu čertdeset najemitiranijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru možete pronaći na stranici top-lista.hr Hrvatske diskografske udruge. Radijsku prezentaciju liste možete slušati u emisiji ARC Top 40 u programu HR2. Radijski show dostupan je i na radijskom podcastu putem Slušaonice Hrvatskoga radija.

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s