Zašto se Billie Eilish tako malo emitira na radiju?


Radijska industrija je oprezna i brine o kontinuitetu zvuka pojedinih radijskih stanica. Ipak, može li se u milijun i pol minuta radijskoga prostora tjedno, pronaći više od 160 minuta za aktualni singl Billie Eilish u Hrvatskoj? Potražili smo odgovore na pitanja.

 

Billie Eilish Green Twitter 2019 April

Uzimajući za primjer Billie Eilish, The New Yorker piše o promjeni osnovnog izgleda pop glazbe. Foto: Twitter profil Billie Eilish

 

S njom se ovih dana možete susresti svugdje. Sjednete li u kafić kina Europa – tamo svira Billie Eilish. Pogledate li Instagram Story zagrebačke glumice – u njemu se vrti Billie Eilish. Pođete li na zabavu povodom Tjedna dizajna  – DJ-jica će u playlisti imati Billie Eilish. Objave na Facebooku dijele videospotove ‘Bad Guy’, a novinari glazbenih portala odgovaraju na pitanja o idolu generacije Z.

Billie Eilish zauzima postere Modre laste i magazina OK!, među hrvatskim je trendovima na YouTubeu i predvodi listu hrvatskoga streamanja na Deezeru. Iz automobila slušate ljude kako pjevuše stihove koje će već znati napamet, a prodavačice u dućanima s odjećom cupkaju na ritam njezina najvećega hita. Kao da je Zagreb postao jedan veliki Eilish City. Toliko posvuda ima te Billie Eilish.

 

Screen Shot Billie Eilish 2019-04-29 BBC Radio 1 Playlist

Pjesma ‘Bad Guy’ nalazi se visoko na A listi prioritetnog emitiranja pjesama u programu BBC-jeva Radija 1.

 

A ipak – radijske stanice ne emitiraju Billie Eilish. Ili to čine vrlo stidljivo i s iznimnim oprezom. Podaci agencije 1Played govore kako najveći glazbeni fenomen na Službenu radijsku listu ulazi s mjesec dana zakašnjenja i to na, za ovu priču, iznimno skromno 70. mjesto. Stvar je još zanimljivija kada znamo da je za to isto mjesto – na svim radijskim stanicama u Hrvatskoj zajedno – bilo potrebno 52 (pedeset i dva) emitiranja pjesme ‘Bad Guy’ u jednome tjednu.

Kada taj podatak stavimo u kontekst, on će nam reći slijedeće. Da je na emitiranje najvećeg hita najveće svjetske glazbene senzacije, kod nas utošeno ukupno 160 minuta radijskoga vremena u sedam dana.

 

Pjesma ‘Bad Guy’ je posve netipična pjesma široke popularnosti. I to vodeće ljude radijskoga poslovanja dovodi do opreza.

 

Promili aktualne glazbe u domaćem eteru

U našoj zemlji emitira – prema Knjizi pružatelja medijskih usluga radija, objavljenoj na stranicama Agencije za elektroničke medije – ukupno 155 radijskih stanica različitoga stupnja koncesije. To znači kako sve radijske stanice zajedno na raspolaganju imaju milijun i pol minuta vremena za emitiranje različitih programskih sadržaja.

Možete li izračunati koliki je broj pjesama koje se – u tom milijunskom opsegu mogućeg vremena – mogu odemitirati? Različitih pjesama, različitih žanrova i različitih godišta. A možete li se sada uživjeti u to o kolikim promilima emitiranja aktualnih popularnih pjesama u domaćem radijskom eteru se ovdje radi, kada je za 70. mjesto liste najemitiranijih singlova u Hrvatskoj potrebno svega 52 emitiranja?

Drugim riječima, kako bi Billie Eilish dospjela na to mjesto liste ARC 100, bilo je potrebno da svaka treća radijska stanica jednom u jednome tjednu izvede pjesmu ‘Bad Guy’ u svojemu programu. Dakle, da od svojih 10 tisuća minuta, njih tri velikodušno udijeli pjesmi koju susrećemo svugdje unaokolo. Čovjek bi pomislio da tu ima biti neka greška. U čemu je stvar?

