Domaća zadaća (18): Damir Urban, Juice, Lorena i drugi


Pjesma može biti korisna poput životne trenerice ili osmišljena na način životne minijature. Može nam donijeti povratak hip hop klasika ili novu regionalnu Cardi B. Moguće će nam u ogoljenim verzijama otkriti pokoji novi detalj ili biti posložena slojevima na način pop klasika. I još! Tjedni odabir aktualnih pjesama skupljen je na playlistu Domaća zadaća. Donose ga Sound Report, Mala truba i Airplay Radio Chart.

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Ana Hotko (Mala truba), Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru i Spotifyju objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje. Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na servisu Apple Music.

Damir Urban – ‘Nitko osim nas’

Nakon „Pseće oluje“, koju su Urban&4 stvorili uz pomoć svoje publike, ‘Nitko osim nas’ je još jedan ‘pandemijski’ singl. Ovog puta Urban nam se oglasio bez svoje standardne ‘četvorke’, iz improviziranoga studija na Brijunima. Ovoga puta pridružili su mu se Jonathan Walton na trubi i Clea Friend na violončelu, te aranžeri Davor Rocco i Ante Gelo, dok je videospot kreirala Milica Czerny Urban. Time Urban kao da želi dodatno podcrtati ovo razdoblje u kojem se moramo snalaziti s onime što imamo (i na tome biti zahvalni), da trebamo naučiti improvizirati i prilagoditi se, kao i to da kreativnosti i umjetnosti nikakve okolnosti ne mogu stati na put. Ova glazbena i životna minijatura, koja nas poziva u intimu imaginarnog para, kao da gledamo kakav film, podsjeća nas da ni ljubavi ništa ne može stati na put, koliko god bili umorni, potrošeni i slomljeni. (Ana Hotko)

zalagasper – ‘origami’

Sigurno ste to proživjeli. Možda baš ovih dana. Tu situaciju u kojoj se osjećate potpuno izgubljenima i emotivno praznima. Razočarani i s pustinjom u srcu. U danima koji se vrte poput krugova i vremenu kada ste se intimno potrošili. S pitanjima tko ste zapravo i gdje je smisao svega što je iza i onoga što je pred vama. Pa tražite poneki znak kao putokaz, neku misao koja će vas povesti, nekoga konkretnog ili zamišljenog tko će dati ključić duhovnog preslagivanja. O tome nam govori taj sanjivi glazbeni kamenčić koji su sa sobom donijeli zalagasper. Pjesma ‘origami’ graciozno – i na trenutke puteno – progovara o tome kako je to hvatati se za slamku i tražiti podršku oko sebe. Onu koja će imati tu strpljivost posložiti naše ‘ja’, preslagati osobne foldere i od njih složiti umjetnost života. Origami je vještina umjetničkog stvaranja u kojemu papir igra glavnu ulogu. ‘origami’ dua zalagasper je vještina izričaja u kojemu glazba stvara atmosferu za otvaranje naših srca i otkrivanje mira u dojučerašnjoj zoni nemira. I čini to baš poput životne trenerice koju ste se upravo spremali nazvati. (Goran Komerički)

Irena Žilić – ‘EWO (Drop of Comfort Session)’

Ako još niste primijetili Drop of Comfort Sessions – audiovizualni projekt glazbenika Luke Vidovića (pocket palma) te fotografa i snimatelja Benjamina Strikea – a treba vam kapljica utjehe, sada je dobar trenutak da obratite pažnju. U goste im je došla Irena Žilić, jedna od najistaknutijih predstavnica naše kantautorske scene, koja se svojom nježnošću odlično uklopila u ovaj projekt. Ovime nas je podsjetila na singl koji je dijelom EP-ja Small Hours, objavljenog u ožujku ove godine, na kojem je – uz stalnog producenta Marka Mrakovčića – suradnju ostvarila i s engleskim producentom Kristoferom Harrisom (Belle And Sebastian, Ghostpoet), dok je za master bio zadužen Belgijanac Pieter de Wagter, kojeg smo već spominjali u kontekstu pulske kantautorice ElSea. (Ana Hotko)

Lorena – ‘Kako samo mater zna’

