Caroline Says: Daljine koje nas vuku


Caroline Says

Daljine koje vas vuku da im se pridružite u svoj svojoj ekspresiji. Tako zvuči ono što se može naći na albumu ’50 000 000 Elvis Fans Can’t Be Wrong’ koji je,  prije tri godine, objavljen na audio kazeti da bi sada bio dostupan na sve moguće načine i na svim platformama koje poželite. I te dvije činjenice – naslov albuma i njezin originalni format na kojemu se pojavio – definiraju pogled i zvuk onoga što nam donosi Caroline Says.

Iza imena Caroline Says krije se kantautorica sanjivog izričaja pravoga imena Caroline Sallee. Nakon završenog studija u Austinu, Caroline je odlučila svoju ušteđevinu uložiti u vlastiti put s juga na zapad Sjedinjenih Država i refleksije s toga životnog putovanja čine njezin prvi album u karijeri. Ispunjen, napisat će Pitchfork, motivima iz leksikona pop glazbe on donosi  ‘materijal  koji pokazuje kako katarza dolazi s pogledom na krajolik koji se mijenja’.

U slučaju Caroline Says, on nas vodi zvuku i motivima kakve su njegovali Brian Wilson, Lou Reed ili izvođači sakupljeni na kazetnom izdanju britanskog tjednika NME pod nazivom ‘C86′. Radi se o kompilaciji na kojoj je 1986. godine javnosti predstavljen rad tada perspektivnih novih izvođača s nezavisnih etiketa. Među imenima su se našli, primjerice, Primal Scream, Mighty Mighty ili The Wedding Present. ’50 000 000 Elvis Fans Can’t Be Wrong’ svoj naziv duguje neslužbenom imenu devetog albuma u karijeri Kralja, kompilacijskoj ploči iz 1959. godine. No to, dakako, ne znači kako će se na njemu naći zvuk Elvisa Presleyja premda će nježnosti, bossa nove i topline biti napretek.

Ploča koju potpisuje Caroline Says u svojih pola sata trajanja donosi folk izričaj, sanjivi pop, swinging jazz i tihe balade uz klavir. I introspekciju koju otkrivamo već u uvodnoj ‘Winter Is Cold’. A ona – ta nakana propitivanja vlastitih smjerova i dnevnika sjete – ostaje s nama do završne ‘Lost Feelings’. S jasnom porukom kako povijest možemo ostaviti iza sebe, ali će nas emotivni odsjaji onoga što se zbivalo uvijek pratiti u stopu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s