Na samome početku ovdje je vrijedno zabilježiti kako radijske stanice imaju različite programske orijentacije, publiku različitih godišta i različitih opredijeljenja. U skaldu s time ide i različitost glazbenih izbora i načina uvrštenja pojedinih pjesama u njihov program. I da Billie Eilish ili Ariana Grande nisu za svaki radijski program i svaku publiku. Jednako kao što to, primjerice, nisu Vatra, Vojko V, Ogenj ili Tony Cetinski.

 

Screen Shot 2019-04-28 at 10.36.53 PM

Na playlisti vodećeg britanskog komercijalnog radija Capital FM, Billie Eilish se smjestila rame uz rame s vodećom pjesmom hrvatskoga radijskog etera.

 

Europska i američka radijska iskustva

Kako bi stvar bila zanimljiva i na drugim razinama, pobrinuli su se podaci s lista emitiranja na europskim radijskim stanicama. A tamo Billie Eilish, prema mjerenju Radio Monitora, na ukupnoj listi europskoga airplayja takođe nema među prvih deset. Ipak, na playlistama radijskih stanica u Velikoj Britaniji pronalazimo je na udarnim mjestima. BBC Radio 1 je tjednima drži na A listi prioritetnog emitiranja, a vodeća komercijalna stanica Capital FM postavila je pjesmu ‘Bad Guy’ visoko na listu najtraženijih hit-pjesama. No, kontinentalni dio Europe još uvijek ne zna kako bi je uklopio u kategorizirani radijski eter. Globalni radio Beats 1 – sa studijima u Los Angelesu, New Yorku i Londonu – to vrlo dobro zna. I zato ćete više singlova Billie Eilish učestalo slušati u odabiru rezidenta digitalnoga etera. Kada je, pak, o kategorizaciji stvaralaštva mlade umjetnice riječ, njome se već dulje vrijeme bave vlasnici i visoko pozicionirani menadžeri američke radijske industrije.

Magazin Billboard je, uoči izlaska albuma ‘When We All Fall Asleep, Where Do We Go?’, upravo na tu temu razgovarao s predstavnicima velikih radijskih korporacija. Odgovori su išli upravo u smjeru nepredvidivosti tretiranja njezine glazbe u dodiru s postojećim poslovnim modelima. ‘Ona je netko koga ne možete čak ni pokušati kategorizirati’, rekao je predsjednik nacionalne programske grupe kompanije iHeartMedia Tom Poleman. I dodao zanimljiv zaključak: ‘Nema okvira koji bi joj odgovarao, a to je sjajno jer omogućuje različitim formatima da imaju koristi od njezine kreativnosti.’ Na radijskim stanicama najveće svjetske radijske kompanije – portfelj iHeartMedia broji 855 radijskih stanica, kompanija ima 18 700 zaposlenika – Billie Eilish je u ožujku bila, prvenstveno,  emitirana na stanicama alternativnog smjera premda se sve češće nalazila u programima pop stanica. ‘Njezin je duh tradicionalno usklađen s alternativom’, dodao je  Poleman, ‘ali sve što je popularno može ići bilo gdje.’

I ta rečenica ‘sve što je popularno, može ići bilo gdje’ dovodi nas do hrvatskog dijela priče  o Billie Eilish i emitiranju njezinih pjesama u radijskome eteru. Domaćem radijskom eteru. Onome od milijun i pol minuta tjednoga sadržajnog prostora.

 

Billie Eilish je poželjan sugovornik u radijskome eteru. Primjer radijskoga nastupa iz programa australske stanice Triple J.

 

Može li sve popularno u hrvatski radijski eter?

