INTERVJU: Jim Kerr (Simple Minds)


Skupina Simple Minds ponovno dolazi u Hrvatsku. Novi koncert tijekom “Greatest Hits” turneje, koja je započela još prošle godine, zakazan je za 4. ožujka u zagrebačkom Domu sportova.

Jim Kerr, frontman Simple Mindsa i autor većine njihovih pjesama, raduje se ponovnom dolasku.

Jim Kerr: Veliko nam je zadovoljstvo. I čast nam je doći i svirati. Imamo dobra iskustva iz prošlosti, publika nas toplo dočekuje, bili su to odlični koncerti. Potrudit ćemo se da ovaj put bude bolje no ikad.

Ovo je Greatest Hits turneja, što svakako znači da će na koncertu svirati svoje najveće hitove.

Jim Kerr: Da, ali i više od toga. Sviramo pjesme iz svih razdoblja. Da, u pravu ste, čut ćete naše najveće pjesme. No sviramo i stare pjesme s početka karijere pa sve do najnovijih.

Na neki način odsviramo priču o Simple Minds. Koncert traje dva i pol sata u dva dijela i dajemo sve od sebe.

Tijekom više od tri desetljeća karijere, skupina Simple Minds je prošla kroz različite faze, od art-rocka, preko glazbenih eksperimenata, do pop hitova i stadionskog rocka. Koja je faza posebno draga Jimu Kerru?

Jim Kerr:  Uvijek se premišljam, uvijek. Na primjer, imamo album koji smo snimili sredinom devedesetih, “Good News From The Next World”. Dugo ga nisam uopće želio slušati, nije mi bio drag, no u posljednje vrijeme mi je ponovno sve draži.

Naravno, mogu shvatiti zašto ljudi vole albume iz osamdesetih, “New Gold Dream”, i pjesme s albuma “Street Fighting Years”.

Niti jedan album nije savršen, ali što možemo, to je bio naš život, sve smo ih mi snimili, svaki je zahtijevao naš trud.

Kad su u pitanju izvođači koji su na sceni toliko dugo, a karijera Simple Mindsa traje već više od 35 godina, pitanje je – dosadi li im ikad neka od njihovih starih pjesama koju su svirali već stotine puta tijekom svih tih godina?

Jim Kerr: Nikako, apsolutno ne. Možda smo već umorni od sviranja nekih od tih pjesama na probama. No sve se mijenja pred publikom. Pred publikom pjesmu ne svirate za sebe. Ako je tako, radije ostanite kod kuće. Svirate je publici, slušate je kroz publiku, vidite iznenađenje u njihovim očima. Oni je ne slušaju po stoti put, možda je čuju samo jednom ili dvaput. Pitanje je kako tome pristupate.

Priča o skupini Simple Minds počela je prije više od 35 godina.

Jim Kerr: Da, dobro ste rekli, više od trideset i pet godina. Već smo počeli planirati što ćemo za 40. obljetnicu koja je za dvije-tri godine. Jer prvi smo se put okupili 1977.

Teško je to uopće shvatiti. Da, prošli smo dug put, ali – četrdeset godina, teško je to zamisliti. Nemamo osjećaj da je toliko prošlo.

Ali što je – tu je, imali smo sreće i sretni smo što smo, zapravo, proživjeli naš san. Kad smo bili klinci nismo sanjali da postanemo poznati i bogati, željeli smo biti u odličnom live bendu i osvojiti svijet.

Oduševljeni smo što i dalje možemo odgovarati tom izazovu.

Iako su do sad objavili dugačak niz albuma, glavna snaga skupine Simple Minds je i dalje u njihovim koncertima. Snimka iz Verone iz 1990., i dalje je jedan od najboljih koncertnih zapisa u povijesti popularne glazbe.  

Jesu li im draži koncerti ili, možda, pisanje pjesama i snimanje u studiju?

Jim Kerr: Očito je – volimo nastupati. Volimo koncerte jer tamo je publika i svaka večer je novi izazov. Izađete pred publiku i svakog trenutka se morate truditi, svaki je trenutak važan.

No, naravno, ne možete svirati na koncertima ako nemate pjesama. A pjesme morate pripremiti u tišini, samostalno, u privatnosti, daleko od publike.

To veže jedno uz drugo, no ništa nije bolje od nastupa uživo, kad vidite zadovoljstvo na licima i reakcije publike na kraju večeri. Tek tad sve ima smisla.

Iako tijekom cijele karijere redovito objavljuju nove albume, u posljednje su vrijeme zauzeti turnejom na kojoj nas podsjećaju na svoje najveće hitove i u sklopu koje će 4. ožujka gostovati u zagrebačkom Domu sportova. Možemo li ipak uskoro očekivati i njihov novi album?

Jim Kerr: Uskoro ćemo završiti snimanje. Možete očekivati nove pjesme vjerojatno nakon ljeta, novo izdanje koje će biti naš sedamnaesti album i novo poglavlje priče, priče koja se nastavlja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s