Domaća zadaća (15): Marin Ivanović-Stoka, Yung Bude, Elemental i drugi


Dakle, hip hop. Dominantni svjetski žanr dominira playlistom domaćih pjesama. No, ovdje su još i indie rock singlovi, americana iskustvo, punk nove genracije i chill atmosfera. I još! Tjedni odabir aktualnih pjesama skupljen je na playlistu Domaća zadaća. Donose ga Sound Report, Mala truba i Airplay Radio Chart.

DZ 015 2020-07-30_v2

Različit pristup hip hopu karakterizira singlove ovotjednog odabira. Foto Marin Ivanović-Stoka: Marijan Jurčević, Foto kolaž: Ana Hotko

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Ana Hotko (Mala truba), Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru i Spotifyju objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje. Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na servisu Apple Music.

Malady Lane – ‘All of My Blood’

One koji dulje vrijeme prate rad kolektiva House of Pablo vjerojatno je razveselila vijest da su Malady Lane napokon objavili prvi album, Nothing Is Too Far Anymore, koji najavljuje prvi singl ‘All of My Blood’. Okosnicu bend, čiji začetak seže gotovo deset godina unatrag, čine Chris Ian (Killed A Fox) i Hrvoje Baudoin, a uz njih u sadašnjoj postavi su Pavle Gulić na bubnjevima (PipsChips&Videoclips, Lika Kolorado) i Nenad Gajić na basu (She Loves Pablo). ‘All of My Blood’ kupila me na prvu i da ima pravde i pameti, s ponosom bi ju vrtile mnoge naše radijske stanice. Hvala, dečki, čekanje se isplatilo! (Ana Hotko)

Valentino Bošković – ‘Amorella’

Valentino Bošković ponovno nam se oglasio s Marsota i poslao nam ‘Amorellu’, pjesmu o brodu i noni i spizi i pinezima i nekoj boljoj prošlosti (ili budućnosti?) u kojoj si se mogao zaposliti i dobiti stan od firme. U pjesmama Valentinota Boškovića stalno se isprepleću budućnost i prošlost, san i java, moguće i nemoguće, razumno i apsurdno, tako da više ne znate što je što. Samo znate da zvuči dobro – čak i ako ne razumijete ama baš ništa – i da jedva čekate tu 2046. i koncert Valentinota na Valentinovo (kad inače?!) na Vidovoj gori (a gdje drugdje?!). Ulaznice su u prodaji. Doista. (Ana Hotko)

058 – ‘Ljubav mijenja sve’

Možda ste ih promatrali iz prikrajka. Kao što postrance škiljite ljubav svog života kojoj se nekako ne usuđujete približiti. Ili zbog koje još uvijek niste spremni otključati više puta ruinirano srce. Ako ste to doista činili, prigrlite ih. I ljubav koju, potiho i skriveno, dozivate i bend koji ljubav prema američkom, godinama njeguje na domaćem prostoru. ‘Ljubav mijenja sve’ grupe 058 je ljetno melodično osvježenje, donosi razbibrigu i ležernost u dane kada se najprivlačnijim čini biti pod suncobranom i u dragom društvu. Onom susretu koji nosi osmijeh i polako otključava tu turobnost u koju smo se smjestili. I onda? Strahovi smjesta postaju nade, a usukane bojazni prelaze u sretne dodire. Na tragu najuspješnijih domaćih pop atmosfera grupe Nola i s osjećajem teksaških večernjih daljina, to je ono što nam grupa 058 nudi na dlanu. Našeg streaming servisa ili radijskog programa, svejedno. (Goran Komerički)

The Paints – ‘Sweet Little Mountain’

The Paints je blues rock trio iz Zagreba, koji čine Josip Pavlović (vokal, bas), Grigor Bartolec (bas) i Marko Vucelja (bubnjevi). Njihova misija je unijeti boje u glazbu, a nekako mi se čini da su to uspjeli. Žao mi je da sam ih registrirala tek zahvaljujući milozvučnoj pjesmi ‘Sweet Little Mountain’, konačnom singlu s njihovog EP-ja prvijenca Love Is Gonna Come, jer bi mi bili češći ‘zadatak’ u Domaćoj zadaći. No, bit će prilike predstaviti njihovu glazbu, a nekako se nadam da je ovo tek njihov početak i da imaju još mnogo, mnogo boja u svojoj glazbenoj paleti. (Ana Hotko)

Marin Ivanović-Stoka feat. Baby Dooks – ‘Šarm kavalira’