‘Kada je u pitanju ‘Bad Guy’ od Billie Eilish, riječ je o pojavi na svjetskoj glazbenoj sceni koja je, stilom i produkcijom, ‘drugačija, pomaknuta’ od većine aktualnih mainstream pop radova’, reći će glazbeni urednik Otvorenog radija Neno Blažic, ‘u prilog tome govori činjenica da se njeno ime spominje u kontekstu termina kao što su ‘glas generacije’, ‘pop fenomen’ ili ‘glazbena senzacija’. A takvim pojavama na glazbenoj sceni  – u kontekstu uključivanja na playlistu Otvorenog – pristupamo studioznije iz jednostavnog razloga što nije nužno sve što je ‘aktualno, otkačeno, cool ili quirky’ za Otvoreni.’

Glazbeni urednik naslušanijeg komercijalnog radija u Hrvatskoj istaknut će kako je Otvoreni radio po svojoj definiciji Hot AC format: ‘Kad je glazba u pitanju ili preciznije ‘sound’, onda je to definitivno pop zvuk. I to moderni, trendi pop. Onakav kakav danas izvode Maroon 5, Dua Lipa, Shawn Mendes, Calvin Harris ili Imagine Dragons. Naravno da su na playlisti Otvorenog radija zastupljeni i stilovi kao što su rock, pop-rock, r’n’b, house – u posljednjih par godina aktualan je latino reggaeton – ali uglavnom prevladava pop u svim svojim izvedenicama.’ 

‘Billie Eilish ima nešto pomalo mračno i agresivnije i kao takva slušatelju naviklom na kontinuitet aktualnog pop zvuka Otvorenog radija, može zasmetati’, ističe Neno Blažic i dodaje: ‘No postoje mehanizmi koji nam pomažu u takvim situacijama i tek kad se uvjerimo da nešto ima potencijal da se svidi našim slušateljima, mi to sviramo.’ O čemu je riječ?

Testiranje olakšava ulazak u radijsku rotaciju

‘Ako ćemo ‘by-the-book’, ako Billie pripada formatu koji emitiraš, ponudit ćeš je ispitanicima na ‘music testu’ kao novitet’, objašnjava radijski konzultant i vlasnik mreže radijskih stanica Klik FM Vladimir Mušicki, ‘ako prođe, ubaciš je na listu. Za dva tjedna je testiraš ponovno, pratiš rezultate i ako zasluži, može dospjeti i do visoke rotacije. Važno je za znati kako je Billie jedna od milijun i da bi je stavio na ‘music test’, već mora biti u nekom užem izboru, do kojega si morao doći na ovaj ili onaj način.’

Taj uži izbor mogao bi biti uvjetovan osjećajem, medijskim interesom ili radijskim emitiranjem u zemljama našega kontinenta. ‘U praksi će se to i dogoditi’, siguran je Vladimir Mušicki, ‘Billie će prvo morati zaraditi dovoljno airplayja na stranim radijskim stanicama da bi bila uvrštena na liste rotacije u Hrvatskoj.’ S time se slaže i glazbena urednica zagrebačkog Entera Tea Hendija: ‘S ozbirom na to da kod nas trendovi dosta kasne u odnosu na one strane, mislim da domaća publika još nije potpuno spremna za Billie. Neki je tek sada kreću istraživati, neki je preskaču jer im je previše ‘spora i dosadna’, a nekima jednostavno ide na živce jer ‘pokušava biti drugačija od svih ostalih’.’

Glavni urednik dubrovačkog studentskog radija UNIDU Alen Roki objasnio je kako je sam bio iznimno skeptičan kada je naišao na elemente horrora u pjesmi ‘Bury a Friend’: ‘Ona malo jezivo zvuči, definitivno sa sobom nosi nešto što je drugačije. Ipak, u ragovoru sa studentima, doznao sam kako im se Billie na prvu iznimno svidjela i ušla je u redovno emitiranje.’ Alen Roki je objasnio kako se – u graničnim slučajevima zvuka pojedinih pjesama koje bi mogle utjecati na ukupni zvuk radija – o njima razgovara na sastanku redakcije. ‘Kod Billie je bilo nešto poput ‘što-je-sada-ovo’, istaknuo je glavni urednik dubrovačkog radija.

