new-music-fridays-logo_crop

Global Release Day


Petak, 10. srpnja označit će novo doba u distribuciji glazbe. Taj će dan biti prvi globalno usklađeni dan za objavljivanje nove glazbe, takozvani Global Release Day. Nakon mjeseci pregovora IFPI-ja, Međunarodne udruge diskografa, s predstavnicima glazbenika, njihovim udrugama, potom s trgovcima i samim diskografskim kućama, postignut je dogovor o petku kao danu za objavljivanje novih izdanja.

Dogovor je podržalo više od 45 zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku i Australiju, prenosi Billboard. Ipak nekoliko je zemalja, posebno u Aziji zadržalo pravom objavljivanja domaćih izdanja neki drugi dan. U Japanu će, naprimjer, domaći glazbenici objavljivati srijedom.

Trenutačno se glazbena izdanja na različitim tržištima objavljuju u različite dane u tjednu – ponedjeljkom u Velikoj Britaniji i Francuskoj, utorkom u SAD-u i Kanadi, petkom u Australiji, Irskoj i Njemačkoj.

Dogovorivši petak kao jedinstveni dan za objavljivanje novih izdanja na mnogim tržištima, bilo da se radi o singlovima ili albumima, fizičkim ili digitalnim izdanjima, u Međunarodnoj udruzi diskografa nadaju se da će stvoriti veće zanimanje za nova izdanja i, a to je poseban razlog, pomoći u prevenciji piratstva.

“Učinili smo to, prije svega, zbog potrošača”, istaknula je predsjednica udruge Frances Moore. “S različitih smo tržišta dobili informacije kako konzumenti glazbe petkom i subotom imaju najviše vremena za slušanje nove glazbe, jedinstveni dan objavljivanja će povećati aktivnosti na društvenim mrežama i, nadamo se, povećati prodaju.”

Nije slučajno odabran niti srpanj, jer tijekom ljetnih je mjeseci uvijek manje novih izdanja, pa se svi mogući problemi mogu bez većih poteškoća riješiti do jeseni.

Mnoge se uključene strane slažu kako je glazbeno tržište, uz digitalnu distribuciju, postalo tržište bez granica. Mnogi izvođači svoja nova izdanja već sad objavljuju na isti dan u cijelom svijetu.

Naravno, inicijativa nije prošla bez primjedbi, a jedna od većih je kako jedinstven dan objavljivanja pogoduje izvođačima srednje struje, dok će takozvana manja izdanja ostati u sjeni.

Hoće li i koliko nov način distribucije pomoći pri povećanju prodaje glazbenih izdanja, i kome, pokazat će vrijeme.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s