Domaća zadaća (58): Urban & 4, Buč Kesidi, bejbe i drugi


Što ćemo upisati među impresivne trenutke glazbene godine? Gdje pronalazimo glazbene drugulje? Kako zvuči skica za portret našega danas? Jesmo li napokon završili s novim valom? I još! Svakoga tjedna odabiremo pjesme i skupimo ih na playlistu Domaća zadaća. Donose je Sound Report i Airplay Radio Chart.

Foto mozaik: Maja Trstenjak

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na servisima Apple MusicDeezer i Spotify objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje.

The Strange – ‘Not Now Not Ever’

Okej, da, zvuči poletno i vedro. Ne bi čovjek rekao da nas suočava sa stvarnošću koja se  tako vedrom ne čini. Barem kada je riječ o junaku pjesme ‘Not Now Not Ever’. Razmatra se panika i nedostatak sreće, vrtnja u krugu i oproštaj. Od nevolja? The Strange su objavili EP u novoj postavi i jedina autorska stvar je štivo sluhističke privlačnosti i šarmantnog spota. Koreografije koja zorno zaziva prošlo stoljeće i kombinacije američkih i europskih žanrovskih utjecaja. Kada slušamo taj komad americane naslonjene na dvojnost countryja i pop zvuka – pomaknutog countryja i indie popa – zvonko nam se čini. Radiofonično i za pet. Pjevušimo i zaplesali bismo, pa makar i klaunovski bilo. Jer izgovora za polet nikad dosta. Pa i onda kada nas obuzme sivilo jadikovki i zahtjevnog snalaženja u novim izazovima sadašnjeg. (Goran Komerički)

Bad Daughter – ‘Thick’

‘Thick’ je indie pjesma gradskog asfalta i privatne osvete. Osobne povrijeđenosti i ekscentrične pažnje. Prljave produkcije i glatkog slijeda. Bad Daughter se njom kreće u skladu s imenom koji je odabrala, glazbeno skicirajući pejsaž koji će zauzeti Wolf Alice i Hayley Williams, mjestimično Holly Humberstone i djelomično CHVRCHES. I to je sjajno društvo na glazbenoj playlisti, zar ne? Kada bi u nas postojao radijski kanal sličnog senzibilteta, onaj koji bi sustavno i planski njegovao glazbu za indie uho, pjesma ‘Thick’ bila bi dijelom povlaštene rotacije. Ovako se možemo nadati da će drugim putevima pronalaziti probranu publiku. A nje ima, to je sigurno. Uvjerit ćemo se u to na slijedećem INmusic Festivalu. I da! Bilo bi zanimljivo čuti kako pjesma zvuči u hrvatskoj verziji. S istim metaforama i atmosferom koju mogu dosegnuti stihovi te vrste. (Goran Komerički) 

bejbe – ‘odlazim’

Predivno je kada se onako iznenada, na sceni pojavi jedan dragulj kao što je bejbe. Još jedan dokaz kako DIY princip danas funkcionira bolje nego ikad te prati svjetske trendove. Još uvijek misteriozna, do sada je objavila samo dvije pjesme koje prati video animacija iz animirane serije Adventure Time; jednu na hrvatskom (“odlazim”) i jednu na engleskom jeziku (“moretime.”). I jedna i druga imaju veliki hitoidan potencijal, a za početak svakako poslušajte “odlazim” te zapratite rad ove talentirane djevojke koja nam u bližoj budućnosti zasigurno priprema još mnoga zanimljiva iznenađenja. (Maja Trstenjak)

Niara – ‘Bilo je’

Osječka glazbenica s londonskom adresom Niara ogroman je talent na koji biste svakako trebali obratiti pažnju (ako još uvijek niste). Izlaskom prvog EP izdanja “Via dolorosa” prije točno godinu dana nagovijestila je veliku ambiciju, ali i impresivne vještine koje su u korak sa svjetskim trendovima. Sada je jedna od najupečatljivijih pjesama s albuma “Bilo je” dobila video uprizorenje koje oduševljava estetikom i ženstvenošću. Bijes i bol u tandemu, ljubavni brodolom koji se ne zaboravlja i snaga kojom se isti nadilazi. Sve u jednom, izvrsno upakirano u glazbenu priču. (Maja Trstenjak)

Urban & 4 – ‘Sama’

Je li ‘Sama’ svevremenski poklon za dušu, kako stoji u jednom od brojnih komentara podno videospota na YouTubeu? Da. Ali i puno više od toga. Pjesma je iskon empatije i poema snage. Oda ženskoj ljubavi i himna ženi kakvu samo muškarac može ispjevati. Planet poetike, svemir sam. Kad vas obujmi, uhvati vas nespremna pa potiho prebirete po istančano emotivnom koje će zazivati svakom svojom sekundom. I onda vas hvata sve odjednom: suosjećanje, divljenje, zahvalnost, poštovanje, razumijevanje, prihvaćanje, obožavanje i mnoštvo raznolikog koje ćete osjetiti. 

