Vampire Weekend. ‘Harmony Hall’. Prolaznost vremena. Značenja i reference.


I promjena pogleda koja dolazi s protokom godina. Jer, ono što se onomad činilo veličanstvenim, s odmakom dobiva na prosječnosti.

 

Recepcija videospota grupe Vampire Weekend donosi mnoštvo različitih komentara.

 

‘Zašto se osjećam kao da sam regrutiran u neki opskurni kult’, pitanje je koje stoji pri vrhu komentara postavljenih ispod videospota pjesme ‘Harmony Hall’ na YouTubeu. Vampire Weekend poigrali su se značenjima i referencama različitih naslijeđa.

‘Ti već jesi dijelom kulta’, napisat će više gledatelja u odgovoru na retoričko pitanje. Jer, slijediti pojavnost i zvuka njujorškog sastava oduvijek se čini posebnošću. Hipsterski? Možda. Ipak, činjenica je da – ako intelektualni pop ima svoje heroje, onda su to Vampire Weekend. I zato se toplo pozdravlja izlazak njihova prvoga albuma nakon šestogodišnje stanke i pomno prate reakcije nakon njihovih live nastupa koji su počeli u ljeto prošle godine. A videospot začudne atmosfere i retro osjećaja devedesetih, izaziva pozornost sa svim mogućnostima koje simbolika može donijeti sa sobom.

Je li samo ‘zmija ukrala show’ – kako će napisati Noisey – ili se radi o propitivanju tumačenja kraja svijeta, povezanoga i s činjenicom kako druga stvar na EP izdanju ima naziv ‘2021’? Jesu li članovi grupe poklonici Kabale ili Ezra Koenig samo ima sjajan smisao za humor? Koje je značenje odnosa palačinki, voća i glavne junakinje videa? Kako bilo, možda je najsimpatičniji komentar koji dolazi s Reddita: ‘To be fair this is like the perfect pancake-making song.’

Eksperimentiranje s palačinkama dio je videospota kojega je ko-readtelj Dev Hynes, glazbenom karijerom poznatiji kao Blood Orange.

Ima te neke baroknosti u onome što nam čitave karijere donose Vampire Weekend. I u tome zvuku, ali i u referencama koje donose sa sobom, tražimo identitet zvučne i svake druge pojavnosti sastava intelektualnog popa. Njihov novi singl će Spin, Pitchfork, The Atlantic i Variety usprediti s pjesmom ‘Touch of Grey’ grupe The Greatful Dead, a naziv stvari čini se mogućom referencom na studentski dom u kojemu su, za studija na Sveučilištu Columbia, članovi benda formirali Vampire Weekend. Zanimljivo je kako su posjetitelji Reddita podno teme o novom izdanju sastava iz Brooklyna, počeli široku diskusiju o glazbi devedesetih i ponajviše spominjali radove grupe Primal Scream i The Beautiful South. Ako ćemo pravo, glazbena atmosfera pjesama ‘Harmony Hall’ i ‘2021’ vrlo lako se mkože povezati s tim dijelom britanske glazbene scene.

 

Vampire Weekend Santa Ana California

Fotografija s koncerta grupe u kalifornijskoj Santa Ani objavljena je na Facebook Fan page Vampire Weekend

 

Pjesma ‘Harmony Hall’ najavljuje njihov peti studijski album ‘Father of the Bride’ i već u prvim njezinim  stihovima pronalazite jednu od tema kojima se bave momci iz New Yorka. Prolaznost vremena, naime. I promjena pogleda na pojedine stvari koja dolazi s protokom godina. Jer, ono što se onomad činilo veličanstvenim, s odmakom dobiva na prosječnosti. Ili?

Frontmen grupe Vampire Weekend i voditelj radijskoga showa ‘Time Crisis’ – koji se emitira u programu globalnog radija Beats 1 – je u svojemu postu na Instagramu obrazložio kako ‘svatko ima svoj osjećaj za vrijeme’. Već i stoga što se razmak između dva objavljena albuma nekome može učiniti velikim dok je Ezri Koenigu to ‘dostojanstveni ritam za bend koji je već objavio tri albuma’.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s