Toliko toga se skriva u suvremenom domaćem pop klasiku da je najbolje prepustiti mu se različitim danima i u različitim emotivnim trenucima. Jer ona će vam reći veliku istinu o jalu koji nas svakodnevno prati, dobroti ljudi koji su vas učinili ljudima, prolaznosti vremena koje teče sve brže i brže i empatiji koja nas prožima kad nama bliski nailaze na neočekivane životne izazove. Pjesma ‘Kako samo mater zna’ ističe važnost nas samih, ali i prostora kojemu pripadamo. Ona na vidjelo donosi i snagu kojom odiše Lorenin pristup mikrofonu i pozornici, podvlači uvjerljivost jednog bogatog glasa i reprezentira susret tog istog glasa s emocijom koju samo snaga ovakve pjesme može iznijeti. Da, bogatstvo je težnji i puno je istina u čakavskim stihovima i glazbi mediteranskog štiha koji obuhvaća naše najprivatnije. I u kojemu smo sami sa sobom, ali i s onima koji nam puno znače. I zbog kojih tražimo sriće repete. Jer da, nekad je dobar i suvi kruv. A mladost će jednom proći. Bez svake sumnje. (Goran Komerički)

30Zona – ‘Geto’

Ovo je ozbiljnija, sofisticiranija i zrelija 30zona. Njihov veliki potencijal koji je odmah prepoznat objavom albuma ’30’ sada izlazi na površinu. Fantastičan instrumental koji daje pjesmi poseban šarm, pa čak i dozu melankolije uz prepoznatljive vokale kombinacija je kvalitete i popularnosti što je i više nego dovoljna formula za uspjeh. Nastavili su uzlaznom putanjom i nisu razočarali. (Maja Trstenjak)

Juice, Mika Kostić – ‘Bol će proći’ 

Klasika je klasika. Juice je klasika. Repčuga devedesetih. Juice se vratio. Album i dokumentarni film. Dobrodošli u Hiphopium. 4. (Maja Trstenjak)

Godella – ‘Mama Godella’

Znate li tko je Godella? E, to je misterij. Mimi Mercedez s imidžom Devita. Jasnije? Opasna igračica. Girl power. (Maja Trstenjak)

Kuba & Bocvana – ‘Sičijava situacija’

Vidite kako to ide. U koštac s nelagodnom situacijom možete se uhvatiti s tugom u džepu, krikom iz osame i općom šutnjom koja je snažnija od bilo koje buke. A možete i raspjevano, s težnjom zaborava i mišlju ‘pjevam pjevam, a plakao bih’. E taj, drugi pristup pripada triju Kuba & Bocvana u njihovu četvrtom singlu ‘Sičijava situacija’. Rockabilly zvuk, mediteranski humor i nit općeg ležernog prate to generacijsko grintanje o tome gdje ste se, zašto i kako našli. Na mjestu koje je možda miljama udaljeno od onoga koje će eventualno ispuniti sve vaše skrivene životne želje. Nova pjesme podgoričke grupe sjajno je ljetno štive za razbibrigu srijedom i tulum subotom. Za gitaru na plaži i ples u dvorištu vlastite kuće. Provjerite zašto. (Goran Komerički)

Rezerve – ‘Od ljubavi ludim’

Tko želi poludjeti od ljubavi? Eto, Rezerve smatraju da je to dobra ideja. Možda i jest. U svakom slučaju, Rezerve glazbeno i produkcijski lijepo napreduju. Bez obzira na to što su se otisnuli iz (sigurne?) luke velikog diskografa, te već prošlim singlom ‘Srce na rukavu’ postali nezavisni izvođač, ako je suditi prema broju pregleda njihovih videospotova, popularnost im nastavlja uzlaznom putanjom. Da nema situacije s pandemijom, vjerujem da bi se virtualna popularnost odrazila i na broju koncerata. Osim glazbe, ono na što Rezerve skoro od samog početka polažu veliku pažnju su spotovi, pa su tako ovoga puta ostvarili suradnju s multimedijskim umjetnikom Daliborom Barićem, kojeg smo nedavno imali u Domaćoj zadaći kao autora spotova Ivane Kindl i grupe Nemanja. (Ana Hotko)

Mašinko i Lovely Quinces – ‘Jedne davne jeseni’

Tko veli da ljetna glazbena ugoda mora biti optočena klupskim house zvukom, trap rimama, reggaetonom nove generacije ili nepretencioznim ritmom plesnog popa? ‘Jedne davne jeseni’ je stvar koja će dozivati početak akademske godine i studeni jednog ludog ljubavnog odnosa, a idealno prianja raskalašenosti kolovoške večeri. Duet grupe Mašinko i Lovely Quinces s glazbenim okusom Green Day-a ili grupe Blink-182 osvježit će vas poput vrhunskog lagera ili prestižnog crafta. I povući u sjećanja na vrijeme o kojemu ćete sa smiješkom pričati budućim generacijama. S jasnom porukom, dakako. Svaki trenutak vrijedan je, naime, i valja ga proživjeti u potpunosti. (Goran Komerički)

Pjesme s popisa možete prelušati putem playliste Domaća zadaća koja se nalazi na profilu Airplay Radio Chart na Deezeru i Spotifyju . Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na profilu Airplay Radio Charta na servisu Apple Music.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s