 

Billie Eilish Orange Facebook 2019 April

Pjesme Billie Eilish mogu dobro funkcionirati u nizu različitih glazbenih formata, potvrdit će američka radijska iskustva.

 

Nametanje trenda može proizvesti kontraefekt

‘Što se radijskoga etera tiče, postoji još jedna prepreka u tome zašto Billie Eilish nije toliko pitka kao ostali izvođači’, reći će Tea Hendija, ‘tekstovi njenih pjesama nisu lako pamtljivi, produkcija nije zašećerena i veselih nota. Na taj način su slabe šanse da ćemo njene pjesme čuti u klubu, osim eventualno na fajruntu. I to jednu prigodnu naziva ‘When the Party’s Over’.’ Zašto je prisutnost u klubu važna za radijsko emitiranje? Jer je Enter Zagreb radijska stanica formata Rhythmic Current koja se obraća mlađoj generaciji. ‘Naš target su ljudi na području grada Zagreba između 15 i 30 godina’, ističe glavna glazbena urednica radija.

Kod Otvorenog radija, stanice s nacionalnim dosegom, stvar je drugačija. Već zbog poslovnog modela na temelju kojega radi. ‘Mi nismo radio koji automatski reagira kada je nešto u trendu. Mi ne isfuravamo ili promoviramo trendove, taj element jednostavno nije dio našega imidža’, ističe Neno Blažic i dodaje: ‘Silovanje i nametanje trenda koji ne odgovara lifestyleu naše publike najčešće ima kontra efekt pa možemo reći da smo kod takvih situacija dosta oprezni. Zbog toga, odluke o sviranju nekih pjesama donosimo brže i lakše, a za neke nam je potrebno više vremena kako bi prikupili sve bitne reference ‘za i protiv’. Upravo je takva situacija i s Billie Eilish i njezinom pjesmom ’Bad Guy’.’

 

Billie Eilish i Finneas su u Parizu razgovarali s kreativnim direktorom radija Beats 1 Zaneom Loweom.

 

Poslovna ozbiljnost pri odabiru pjesama za radio

Dakle? Billie Eilish pripada pravom graničnom slučaju koji traže pomnije i drugačije odgovore u radijskoj industriji. Wall Street Journal je – s poslovne strane – nedavno vrlo jasno istaknuo kako je zanimljivo da je nova zvijezda glazbene scene s lakoćom ostvarila američki broj jedan na listi albuma bez ijednoga radijskoga hita. A poslovnost u pristupu vrlo je važna za uspjeh u radijskoj industriji. Stoga je i oprez nužan. Rejtinzi Otvorenog radija pokazuju da takav oprez u Hrvatskoj donosi rezultate. Na američkom primjeru platforme Sirius XM shvatit ćemo dodatno što, zapravo, znači poslovna ozbiljnost u pristupu odabira pjesama za radijsko emitiranje. Jeff Regan, viši direktor glazbenog programa satelitske radijske platforme se u razgovoru za Billboard prisjetio tjednog sastanka na kojemu su stanice najrazličitijih poslovnih modela zastupljenih u okviru Sirius XM – od Hip Hop Nationa preko kanala BPM za elektroničku plesnu glazbu pa do country kanala The Highway – još prošloga proljeća raspravljale o Billie Eilish.

Pravo pitanje je, međutim, hoće li svjetska radijska industrija uskladiti svoja programska načela s alatima i navikama novoga doba – među kojima se, primjerice, nalaze streaming servisi – i na koji način će to učiniti. Kada je o Hrvatskoj riječ, čini se kako je praksa kakvu njeguju uspješni modeli radijskoga poslovanja pri odabiru glazbene slike, u prosjeku malo udaljenija od svjetskog pristupa radijskom poslovanju. No, to je priča za jednu drugu priliku.

Goran Komerički