Postoji li dostojanstvo u pop rukopisu, onda je to ono koje je osjetio pa zapisao Damir Urban. Intimno i poetski. Sa sugestijom koja dopire do svakoga. S naklonom koji doziva suzu i potiče respekt. Zapišite ‘Samu’ na popis impresivnih trenutaka glazbene godine i uvrstite je u svoju digitalnu biblioteku. Pa je pronađite kada vas uznemire i uvjere da ste nebitni i usamljeni. Jer, uz ostalo, ‘Sama’ je perspektiva koja stoji unutar ljudskog. Izvor energije i samopouzdanja samog. Sreća prati hrabre, a od svega što prijeti ljubav je veća. (Goran Komerički)

Irena Giorgi – ‘Želim’

Rukopis Meri Trošelj ima taj životni trenutak prepoznavanja, a pjesma ‘Želim’ aranžman ustrojen prema pravilima pop-rock zvuka osamdesetih. Donosi gradaciju koja vas vuče dalje. Nudi sliku trenutka pada ljubavne veze, onaj period u koji je tako lako ući, a malo zahtjevnije iz njega izaći. Irena Giorgi ima sugestiju za radijski eter i ekspresiju zbog koje ćete rado ponovno posegnuti za slušanjem singla. Jer se emocija uvijek pronađe tu negdje, unutar četiri minute smještene između želje i praštanja. Ponekad doista dođe do tog ‘ispočetka’. (Goran Komerički)

Buč Kesidi – ‘Nebitna (…ne mogu da)’

Jesmo li napokon završili s novim valom? Može li napokon cjelokupna javnost prihvatiti činjenicu da živimo u glazbenom razdoblju puno značajnijem, opširnijem i impresivnijem od još uvijek glorificiranih velikana sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća? 21. stoljeće razbilo je svaku i onu najjaču žanrovsku granicu i podjelu te ojačalo lokalnu scenu na razinu na kojoj do sada nikada nije bila. Na visokoj razini kvalitete i uz vrlo visoku popularnost u kojoj glavni regionalni akteri uživaju zvjezdani status stvara se nova moda, novi zvuk, novi način života, razmišljanja i konzumiranja glazbe. Stvaraju se bendovi koji će održati čak pet koncerata za redom i rasprodati baš svaki, što je oborilo dosadašnji rekord kultne Azre. Ovaj projekt uskoro očekuje duo Buč Kesidi na čiji zarazni ritam je nemoguće ostati ravnodušan. Iza njih je jedan album i koncertni film iz kojeg dolazi spot za ovu pjesmu. Bubanj, gitara i vokal. I puno, puno šljokica. Toliko fantastično, za sve glazbene ukuse i generacije. Predivno. (Maja Trstenjak)

Paraf – ‘Novi Berlin’

‘Pažnja, pažnja’, upozorava nova postava Parafa u skici za portret. Taj portret mogao bi biti globalna slika suprotnosti – između socijalno, ideološki, kulturološki ili svjetonazorski suprotstavljenih – ili ona lokalne, pa i mikro sredine. Novih Berlina je posvuda i počesto.

Pjesma ‘Novi Berlin’ prepoznaje što nam je donijelo doba brze razmjene informacija i svojatanja znanja, posebice u društvima koja su izgubila ili ubrzano gube sustav vrijednosti. Ističe simboliku jaza i zauzima stav. Otprilike na onaj način na koji su to Parafi radili u danima vlastitih početaka. Tada je akcija stvarala reakciju, bunt se izražavao drugačije i usmjeravao prema drugim ciljevima. No, Berlin je postojao i zid se kočio negdje sjevernije. Današnje Berline pronalazimo gdje god se okrenemo: od identitetskih konzervativnih gudura do antivakserske (I, ajme, antimaskerske) histerije. 

I u tom i takvom poimanju svijeta, gubimo osjećaj za lijepo i izazovno, sretno i radosno. A to je baš nevjerojatno. Jer ljepota svijeta čovječanstvu nikad nije bila pristupačnija, a život se malokad činio sadržajniji, napredniji, razvedeniji i – o, da! – ljepši no što je danas. Samo to treba znati prepoznati. Razgrnuti bitno od nebitnog, pronaći drvo života u šumi bujne vegetacije i otkloniti šikaru i korov. Je li to jednostavno? Pa, ne baš. 

No, prigrlite li pop kulturu i u umjetničkom potražite odgovore na neka privatno ili javno postavljana pitanja, možda bude lakše. U tom smislu, super-formacija benda Paraf – koja kanda zvuči kao da im je pola stoljeća manje – daje povod otrežnjenju. (Goran Komerički)

Keni nije mrtav – ‘Samodisciplina’

Zarazni rock’n’roll s daškom modernog punka izvrsno funkcionira u opusu grupe Keni nije mrtav. Velika su očekivanja od ovog benda još većeg potencijala koji uz dašak brit-popa iz dana u dan dobiva sve više pažnje publike. Zaplešite uz “Samodisciplinu”! (Maja Trstenjak)

Sivilo feat. Kendi – ‘MAG’

Opasna hip hop stvarčina koja produkcijski djeluje grandiozno, ozbiljno i uvjerljivo na prvo slušanje. Zanimljiva igra riječima i zvukom dio je drugog albuma repera Sivilo, “Siva srijeda”, koji je nastao u suradnji s fanovima koji su osmišljali nazive pjesama, birali goste, osmislili naziv albuma i dizajn omota. Uz doprinos Kendija i Sare Jo, traka je vrela kao najbolja ostvarenja američkog hip hopa početka novog milenija. (Maja Trstenjak)

Pjesme s popisa možete prelušati putem playliste Domaća zadaća koja se nalazi na profilu Airplay Radio Chart na servisima Apple MusicDeezer i Spotify.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s