‘Tako se voli svoj grad’, napisao je netko podno videospota pjesme tijekom koje će vas proći trnci. Ako vam je Zagreb u srcu. Ako volite grad u kojemu se nalazite. I u trenutku kada shvatite koliko je te ljubavi prema vlastitom asfaltu u srcima Stoke i Dooksa. Ljubavno pismo rodnom gradu donijelo je toliko emocija u jednu pjesmu da je youtube forum postao mjesto susreta ljudi iz udaljenih krajeva svijeta i bliskih gradova regije. S rečenicama poštovanja i otvorenosti. Baš onako kako bi među ljudima i trebalo biti. ‘Šarm kavalira’ nudi sve one slike i sva ona mjesta koji nas čine onakvima kakvi jesmo. Svaki kadar spota na mjestu je. Oni su razglednica grada. Svaki stih ovdje pripada kontekstu. Jer nosi toplinu i daruje kroniku ulice po kojoj hodamo. Svaki glas je usklađen. Da nam pokaže kako hip hop himnu Zagreba možemo učiniti mjestom općeg prihvaćanja. S pamtljivim refrenom koji ćemo pjevati ma u kojem gradu boravili. (Goran Komerički)

Rasta – ‘Ragga Session’

S njim nikada nije dosadno. Kako god okrenuli. Pa i kada stvar nastaje u karanteni – tek onako. ‘Ragga Session’ nas je vratio u ranu fazu Raste – tog ljubitelja Boba Marleyja, hodajuće weed-reklame i jednoga od najvećih zvijezda regije. Ta rana faza nudi ragga hip hop kraja desetih i početka dvadesetih. Rasta se u rimama naslanja na podatak kako je hip hop najdominantniji glazbeni žanr i dodaje kako je velika razlika između javne slike uspjeha i privatnog pogleda na prazni džep. ‘Nitko nikad nije rek’o da će biti lako’, podvlači. I, slikom i rječju, donosi efektnu ikonografiju žanrovske kulture. ‘Svi drugi su ko debakl’, ispisuje Rasta i dodaje: ‘Svi reperi mi zvuče kao motokultivator.’ Dlaka na jeziku? Aa. Jamajkanski papar, možda. Kratko i efektno. Odnosno: dvije i pol minute trajanja, pet milijuna pregleda. Tek onako. (Goran Komerički)

Yung Bude – ‘Kap po kap’

‘Kap po kap, kiša sprema se’…ma ne. To je totalno passe. ‘Kap po kap topim se’. Nova generacija ima svoju verziju. Premda nije toliko hitoidnog potencijala, ali radi se o dosta dobroj, slatkoj ljetnoj ljubavnoj poslastici u kojoj je u glavnoj ulozi jedna od članova grupe Buntai, Yung Bude. Nešto laganiji ritam, ali poprilično zarazan uz kojeg biste vrlo lako mogli zaplesati. (Maja Trstenjak)

Elemental – ‘Ptice bez gnijezda’

Službeni lofi video za ‘Ptice bez gnijezda’ objavljen je onako ispod radara, a tim DIY pristupom kao da žele naglasiti situaciju u kojoj se glazbenici posljednjih mjeseci nalaze s obzirom na izrazito otežane uvjete održavanja koncerata, većini glazbenika jedinog konkretnog izvora zarade. Možda upravo zato što su ptice bez gnijezda i kapetani svoga broda; zato što imaju samo vjetar u kosi i osmijehe što prkose – Elementalovci nađu izlaz izvan i ovih okvira što su ih tako nenadano zarobili. To im od srca želim. (Ana Hotko)

Lijep, ljepši, najljepši – ‘Baraba’

Znate li tko su ‘barabe’ iz benda Lijep, ljepši, najljepši? Članovi kultnih regionalnih bendova kao Zoster ili Bjesovi. Iskustvo koje su gradili godinama sada su udružili, kako bi stvorili autentični zvuk domaćeg punka za 21. stoljeće. Njihova prva pjesma ‘Baraba’ instantno slušatelju podiže raspoloženje, vodeći ga kroz nekoliko zanimljivih segmenata – od pjevnog refrena do pomalo psihodelične gitarske solaže, a sve to uz neodoljiv plesni ritam. Ostaje u uhu nakon prvog slušanja. Obavezno štivo ovog ljeta za sve alternativce i rokere. (Maja Trstenjak)

Them Moose Rush – ‘Ray’s Dancing Maze’

Rokenrol bejbe! Čisti i sirovi. Mrvicu progresivniji, nešto modernijeg zvuka, ali čvrsto uporište pronalazi u najboljem tradicijskom nasljeđu. Jedan od poslastica s njihovog aktualnog albuma ‘Dancing Maze’ koji polako, ali sigurno, već neko vrijeme osvaja inozemno tržište, jer zvuči baš kao stvoren za isto. Eh, da nema korone, gdje bi im bio kraj?! (Maja Trstenjak)

Pjesme s popisa možete prelušati putem playliste Domaća zadaća koja se nalazi na profilu Airplay Radio Chart na Deezeru i Spotifyju . Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na profilu Airplay Radio Charta na servisu Apple Music.

Komentiraj