Vic Mensa: Chicago, strast i autobiografija


Vic Mensa The Autobiography

‘Chicago je u mojim mislima kao što je Georgia bila kod Raya Charlesa’, izgovorit će Vic Mensa u uvodnoj stvari ‘Say I Didn’t’ sa svojega debija ‘The Autobiography’. I time – u vlastitoj himni dosadašnje karijere – naznačiti smjerove kojima obiluje ploča nove perjanice Jay-Z-jeve etikete ‘Roc Nation’. Vic Mensa među svoje glazbene uzore – uz opća mjesta kao što su Jay-Z, Kanye West, A Tribe called Quest i Timbaland – stavlja izvođače poput Jimija Hendrixa ili Princea odnosno grupa AC/DC, Gorillaz i Nirvana.

Eklekticizam djela koje se karakterizira hip hop albumom potvrđuju gosti kao što su Weezer, Syd, The-Dream, Pharrell Williams, Saul Williams, Ty Dolla $ign i Pusha T. A jasni tragovi soula, R&B-ja i repa srednjega zapada, podvučeni snagom stava, ljutnjom, strašću i govorom američkog asfalta, pokazuju kako je današnja urbana glazbena scena otvorenija no ikada. Ta otvorenost očituje se i u, navodi Allmusic, korištenju  potrošenih rock refrena koji, međutim, ne umanjuju činjenicu da se ovdje radi o ‘izvanrednom albumu prvijencu’. A može li biti drugačije negoli izvanredno kada glazbenu i izvršnu produkciju potpisuje No ID?

Rolling Stone izrazito emotivnim trenutkom albuma ističe pjesmu ‘Heaven on Earth’ u kojoj Vic Mensa u stilu Eminema piše pismo prijatelju kojega više nema među nama. I donosi novelistički obrat kada na kraju stvari repa uživljavajući se u lik njegova ubojice, nastojeći  razumjeti njegov strah i krivnju.  Istovremeno, zanimljivo je kako je streaming premijeru albuma ‘The Autobiography’ imao američki javni radijski servis NPR.

I dok The Guardian spominje nedovoljnu prepoznatljivost njegova glasa koji priziva druge identitete američkog urbanog miljea – lakonsko divljenje Big Seana, razgovornu muzikalnost J. Colea i Commona i jazzy vokaliziranje Drakea – mi ćemo vas pozvati da konzultirate rad sljedbenika Drakeovih komercijalnih postulata. I otvorite stranice albuma ‘The Autobiography’ u nastojanju upoznavanja s naslijeđem koje sa sobom donosi Vic Mensa.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s